Potřeboval bych zjistit, zda je nutné zapojovat v cestě vzt potrubí regulační klapky? V projektu mám několik takových klapek ale myslel jsem že bych přívod resp. výfuk reguloval přímo talířovou koncovkou. Jde mi hlavně o to, že po zaklopení stropu sádrokartnem se k těm klapkám samozřejmě nikdo nedostane. Projekt mám od Nilanu ale zřejmě špatně navržený. V obývacím pokoji mám navržený přívod +70m3/hod stejně jako v jídelně, ale obývá je asi 4x větší v objemu metrů kubických. Projektant vzal v potaz pouze půdorys a nepočítal s tím, že obývací pokoj je vysoký přes dvě patra a navíc spojený s chodbou a galerií. Takže vzt potrubí podle projektu vůbec nezapojuji.
Vzhledem k tomu, že mě tlačí čas, jsem udělal kompromis a průměr potrubí pro přívod vzduchu do obývacího pokoje jsem místo 125mm udělal ve 150mm.
Ještě mě napadlo zařadit ty regulační klapky v místech, kde budou podhledové světla a tím bych si zajistil možný přístup i po zaklopení stropu sádrokartonem.
Regulační klapky
- koldavideo
- Kontaktovat uživatele:
Regulační klapky
- Přílohy
-
- RD_2np.pdf
- (123.21 KiB) Staženo 101 x
-
- RD_1np.pdf
- (159.27 KiB) Staženo 135 x
-
majko
Re: Regulační klapky
Regulovat na koncových ventilech jde jen něco (30 až 50%), jinak začnou hučet. Navíc je to dost nepraktické, po umytí, malování atd. se musí dělat nová regulace a na to potřebujete anemometr. Klapky se zaregulují jednou a víckrát se k nim nemusí. Většinou se jenom označí, kde jsou (kdy něco někdy v budoucnu). SDK se vynecháa dodělá až po zaregulování VZT.koldavideo píše:V projektu mám několik takových klapek ale myslel jsem že bych přívod resp. výfuk reguloval přímo talířovou koncovkou. Jde mi hlavně o to, že po zaklopení stropu sádrokartnem se k těm klapkám samozřejmě nikdo nedostane.
Já bych se sním spojil a probral to. Obvykle vědí, co dělají a proč.koldavideo píše:Takže vzt potrubí podle projektu vůbec nezapojuji.
Vzhledem k tomu, že mě tlačí čas, jsem udělal kompromis a průměr potrubí pro přívod vzduchu do obývacího pokoje jsem místo 125mm udělal ve 150mm.
- koldavideo
- Kontaktovat uživatele:
Re: Regulační klapky
Takže nakonec opravdu ty klapky zařadím. Jen je umístím tak, aby se daly ovládat např. dírou pro stropní podhledové světla atd... Ten přívod do velké místnosti místo dn125 jsem udělal v DN150 po konzultaci s projektantem.