Výkonnější jednotku pro noční chlazení bypassem?

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing
rokuc
Kontaktovat uživatele:

Výkonnější jednotku pro noční chlazení bypassem?

Příspěvek od rokuc »

Řeším dilema: Má smysl koupit výkonnější pasiv. jednotku jen za účelem nočního větrání bypassem? RD s plochou střechou, horní pokoje v létě běžně nevyvětratelných přes 30st.

Vím,nemohu čekat zázraky, ale potřebuji nějak snížit teplotu na únosnou mez. Jelikož chceme i z jiných důvodů reku, tak řeším, zda by nestačilo noční větrání a připlatit si třeba za větší průtok vzduchu (jinak by nám stačila 150m3/hod s trvalým provozem). Vznik průvanu nebo nějakého rozumného hluku při nočním větrání neřeším, pořád lepší než honit teplý vzduch ventilátory :-)

Alternativou je pak slabší reku+klima do všech pokojů, což je samozřejmě poněkud dražší varianta.

Některé názory zde v diskusi bypass označují za úplně zbytečný. Uvítám jakýkoliv názor/zkušenost.
Petr Voráč

Re: Výkonnější jednotku pro noční chlazení bypassem?

Příspěvek od Petr Voráč »

Co zmůže by-pass a větrací jednotka ? Není lepší prostě v noci otevřít okno? Jestli bydlíte někde u magistrály, chápu hluk a možná strach ze zlodějů. Čistě technicky by to okno stačilo. Jinak bych doporučil větrací jednotku s chlazením. Když nechcete ohřívat vodu, stačí vám Nilan VPL15. Podívejte se na stránky https://www.nilan.dk/en-gb/frontpage/so ... -15-top-m2 úplně dole je graf chlazení přívodního vzduchu. Když bude venku 35 °C a budete větrat 200 m3/h, půjde vám dovnitř vzduch o teplotě 14,5 °C. To můžete chladit celý den. Cenově u nás k sehnání za 74 500 Kč bez DPH (výkon 430 m3/h). Zkuste si to srovnat s nějakou jen větrací jednotkou a uvidíte, že to zásadní cenový rozdíl není.
Ad by-pass: Podle planých norem EU se už jednotky bez by-passu nesmějí prodávat.
rokuc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rokuc »

Děkuji za odpověď.
Petr Voráč píše:Co zmůže by-pass a větrací jednotka ?
To by mě právě zajímalo :-) Nějaký graf, zkušenosti...
Petr Voráč píše:Není lepší prostě v noci otevřít okno?
Bohužel není. Když nefouká vítr, nehne se vzduch ani uvnitř. Umocněné to je ještě protipylovými sítěmi v oknech (alergie).
Petr Voráč píše:Jinak bych doporučil větrací jednotku s chlazením.
Není pak problém s rosením chladného potrubí přivádějící čerstvý vzduch do domu, potažmo kondenzací apod.? Četl jsem o tom hrůzostrašné příběhy, což mě popravdě trochu odrazuje.

Technicky nejjednodušší je pasivní rekuperace, která by v noci "funěla" přes bypass. Ale moc bohužel nenacházím zkušenosti, nemám představu o kolik by to pomohlo.
Petr Voráč

Příspěvek od Petr Voráč »

Mám taky jednotku Nilan s chlazením, ale s ohřevem vody VP18. Jsou to stejné jednotky, jenom ta moje ještě ohřívá vodu. Zkušenost je taková, když vypnu chlazení, aby neběžel kompresor zbytečně v noci (chladím více přes den), žene se mi dovnitř jenom venkovní vzduch. To je jako by fungoval 100% by-pass. Když je venku chládek, něco to pomůže. Když už jsou ty vedra, že se nic nepohne a nefunguje okno, musí se zapnout chlazení. Samotný větrání by nestačilo. Rosení se neděje, potrubí přívodu je izolované a pouze hned u jednotky jsem měl asi před třemi lety trochu kapiček vody, Když byli u nás na kontrole technici, opravili to lepší izolací a od té doby nic.
rokuc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rokuc »

Čili závěr je ten, že noční chlazení bypassem je spíše takové "prdnutí do lesa" a v mém případě nemá smysl si připlácet za vyšší průtok vzduchu a peníze buď vynaložit na jednotku s chlazením, nebo klasickou klimu. To jsem asi potřeboval vědět, abych nevyhazoval zbytečně peníze za vyšší výkon jednotky. Tímto moc děkuji za Vaše předchozí odpovědi.
Odpovědět