Zdravím.
Sestra bude stavět dům, projektantem je známá osoba, která se pohybuje v oboru pasivních domů, konkrétně nebudu jmenovat. Plánovanou RJ je Nilan CT 300 (projektant není zastánce aktivních RJ). V plánu je i řešení chlazení, v projektové dokumentaci ovšem není zakresleno, jelikož se údajně jedná o nestandardní řešení, které se oficiálně neslučuje s pasivním domem. Když jsem se ptal, jakým způsobem je tedy chlazení řešeno, bylo mi řečeno, že k pasivní rekuperaci bude inverzně zapojen předehřev?
Jsem naprostý laik - netuším, zda je něco takového možné a třeba jde o totální nesmysl. Děkuji předem za jakoukoliv odpověď.
Chlazení k pasivní rekuperaci
-
Zohan
Re: Chlazení k pasivní rekuperaci
Pravděpodobně se jedná o nějaký druh zemního kolektoru. Ten zajistí v zimě, aby jednotka nezamrzala zimě a v létě to něco málo chladí. Jako předehřev dobře, na chlazení nic moc.
Nebylo by to špatné řešení, kdyby se například nemusel vyřešit ohřev vody a vytápění. Bohužel jsou u nás dost zaslepení i mnozí guru ohledně pasivních domů. A doplácí na to. Představte si například, že naši studenti z ČVUT se zúčastnili mezinárodní soutěže Solar Decathlon a díky sázce na špatnou technologii promarnili šanci na celkové vítězství. To je velká škoda. Přitom subjektivnější kategorie desetiboje (architektura) vyhráli. Kdyby použili technologie aktivní rekuperace, jako to udělali vítězové z Darmstadtu (2x vítěz) nebo Gernoblu, vyhráli by také. Škoda.
Nebylo by to špatné řešení, kdyby se například nemusel vyřešit ohřev vody a vytápění. Bohužel jsou u nás dost zaslepení i mnozí guru ohledně pasivních domů. A doplácí na to. Představte si například, že naši studenti z ČVUT se zúčastnili mezinárodní soutěže Solar Decathlon a díky sázce na špatnou technologii promarnili šanci na celkové vítězství. To je velká škoda. Přitom subjektivnější kategorie desetiboje (architektura) vyhráli. Kdyby použili technologie aktivní rekuperace, jako to udělali vítězové z Darmstadtu (2x vítěz) nebo Gernoblu, vyhráli by také. Škoda.
"Inverzně zapojen předehřev"?.
Nevím sám, co si pod tím představit, ale jediné smysluplné vysvětlení mě napadá, že předehřev je řešen tepelným čerpadlem s reverzací chodu. Zemní registr sice v létě vzduch ochlazuje, ale nejdedná se o žádné inverzní zapojení. Ta trubka je v zemi pořád stejně, jen v zimě využívám toho, že je zem teplejší než vzduch a v létě naopak chladnější než vzduch. U vodního předehřevu by sice teoreticky bylo možné do výměníku místo teplé vody pro ohřev pouštět studenou pro chlazení, ale u RD je to krajně nepravděpodobné. Jako příslušenství k RJ Nilan CT 300 je nabízen elektrický předehřev, ale inverzní zapojení elektrického předehřevu je samozřejmě úplný nesmysl.
Nevím sám, co si pod tím představit, ale jediné smysluplné vysvětlení mě napadá, že předehřev je řešen tepelným čerpadlem s reverzací chodu. Zemní registr sice v létě vzduch ochlazuje, ale nejdedná se o žádné inverzní zapojení. Ta trubka je v zemi pořád stejně, jen v zimě využívám toho, že je zem teplejší než vzduch a v létě naopak chladnější než vzduch. U vodního předehřevu by sice teoreticky bylo možné do výměníku místo teplé vody pro ohřev pouštět studenou pro chlazení, ale u RD je to krajně nepravděpodobné. Jako příslušenství k RJ Nilan CT 300 je nabízen elektrický předehřev, ale inverzní zapojení elektrického předehřevu je samozřejmě úplný nesmysl.
Také mi moc nedává smysl výrok o inverzním předehřevu. Souhlasil bych s teorií Zohana, mohlo by se jednat o solankový výměník, kdy by solanka v zimě předehřívala a v létě chladila. Zároveň souhlasím s Nemem, že teplota solanky bude velmi podobná a jedinou reverzibilitu lze spatřovat v chlazení x topení.
Obě uváděná řešení jsou ale u pasivních domů zcela standardní, ba co víc, oficiálními místy hojně podporovaná a propagovaná. Takže u nich by nebyl žádný je neuvádět do projektu, naopak.