Pôvodne som túto tému riešil v inom vlákne, ale tam sa to zvrtlo do iných dimenzií tak to načrtnem znova tu.
Chcel by som využiť studenú vodu zo studne na chladenie interiéru.
Budem inštalovať aktívnu RJ a pred ňu by som zaradil vodný chladič.
Napr. http://www.elektrodesign.sk/web/sk/prod ... ny-chladic
Chcel by som ho zaradiť na paralelnú vetvu nasávania vonkajšieho vzduchu do RJ.
Táto by bola oddelená klapkami a používala by sa iba v lete.
V zime by šlo nasávanie do RJ priamo.
Bude mať zapojenie tejto paralelnej vetvy nejaký významný negatívny aspekt ?
Napr. tlakové straty ?
Pripojenie paralelnej vetvy predpokladám pomocou "kalhotového" potrubia s klapkami.
Vodný výmenník pred RJ
- BobTheBuilder
- stálý dopisovatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Vodný výmenník pred RJ
573.57 EUR za chladic sa mi zda dost vela, a nebudu to konecne naklady...
navratnost by bola kolko rokov?
ak uz by som sa pustal do riesenia "studna-chladenie" tak potom by som hladal lacnejsie dielce, DIY.
navratnost by bola kolko rokov?
ak uz by som sa pustal do riesenia "studna-chladenie" tak potom by som hladal lacnejsie dielce, DIY.
- BobTheBuilder
- stálý dopisovatel

- Kontaktovat uživatele:
Noo, nie je to málo. Aj s čerpadlom a ostatnými srandami okolo toho je to tak za 1000 eur
Spomenul som tento chladič lebo je odskúšaný v praxi a je dosť veľký aby sme dosiahli nejaký chladiaci efekt.
Návratnosť ... dala by sa vypočítať až po reálnych meraniach. Ale po vstupnej investícii to chladí už za minimálne náklady. Ak chladič vydrží niekoľko rokov prevádzky táto investícia by mohla mať zmysel.
Spomenul som tento chladič lebo je odskúšaný v praxi a je dosť veľký aby sme dosiahli nejaký chladiaci efekt.
Návratnosť ... dala by sa vypočítať až po reálnych meraniach. Ale po vstupnej investícii to chladí už za minimálne náklady. Ak chladič vydrží niekoľko rokov prevádzky táto investícia by mohla mať zmysel.
- BobTheBuilder
- stálý dopisovatel

- Kontaktovat uživatele:
Mňa viac zaujíma odpoveď na túto otázku
BobTheBuilder píše:Bude mať zapojenie tejto paralelnej vetvy nejaký významný negatívny aspekt ? Napr. tlakové straty ?
Pripojenie paralelnej vetvy predpokladám pomocou "kalhotového" potrubia s klapkami.
no nie som odbornik, ale myslim ze ked sa pouzije klapka tak je to skoro jedno. strata podobna ako na 45 kolene.
tiez uvazujem, ze by som mohol pouzit 2 rozne privody k RJ, v zime s krovu, v lete nejake tiene miesto.
tiez uvazujem, ze by som mohol pouzit 2 rozne privody k RJ, v zime s krovu, v lete nejake tiene miesto.
- BobTheBuilder
- stálý dopisovatel

- Kontaktovat uživatele:
Toto asi nebude správna cesta. Ochladzovaním podkrovia stratíte oveľa viac ako ušetrítemeem píše:tiez uvazujem, ze by som mohol pouzit 2 rozne privody k RJ, v zime s krovu, v lete nejake tiene miesto.
no bol len priklad, ale urcite by bolo zaujimave mat v lete a v zime nasavanie na inom mieste.
krov nie je obyvatelny, ani odizolovany od vonkajsieho prostredia, obyvatelne podlazie je odizolovane stropom (30cm min. vata) napriek tomu je pod strechou hlavne ked na plech zasvieti slniecko, teplejsie ako von.
krov nie je obyvatelny, ani odizolovany od vonkajsieho prostredia, obyvatelne podlazie je odizolovane stropom (30cm min. vata) napriek tomu je pod strechou hlavne ked na plech zasvieti slniecko, teplejsie ako von.