Dobrý den, uvažuji o vybavení svého domu tepelným čerpadlem, protože jsem slyšel, že při jeho používání dochází k velkým úsporám. Našel jsem si firmu, která sídlí v mém městě. Na jejich webových stránkách mají vysvětleny výhody různých typů tepelných čerpadel. U typu vzduch-voda je uvedeno, že jsou málo účinná, není tam však uvedeno více podrobností: http://www.tepelna-cerpadla-spirala.cz/ ... zduch-voda Mohl byste mi prosím někdo vysvětlit proč tomu tak je a případně jaký typ tepelného čerpadla je nejvýhodnější? Předesílám, že jsem v této oblasti naprostý laik.
Děkuji za odpovědi a rady.
Tepelná čerpadla vzduch-voda
-
Peggin
Re: Tepelná čerpadla vzduch-voda
Protože se jedná o reklamu jedné konkrétní firmy. Každý systém má svá plus i mínus. Například popisovaný systém voda-voda, kde se uvažuje o čerpání 600litrů za hodinu, tj. denní spotřeba x 24 = 14400 litrů. 14m3 je docela slušný septik plný vody každý den. Otázka je kam s vodou? Promrzlá zem ji příliš nepobere. Vypouštěním do druhé studny omezuje celkovou kapacitu zdroje. Vypouštění do vodoteče? Co povolení správce? Platit stočné by se dost prodražilo a na druhou stranu, bude studna dost vydatná, aby každý den naplnila uvažovaný septik? Systémy voda - voda se dají použít jen někde a rozhodně to není žádný zázrak. U tepelných čerpadel je vedle vstupní teploty zdroje i možnost jeho ochlazení, tedy potenciální teplotní rozdíl. Vzduch můžete z 5°C ochladit k -15°C. Vodu nemůžete ochladit pod 0°C. To je určitý limit. Protiargumentem může být měrná kapacita. Ochlazením kg látky o 1°C se uvolní odlišné množství energie. Jako laik se ztratíte ve skupenských změnách, kde jde často ještě o větší toky energie. Kdybyste měl za domem rybník nebo lépe jezero, nebude vás trápit množství a takový zdroj by byl zřejmě zajímavý. Dokonce se takové pokusy již dělaly a dělají. V Ignalinská jaderná elektrárna používá takové jezero k chlazení agregátů. Ideální by bylo najít nějaký teplý pramen jako má geotermální elektrárna Neustadt-Glewe. U všeho najdete 1000 a 1 zádrhel, ideální systém zatím nebyl nalezen. když někdo příliš jednoznačně tvrdí, že ten jeho systém je nejideálnější, jako tomu je na odkazovaných stránkách, byl bych opatrný.Karel píše: Mohl byste mi prosím někdo vysvětlit proč tomu tak je