Účinnost už po 1000x

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa
MIRAS

Účinnost už po 1000x

Příspěvek od MIRAS »

Můžete mi pomoct s vysvětlením. Namaloval jsem odtah z domu do rekuperačky jak fén. Je to odpadní vzduch, který by měl dohřívat přívod vzduchu do místností při 95% účinnosti pořád na stejnou teplotu. To mi nejde na rozum. Odpadní vzduch má přeci pořád stejný výkon (jako ten fén). Jak může stejným výkonem dohřívat vzduch bez ohledu jestli si nasaje venku 5°C nebo -18°C?
ucinnost.png
Podle grafů to pak vypadá takhle.
rekuperace2.png
Vůbec mi to nehraje s ohřevem vzduchu. Při 150 m3/h je potřeba na dohřev přívodního vzduchu z venkovních 11°C na 21°C cca 500W (fén by měl rezervu). Při stejném objemu a venkovních 5°C je potřeba 800 W (fén jede na maximum), ale při opět stejném průtoku a venkovních -18°C je už potřeba 2200W!!! Fén nestíhá ani náhodou. Tak jak je to sakra možný, že není zdroj v odpadním teple a přesto to ukazuje, že by měl skoro stačit dohřívat? Když bych použil totiž 800 W výkon fenu, přívod by se dohřál jen na cca -4°C.
MIRAS

Re: Účinnost už po 1000x

Příspěvek od MIRAS »

Ještě jsem si všimnul údaje heat transfer. Když by venku bylo 11°C nad nulou je 868 W. To je 4x míň než při -18°C. Není to ten správný údaj, který by mi měl zajímat? Šlo by nějak ten odpadní vzduch ještě ochladit a doždímat z něj víc energie, kterou výměník při teplotě 11°C nepřenese?
jarka
přispívající
přispívající
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarka »

PT Miras, ste tu na fóre dlhšie než ja, tak asi si robíte fór s takou otázkou ... alebo že by skúška pozornosti ostatných diskutérov?
ale při opět stejném průtoku a venkovních -18°C je už potřeba 2200W!!! Fén nestíhá ani náhodou. Tak jak je to sakra možný, že není zdroj v odpadním teple a přesto to ukazuje, že by měl skoro stačit dohřívat? Když bych použil totiž 800 W výkon fenu, přívod by se dohřál jen na cca -4°C.
Jasné, že fén nestíha... na to majú pasívne jednotky predsa predohrev, ten fénu helfne... inak máte nie 1,5kg vody(kondenzovanej) ale 1,5kg ľadu námrazy vo výmenníku a ste doluftoval :twisted: Použil Ste výpočtovú pomôcku "mimo mísu".Ono je pekné , že teoretický výpočet ten výkon "dal" , prax bude zrejme iná .... Nechce sa mi to tu dokazovať, ale asi počíta s dvojitou skupenskou premenou....
Šlo by nějak ten odpadní vzduch ještě ochladit a doždímat z něj víc energie, kterou výměník při teplotě 11°C nepřenese?

trošku štúdia?
http://www.plynar-vodar-kurenar.eu/media.php?mid=851 str.21-22
Šlo... a volá sa to aktívna rekuperácia :lol:
MIRAS

Příspěvek od MIRAS »

jarka píše:Použil Ste výpočtovú pomôcku "mimo mísu".Ono je pekné , že teoretický výpočet ten výkon "dal" , prax bude zrejme iná ...
K čemu tedy jsou výpočtové pomůcky? Má to lidem pomotat hlavu? Já se dneska hádal s jedním projektantem právě kvůli pasivním výměníkům. on měl tyhle slidy vytištěné a na semináři pro stavaře prezentoval pasivní rekuperátory jako stroje schopný udržet teplotu přívodu jen podle uváděný účinnosti bez ohledu na teplotu vstupu. I tady se občas objeví příspěvky, že pasivní výměníky dodávají teplotu přívodu i za mrazu -12°C a nebo se ani netvoří kondenzát.
jarka
přispívající
přispívající
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarka »

Já se dneska hádal s jedním projektantem právě kvůli pasivním výměníkům. on měl tyhle slidy vytištěné a na semináři pro stavaře prezentoval pasivní rekuperátory jako stroje schopný udržet teplotu přívodu jen podle uváděný účinnosti bez ohledu na teplotu vstupu.
Že pozdravujem(e) pána projektanta. Nedodržuje "slovosled". Ak má vysokoškolské vzdelanie, tak ho tam nenaučili kriticky myslieť, čo mali... Projektant čoho?
Odpovědět