Pedro píše:Já jsem přesvědčený, že za současných cen se topení plynem nemá šanci vyplatit skoro nikde. U pasivních domů ho vytlačí elektrické přímotopy a u domů s větší spotřebou tepelná čerpadla.
Když použiju cenu zde zmíněnou 1,70 Kč za kWh, tak i při použití tepelného čerpadla vychází kWh na 0,91 Kč (2,75:3 /průměrné COP/ = 0,91 Kč). Záleží na pořizovacích nákladech. Neznám všechny nabídky, ale slušný plynový kotel nechám za 50 tis. Kč (přípojka, komín, revize jen 20 tis. Kč) a odpovídající potřebě TČ vzduch-voda za 150 tis. Kč. Rozvodná soustava stejná. Rozdíl v pořízení 80 tis. Kč.
U spotřeby 10 MWh ročně za plyn 17 tis. Kč / TČ 9 tis. Kč = roční rozdíl 8 tis. Kč. Při životnosti 15 let u obou zařízení vyjde provoz TČ levněji o 135 tis. Kč.
Nechápu, proč bych měl topit plynem. Čím bude spotřeba větší, ještě více se rozevřou nůžky a odstřihnou plyn definitivně. Plyn se chytá tak někde mezi, kdy elektrika je už provozně drahá a investice do TČ příliš vysoká.
Ach jo, tak ještě jednou, ikdyž jsem to nastínil už v minulé odpovědi. Když použiju cenu 1,7Kč, tak to je cena po přepočtu včetně měsíčních poplatků, ale u elektřiny měsíční poplatky pro D56 363Kč měsíčně nepočítáte? Jsou podstatně dražší jak 90Kč u D02d a v podstatě za ty peníze jsou poplatky plynu.
Asi jsem byl blbej, že jsem nenapsal u plynu 1,4Kč za 1kWh což je nejdražší možná varianta - RWE, když tedy neřešíte měsíční stálé poplatky.
Takže 1,4 x 12500kWh (včetně TUV 55°C a jednou týdně Legionela fce 65°C)je 17500Kč.
Pokud vím, tak teplené čerpadlo má problém s ohřevem vody na takovéto teploty a tak je doporučováno nastavení teploty 43°C, ale to odporuje vyhlášce na přípravu vody. Takže COP sotva 2. Při topení do kombinace radiátorů a podlahovky tatktéž vyšší teplota vody. To že nechci v podkroví a ještě v některých místnostech podlahovku kvůli setrvačnosti asi nikoho nezaskočí. Průměrná teplota TV byla cca 40°C to máme taky COP kolem 2.
Proto pojďme opravit výpočty - při použití tepelného čerpadla vychází kWh na 1,375 Kč (2,75:2 /průměrné COP/ = 1,375 Kč) tedy 1,375 x 12500kWh = 17188Kč
320Kč ročně ve prospěch TČ při pořizovacíh nákladech o 100tisíc větších mi nepřijde rozumné... Ano náklady na plyn kotel totiž nejsou 50 tisíc. Vždyť běžný kondenzační stojí dnes 26tKč, kvalitní s modulací 1:6 už 33tKč a špičkový s modulací 1:10 35tisíc Kč.
Samozřejmně nepopírám, že TČ má budoucnost, ale spíše až budou vyspělejší nebo levnější...