Málo tlaku ?
-
PepaX
Málo tlaku ?
Prosím radu: Mám rozvod teplého vzduchu z krbu. Ventilátor 600m3. Vstup/Výstup 150 průměr. Mám 8 výdechů průměru 125 víceméně vše v hvězdicovém tvaru všechny vzdálené cca 9m. Nejprve za ventilátorem rozdvojení Y-150, pak po 5m další rozdvojení Y-150 a pak další Y-3m rozdvojení 150. A nakonec rozdvojení 150-Y-125. Když otevřu jen 4 výdechy tak to ještě celkem fouká, když otevřu 6 už je to o ničem.
Zkusil jsem zapojit dva ventilátory. Nejprve za sebe.(zvýšení tlaku)...nastalo mírné zlepšení. Pak jsem je dal paralérně (zvýšení objemu), a celkem žádný rozdíl. Celkem dobře to jde když odpojím vstup z krbu.Nastane zlepšení cca 25%.
Mám takový pocit, že se ventilátor příliš namáhá taháním vzduchu z krbu a tím má snížený výkon. Přitom dekompresní mřížky na krbu jsou dosti velké.
Opláštění vložky má jen dva výdechy. Jeden vede nahoru k ventilátoru, druhý do místnosti (něco jako bypass) Jakmile se rozjede ventilátor, z toho druhého vývodu z opláštění co jde do místnosti, přestane proudit horký vzduch a začne naopak být nasáván dovnitř.
Myslíte, že pomůže i druhý vývod z opláštění přesunout k ventilátoru, abych mu ulehčil nasávání ?
Ještě dobře mi funuje varianta, že dám jeden ventilátor na začátek potrubí (za krb) a druhý ventilátor před poslední rozdvojení. Pak to fouká v místnosti jako fén (což je moc). Ale to bych musel koupit více ventilátorů a to se mi nezdá.
Co mi poradíte, co bych měl ještě vyzkoušet ? Chci, aby to více foukalo na konci potrubí minimálně při 6 otevřených 125.
Zkusil jsem zapojit dva ventilátory. Nejprve za sebe.(zvýšení tlaku)...nastalo mírné zlepšení. Pak jsem je dal paralérně (zvýšení objemu), a celkem žádný rozdíl. Celkem dobře to jde když odpojím vstup z krbu.Nastane zlepšení cca 25%.
Mám takový pocit, že se ventilátor příliš namáhá taháním vzduchu z krbu a tím má snížený výkon. Přitom dekompresní mřížky na krbu jsou dosti velké.
Opláštění vložky má jen dva výdechy. Jeden vede nahoru k ventilátoru, druhý do místnosti (něco jako bypass) Jakmile se rozjede ventilátor, z toho druhého vývodu z opláštění co jde do místnosti, přestane proudit horký vzduch a začne naopak být nasáván dovnitř.
Myslíte, že pomůže i druhý vývod z opláštění přesunout k ventilátoru, abych mu ulehčil nasávání ?
Ještě dobře mi funuje varianta, že dám jeden ventilátor na začátek potrubí (za krb) a druhý ventilátor před poslední rozdvojení. Pak to fouká v místnosti jako fén (což je moc). Ale to bych musel koupit více ventilátorů a to se mi nezdá.
Co mi poradíte, co bych měl ještě vyzkoušet ? Chci, aby to více foukalo na konci potrubí minimálně při 6 otevřených 125.
-
Leon
Re: Málo tlaku ?
Nejprve bych si nechal změřit pomocí anemometru, kolik vzduchu se skutečně do místností po sečtení všech výdechů dostane. Velmi často má zákazník dojem po nainstalování vzduchotechniky, že "to" vlastně nic nedělá. Jak popisujete situaci, tak při uzavření některých výdechů logicky proudí všechen vzduch jen těmi otevřenými poměrně vysokou rychlostí a vy tak máte dojem, že se něco děje. Je ale docela dobře možné, že po otevření zbylých výdechů se vzduch rozdělí, rychlost proudění sníží a vy jste zklamán, protože neregistrujete žádné proudění.PepaX píše:Co mi poradíte, co bych měl ještě vyzkoušet ? Chci, aby to více foukalo na konci potrubí minimálně při 6 otevřených 125.
Když si 600m3/h podělíte 8 průduchy, tak vychází 75m3/h na jeden průduch. Při průměru 125 mm to není příliš patrné proudění. Ono to ale vůbec nemusí být na škodu, naopak.
Teď trochu odbočím. Jsem přesvědčen, že jste se rozhodl pro vůbec nejhorší variantu využití tepla od krbu z hlediska zdravotního dopadu obyvatele domu. Vzduch, který prochází kolem rozpálené krbové vložky se "přepálí" a vy si jej dobrovolně chcete rozfoukávat do obytných místností a zřejmě i ložnic. Některé studie označují přepálené zejména prachové částice vzduchu za karcinogenní. Nejsem lékař, ale zkuste si o tom něco dohledat.
Od krbu je nejlepší sálavé teplo, ostatní je považováno spíše za negativní.
- Laďa Jaskva
- přispívající

- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den. Netuším, jak máte udělány otvory pro nasávání studeného vzduchu, ale je naprosto logické, že když do místnosti u krbu to proudění funguje samotížně a do odstatních to tlačíte ventilátorem, tak při zapnutí ventilátoru to musí nasávat vzduch z místnosti přez ten výstupní otvor. Vy tam jednoduše změníte tlakové poměry. Za další, výkon toho ventilátoru asi úměrně klesá s délkou rozvodů, a zdaleka to nebude 600 m3 vzduchu za hodinu. Nezdá se mě ani Váš rozvod, který není nějaká hvězdice, ale soustava rozboček a odboček, kde se uzavřením jednoho výdechu neovlivní rovnoměrně ostatní výdechy, ale pokaždé některé jiné. Taktéž mě není jasné, jak velký průřez mají vstupní otvory vzduchu pod opláštění. O přepáleném prachu raději nepíši, to je neovlivnitelné. Čili, musíte to překopat tak, aby to byl naprosto jasný hvězdicový rozvod a musíte do místnosti, kde je krb udělat odbočku z rozvodu. Jinak ověřte, jestli ten ventilátor dá ten papírový výkon i do Vašich rozvodů ( měřeno u výústků ).
S pozdravem Laďa
S pozdravem Laďa
-
PepaX
Přikládám schéma.
Dotaz ke schématu. Bude mít význam přidání ventilátorů V2 a V3.
Řešit přepalování prachu v krbové obestavě je na jinou diskuzi. Obecně lze říci, že při zapnutém ventilátoru proběhne opláštěním vložky 600m3 vzduchu a při této rychlosti se stihne ohřát maximálně na 70C spíš na 60C. To je i na povrchu kdejakého radiátoru. Nelze tedy jednoznačně tvrdit, že k přepálení dojde. Jiná situace může být při vypnutém ventilátoru. Pro ten případ (když nejde proud či vypnu ventilátor) mám otevřené mřížky do zadní technické místnosti(kotelny) odkud také přikládám. Tak do těch obytných místností by nemělo jít mnoho "přepáleného a vysušeného" vzduchu.
Krbová obestavba je rovně se zdí, čelní strana 2,5m2 je ze šamotu - tedy sálavé teplo. Dohromady se sklem dává 60% sálání.
Jen doplním, toto vytápění je jenom doplňkové, k podlahovému topení v celém objektu.
Dotaz ke schématu. Bude mít význam přidání ventilátorů V2 a V3.
Řešit přepalování prachu v krbové obestavě je na jinou diskuzi. Obecně lze říci, že při zapnutém ventilátoru proběhne opláštěním vložky 600m3 vzduchu a při této rychlosti se stihne ohřát maximálně na 70C spíš na 60C. To je i na povrchu kdejakého radiátoru. Nelze tedy jednoznačně tvrdit, že k přepálení dojde. Jiná situace může být při vypnutém ventilátoru. Pro ten případ (když nejde proud či vypnu ventilátor) mám otevřené mřížky do zadní technické místnosti(kotelny) odkud také přikládám. Tak do těch obytných místností by nemělo jít mnoho "přepáleného a vysušeného" vzduchu.
Krbová obestavba je rovně se zdí, čelní strana 2,5m2 je ze šamotu - tedy sálavé teplo. Dohromady se sklem dává 60% sálání.
Jen doplním, toto vytápění je jenom doplňkové, k podlahovému topení v celém objektu.
-
Pedro
Při přepalování vzduchu jde o povrchovou teplotu vložky a ta je o hodně vyšší než u radiátoru. Podobně je tomu u fénu, kde je přepalování vzduchu průchodem přes rozpálenou spirálu cítit i nosem, vyfukovaná teplota vzduchu přitom také není vysoká.
Samotný rozvod vzduchu nevypadá špatně, ale..je potřeba zajistit, aby se vzduch mohl dostatečně vracet (cirkulovat). Jinak to nebude foukat nikdy dostatečně. Nemůžete z obýváku jen odsávat 600m3/h a nijak je nevracet. Zároveň z místností musí mít šanci vzduch se dostat zpět do obýváku ke krbu. Při testu zkuste v obýváku i všech ostatních místnostech, kam proudí vzduch, otevřít okna.
Samotný rozvod vzduchu nevypadá špatně, ale..je potřeba zajistit, aby se vzduch mohl dostatečně vracet (cirkulovat). Jinak to nebude foukat nikdy dostatečně. Nemůžete z obýváku jen odsávat 600m3/h a nijak je nevracet. Zároveň z místností musí mít šanci vzduch se dostat zpět do obýváku ke krbu. Při testu zkuste v obýváku i všech ostatních místnostech, kam proudí vzduch, otevřít okna.
- Laďa Jaskva
- přispívající

- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den. Co se týká vracení vzduchu do obýváku, tak stačí vyhodit prahy ze dveří a zajistit, aby tam zůstala volná štěrbina aspoň 15 mm, což zhruba odpovídá průřezu výstupního potrubí o průměru125 mm. Janak ten teplý luft bude mít značný problém se dostat jak do místnosti, tak studený luft z místnosti zpět ke krbu. U teplovzdušného topení musí pořád dokola cirkulovat ten samý vzduch. Co se týká těch dvou ventilátorů, tak ty bych tam dal rovnou a vyhodil ten původní.
S pozdravem Laďa
S pozdravem Laďa
-
Pepx
Samozřejmně, cirkulace bude zajištěna:
a) nebudou prahy
b) případně udělám dolu do dveří kulaté mřížky cca 3x8cm
c) z chodby ke krbu bude ventilační mřížka 15x15
To by mělo stačit.
Teď když tam mám z chodby ke krbu závěs, tak se při zapnutí ventilátoru zvedá jako hrom
a) nebudou prahy
b) případně udělám dolu do dveří kulaté mřížky cca 3x8cm
c) z chodby ke krbu bude ventilační mřížka 15x15
To by mělo stačit.
Teď když tam mám z chodby ke krbu závěs, tak se při zapnutí ventilátoru zvedá jako hrom
-
Pepax
Děkuji SFO, ale chtělo by to trochu upřesnit. Máte nějaký konkrétní návrh na vylepšení rozvodů ?
-
PepaX
to : SFO
Ale tak jistě, nechat si to odborně spočítat je taky možnost, ale zde ve foru bych takovou nabídku neočekával. Spíš nějakou rozumnou radu. Kdybych to chtěl odborně spočítat, tak se obrátím jinam.
Takže můj upravený dotaz zní:
Když to upravím tak , že hned za ventilátor dám rozdělovač (raketu) 1x150 / 4x125 a povedu 4 hlavní větve a na konci je rozdělím na 8 x125, bude situace lepší ? Bude na výdechu vyšší rychlost, než teď ?
Ale tak jistě, nechat si to odborně spočítat je taky možnost, ale zde ve foru bych takovou nabídku neočekával. Spíš nějakou rozumnou radu. Kdybych to chtěl odborně spočítat, tak se obrátím jinam.
Takže můj upravený dotaz zní:
Když to upravím tak , že hned za ventilátor dám rozdělovač (raketu) 1x150 / 4x125 a povedu 4 hlavní větve a na konci je rozdělím na 8 x125, bude situace lepší ? Bude na výdechu vyšší rychlost, než teď ?
-
Pedro
jednoduchý rozdělovač si uděláte z kusu silnější trubky spira a potřebného množství hrdel. Použijte tzv. sedla. Do trubky vystřihnete díry osadíte sedla (podmazat akrylem).
- Laďa Jaskva
- přispívající

- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den. Já bych to rozbočil pomocí kalhotových kusů. Čili hned za ventilátorem 3 x kalhoty 150/150/150 a dostanete 4 větve D150. Ty natáhnete až k dalším kalhotám 4 ks 150/125/125. Toto řešení bude mít nejmenší tlakovou ztrátu. Měl byste ale také vyřešit obývací pokoj, aby se při zapnutí ventilátoru nenasával vzduch tím otvorem, kde má foukat teplo.
S pozdravem Laďa
S pozdravem Laďa
-
PepaX
Je nějaký rozdíl mezi použitím kalhotového kusu (uhel 30.st a delší nohavice) a Y kusu (uhel 45, kratke všechny stejné nohy) ?
Díky za názor.
Díky za názor.
- Laďa Jaskva
- přispívající

- Kontaktovat uživatele:
Já to mám vedeno na půdě a zatepleno pomocí EPS, viz obrázek.
S pozdravem Laďa.
S pozdravem Laďa.