rekuperace k tč země - voda
-
Návštěvník
rekuperace k tč země - voda
dobrý den
máme dům o tz 6kw a vytápění tč země voda s podlahovým vytápěním.
náklady na vytápění jsou docela nízké a ted' řeším rekuperaci do tohoto domu.
určitě musí být zajištěn zimní provoz. nevím zda je vhodnější např. nilan eco s topnými trubicemi, kdy jde o poměrně levný provoz rekuperace i pořizovací náklady jsou o něco menší než aktivní rj např.vp15. zdá se mi zbytečně komplikované mít v domě vlastně dvě tč, když tuv již ohřívám tč země-voda. moc děkuji za komentáře.
máme dům o tz 6kw a vytápění tč země voda s podlahovým vytápěním.
náklady na vytápění jsou docela nízké a ted' řeším rekuperaci do tohoto domu.
určitě musí být zajištěn zimní provoz. nevím zda je vhodnější např. nilan eco s topnými trubicemi, kdy jde o poměrně levný provoz rekuperace i pořizovací náklady jsou o něco menší než aktivní rj např.vp15. zdá se mi zbytečně komplikované mít v domě vlastně dvě tč, když tuv již ohřívám tč země-voda. moc děkuji za komentáře.
-
Pedro
Re: rekuperace k tč země - voda
Nejsou to topné trubice, ale tepelné trubice. Napsané to je skoro to samé, ale princip dost odlišný. Ale to zas tak nevadí.
Jestli nejde v první řadě o investované peníze, volil bych VPL15 a jestli nakonec půjdete do pasivky, počkejte si na CT300.
Jestli nejde v první řadě o investované peníze, volil bych VPL15 a jestli nakonec půjdete do pasivky, počkejte si na CT300.
-
Návštěvník
nevíte kdy má ct 300 přijít do prodeje? a také jestli to bude úplně nový model, budu mít strach že může mít nějakou chybku,která bude pramenit z vylepšení které neprošlo dlouhodobím testem užívání. bohužel se stává často že nový model má dětské bolístky.
mezi pasivní rek. s tepelnými trubicemi
a vpl 15 je cen. rozdíl myslím 25000kč, což je dost, ale dal bych ty peníze, jenže mám obavu, když za celou el. energii do domu dám cca 17000kč ročně, bude pro mě aktivní rek. nějaký ekonomický přínos? vzhledem k pořizovací ceně a zvýšeným provozním nákladům plus složitější mašinka a tím možnost dražšího servisu po případné poruše tč v rekuperaci? kolik energie mi ušetří akt. rj proti pasivní rj ročně jen při větrání v zimě? bydlím e v relativně nízkém pásmu u olomouce
mezi pasivní rek. s tepelnými trubicemi
-
Pedro
Než jsem napsal odpověď, zmizel celý dotaz:-)
Do pasivního domu běžných rozměrů je podle mě jakékoliv tepelné čerpadlo na hraně návratnosti, když se k tomu připočte distribuční soustava. U TČ země/voda je další náklad spojený se zemním kolektorem. Nezpochybňuji o jen jako druh TČ a už vůbec ne nějakou značku. Jde o pořizovací náklady.Protože je návratnost v háji a pasiváři chtějí prodávat, vymysleli 60kWh/m2/a limit pro primární energii. Při limitu 15kWh/m2/a přepočtu koeficientem 3 =45kWh/m2 jen na topení a to už je skoro nemožné se do limitu vejít. Takže se musí lidi natlačit stůj co stůj do TČ.
Do pasivního domu běžných rozměrů je podle mě jakékoliv tepelné čerpadlo na hraně návratnosti, když se k tomu připočte distribuční soustava. U TČ země/voda je další náklad spojený se zemním kolektorem. Nezpochybňuji o jen jako druh TČ a už vůbec ne nějakou značku. Jde o pořizovací náklady.Protože je návratnost v háji a pasiváři chtějí prodávat, vymysleli 60kWh/m2/a limit pro primární energii. Při limitu 15kWh/m2/a přepočtu koeficientem 3 =45kWh/m2 jen na topení a to už je skoro nemožné se do limitu vejít. Takže se musí lidi natlačit stůj co stůj do TČ.
Tiez vyhladovo riesim obdobny problem.
1. Daju sa realne pouzivat tepelne trubice ako protimrazova ochrana pasivnej rekuperacie?
2. Co je take uzasne na CT300 ze sa na nu oplati cakat?
1. Daju sa realne pouzivat tepelne trubice ako protimrazova ochrana pasivnej rekuperacie?
2. Co je take uzasne na CT300 ze sa na nu oplati cakat?
Naposledy upravil(a) Palino007 dne 08 úno 2013, 22:44, celkem upraveno 1 x.
-
Pedro
1. Dají. Jsou optimální pro aktivní, ale jde to.
2. Je to jednotka nové generace Go Green, to je nejvyšší technologická řada. Zatím nemám moc informací. Je s novým certifikátem PHI, má největší vyráběný výměník od Recairu. To umožňuje při vysoké účinnosti udržet nízkou tlakovou ztrátu a minimální spotřebu energie. Navíc díky nízké průtokové rychlosti je tichá. Úplně nový ovládání NCS700 s webovým rozhraním, dostal jsem z Nilanu jen fotky mailem. Napsal jsem si o další informace, ale zatím nic. Je to sice pořád jenom pasivka, ale když už nechcete aktivní.
2. Je to jednotka nové generace Go Green, to je nejvyšší technologická řada. Zatím nemám moc informací. Je s novým certifikátem PHI, má největší vyráběný výměník od Recairu. To umožňuje při vysoké účinnosti udržet nízkou tlakovou ztrátu a minimální spotřebu energie. Navíc díky nízké průtokové rychlosti je tichá. Úplně nový ovládání NCS700 s webovým rozhraním, dostal jsem z Nilanu jen fotky mailem. Napsal jsem si o další informace, ale zatím nic. Je to sice pořád jenom pasivka, ale když už nechcete aktivní.
1. Povodne som mal naprojektovany komplikovany system s kvapalinovym zemnym registrom, a teplovzdusne vykurovanie. Teraz uz smerujem k co mozno najjednoduchsiemu systemu. Ak by sa dala pouzit pasivna rekuperacia s "pasivnymi" tepelnymi trubicami, je to riesenie ktore sa mi pozdava.
2. Mam dojem ze vela vyrobcov dava privelky doraz na elektronicke regulacie, dotykove displaye a webservery (ako napr Atrea v najnovsej 4. generacii). Zbytocne hracky. Naopak vacsi vymennik je nieco co moze zavazit.
Dakujem za info.
2. Mam dojem ze vela vyrobcov dava privelky doraz na elektronicke regulacie, dotykove displaye a webservery (ako napr Atrea v najnovsej 4. generacii). Zbytocne hracky. Naopak vacsi vymennik je nieco co moze zavazit.
Dakujem za info.
-
Pedro
Já jsem podobného názoru, ale dnešní do už je taková. Inteligentní regulace , domácí sítě, chytré aplikace... to člověk nezastaví.Palino007 píše:Naopak vacsi vymennik je nieco co moze zavazit.
Měl bych otázku,jak podle vás vypadá jednoduchý systém TZB pro rodiný dům? Kde bych rád měl levně teplo v zimě, žádný vedro v létě, malé náklady na TUV a nestálo to moc peněz. Zajímá mě princip, žádné konkrétní výrobky.
-
Návštěvník
`Pedro píše:Měl bych otázku,jak podle vás vypadá jednoduchý systém TZB pro rodiný dům? Kde bych rád měl levně teplo v zimě, žádný vedro v létě, malé náklady na TUV a nestálo to moc peněz. Zajímá mě princip, žádné konkrétní výrobky.
Obavam sa ze idealny system neexistuje. (Dom ma tep. stratu 2.7kW, rocna spotreba na kurenie do 2 MWh)
Variant 1.) Cirkulacny rekuperator + kvap. zemny register + male TC zem voda + lokalne vyhrievacie folie + IZT
-> tento som uz zavrhol, drahy a komplikovany, naviac cirkulacne kurenie dakedy do 500m3/h
Variant 2.) Male TC vzduch voda + IZT, klasicka podlahovka, pasivny rekup
-> Splna vsetky poziadavky vratane chladenia , ale investicnych nakladov
Variant 3.) Elektrokotol+IZT, klasicka podlahovka, pasivny rekup.
-> Nechladi, pomerne vys. naklady, ale je pomerne lacny
Varitant 4.) Priamovyhrevne folie, bojler, pasivny rekup
-> Najjednoduchsi, ale nechladi a vyssie rocne naklady
Momentalne sa rozhodujem medzi 2.) a 3.). V pripade 3.) by sme usetrene peniaze dali do fotovoltaiky ak/ked sa v SR umozni vyroba pre vlastnu spotrebu s pripojenim do siete s rocnou bilanciou.
Pri teto TZ dosahnete spotreby 2MW asi pouze s TC pri COP 3.Návštěvník píše:Dom ma tep. stratu 2.7kW, rocna spotreba na kurenie do 2 MWh)
-
Návštěvník
No to by bolo na diskusiu pre projektantov, ale nepovazujem to za nerealne. Ked pocitam dalsie 5MWh na vodu a ostatne spotrebice, tak celkova spotreba 7MWh je pomerne bezna spotreba v pasivoch.mirek píše:Pri teto TZ dosahnete spotreby 2MW asi pouze s TC pri COP 3.Návštěvník píše:Dom ma tep. stratu 2.7kW, rocna spotreba na kurenie do 2 MWh)
Mozno by som mal zvazit aj Nilan VP18K EK9 ako variantu 6.