Plastový nebo kovový výměník

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa
rabbin

Plastový nebo kovový výměník

Příspěvek od rabbin »

Do zdejšího odbornýho fóra dávám dotaz. Když se dívám na deskový výměník v pasivních jednotkách . Logicky se mi zdá lepší mít kovový , protože kov líp vede než plast. Když ale bude plast o minimální tloušce teplosměnný plochy bude všechno v pohodě. Můj dotaz je ale na výměník jako celek.
výměník.jpg
Jestliže je celý výměník kovový a lépe vede, působí zároveň kontraproduktivně jako zkrat a část tepla se také rychleji dostane do výfuku. V tomhle ohledu se mi jeví zase lepší plastový.
Leon

Re: Plastový nebo kovový výměník

Příspěvek od Leon »

Tento problém nežádoucí vodivosti samotného výměníku je dávno známý jev. Odhaduje se snížená účinnost celé jednotky v jednotkách %. Nevidím to jako tragédii. Dokonce je na tom něco zajímavého. V grafech je vidět srovnání plastového a hliníkového v jedné a té samé jednotce z hlediska účinnosti.
re_al.jpg
V prvním případě plastového výměníku bylo dosaženo při průtoku 127 m³/h / 71 Pa ext. spotřeby 0,27 W/m³/h zatímco u hliníkového při 133 m³/h / 72 Pa ext (ještě větší průtok i tlak) paradoxně nižší spotřeby 0,23 W/m³/h. Takže já to vidím zase na plichtu, něco lepší..něco horší.
Pedro

Re: Plastový nebo kovový výměník

Příspěvek od Pedro »

Přesně tak, plastové výměníky mají lepší účinnost, nemají popisované ztráty v konstrukci. Protipólem je větší tlaková ztráta a a tedy větší zatížení ventilátoru a větší spotřeba.
Odpovědět