Protimrazová ochrana rekuperátoru el. ohřevem
Protimrazová ochrana rekuperátoru el. ohřevem
Dobrý den - chtěl bysch se vás zeptat na názor ohledně protimrazové ochrany.
Situace: RD, pasivní rekuperátor, 2 centrální ventilátory (sání a výfuk), průtok cca 200m3/h
Kvůli tepelné pohodě v zimě budu instalovat teplovodní ohřev vzduchu - regulován automaticky termostatickým ventilem s hlavicí s odděleným čidlem (Heimer)
Řeším ale protimrazovku (hlavně kvůli možnému zamrznutí a zníčení teplovodního ohřevu - bude to napojené na ÚT a čerpadlo neběží stále)
Mám vymyšelnou ochranu termostatem , který bude mít čidlo umístěno za rekuperátorem a při poklesu teploty pod 5 stupňů zapne el. ohřev (1,2 Kw) - ten bude umístěn jeěště přeed rekuperátorem a zajistí tak, že nebude namrzat ani rekupu ani teplovodní ohřívač. (Ohřívač by měl ohřát vzduch o cca 15 stupňů)
Havarijní jištění
Systém bude ještě jištěný druhým termostatem, který pokud přeci jenom klesne teplota ze reku na nulu - vypne el. ohřev a vypne přívodní ventilátor.
Cena: El ohřev 3000, termostaty á 1500 = celkem do 5000,-
Dotazy na vás, zkušenější kolegy:
1) je tato ochrana dostatečná?
2) navrhli byste mi nějakou změnu v umístění termostatů?
3) někdo tvrdí, že by ještě měla být nainstalovaná servoklapka / el. žaluzie s havarijní funkcí, která by přívod vzduchu uzavřela v případě, že by byl vypnut proud a vzduch by dál proudil samovolně
4) nějaké jiné, lepší řešení?
Pokud máte čas o mohli byste mi odpovědět teďka během víkendu, tak bych byl rád - přští týden bych již chtěl začít objednávat komponenty.
Děkuji za čas, JK
Situace: RD, pasivní rekuperátor, 2 centrální ventilátory (sání a výfuk), průtok cca 200m3/h
Kvůli tepelné pohodě v zimě budu instalovat teplovodní ohřev vzduchu - regulován automaticky termostatickým ventilem s hlavicí s odděleným čidlem (Heimer)
Řeším ale protimrazovku (hlavně kvůli možnému zamrznutí a zníčení teplovodního ohřevu - bude to napojené na ÚT a čerpadlo neběží stále)
Mám vymyšelnou ochranu termostatem , který bude mít čidlo umístěno za rekuperátorem a při poklesu teploty pod 5 stupňů zapne el. ohřev (1,2 Kw) - ten bude umístěn jeěště přeed rekuperátorem a zajistí tak, že nebude namrzat ani rekupu ani teplovodní ohřívač. (Ohřívač by měl ohřát vzduch o cca 15 stupňů)
Havarijní jištění
Systém bude ještě jištěný druhým termostatem, který pokud přeci jenom klesne teplota ze reku na nulu - vypne el. ohřev a vypne přívodní ventilátor.
Cena: El ohřev 3000, termostaty á 1500 = celkem do 5000,-
Dotazy na vás, zkušenější kolegy:
1) je tato ochrana dostatečná?
2) navrhli byste mi nějakou změnu v umístění termostatů?
3) někdo tvrdí, že by ještě měla být nainstalovaná servoklapka / el. žaluzie s havarijní funkcí, která by přívod vzduchu uzavřela v případě, že by byl vypnut proud a vzduch by dál proudil samovolně
4) nějaké jiné, lepší řešení?
Pokud máte čas o mohli byste mi odpovědět teďka během víkendu, tak bych byl rád - přští týden bych již chtěl začít objednávat komponenty.
Děkuji za čas, JK
-
Leon
Re: Protimrazová ochrana rekuperátoru el. ohřevem
Na první pohled ochrana el. spirálou vypadá jednoduše, ale přemýšlel jste o regulaci? Chcte mít jednu fixní teplotu pro sepnutí a jeden výkon spirály?
O regulaci jsem přemýšlel, ale žádnou, kteŕáby nestála minimálně trojnásobek spirály jsem nenašel.
Předpokládám, že se to bude regulovat taknějak samo - pokud bude hodně pod nulou, tak bude běžet při každém spu¨štění ventilátoru, ale při mírných mrazech předpokládám, že se to bude regulovat samo - jakmile se spirála sepna, tak vzroste teplota a termostat jí zase vypne, a tak furt dokola- takže vlastně poběží jen část času a bude mít jen částečný příkon..
co myslíte?
jo a snažil jsem se k tomu natáhnout obrázek se shématem, ale tento systém mi to neumožnil - nevíte, jak by se to dalo?
Obrázek je k vidění na t.z.b. info v obdobném dotzu - v rubrice "Větrání bytů a domů, rekuperace"
Předpokládám, že se to bude regulovat taknějak samo - pokud bude hodně pod nulou, tak bude běžet při každém spu¨štění ventilátoru, ale při mírných mrazech předpokládám, že se to bude regulovat samo - jakmile se spirála sepna, tak vzroste teplota a termostat jí zase vypne, a tak furt dokola- takže vlastně poběží jen část času a bude mít jen částečný příkon..
co myslíte?
jo a snažil jsem se k tomu natáhnout obrázek se shématem, ale tento systém mi to neumožnil - nevíte, jak by se to dalo?
Obrázek je k vidění na t.z.b. info v obdobném dotzu - v rubrice "Větrání bytů a domů, rekuperace"
-
Leon
Obávám se, že to tak fungovat nebude. Spirála musí mít nějakou ochranu, nějaký minimální průtok. To cyklování nic moc a zvýšená teplota srazí účinnost rekuperace, je potřeba držet vstup do rekuperátoru na 0°C.
Dole příloha-přiložit soubor a umístid do příspěvku. Má to jenom limit velikosti a formátu.cybcom píše:jo a snažil jsem se k tomu natáhnout obrázek se shématem, ale tento systém mi to neumožnil - nevíte, jak by se to dalo?
Tak přikládám obrázek. Systém tady je dost blbej - s prominutím - obrázek jsem musel zmenšit a hlavně přepsat koncovku z JPG na JPEG - jinak to nechtelo natahnout.. nechapu
1) Ochranu spirála má - dva samostané termostaty - jeden 60stupnu , jeden havarijní 100stupnu - jako na bojleru.Leon píše:Obávám se, že to tak fungovat nebude. Spirála musí mít nějakou ochranu, nějaký minimální průtok. To cyklování nic moc a zvýšená teplota srazí účinnost rekuperace, je potřeba držet vstup do rekuperátoru na 0°C.
2) Proudeni bude zajisteno ventilatorem, pokud ventilator nebude bezet, nemela by bezet ani spirala
3) s tim zvysenim teploty a snizenim ucinosti rekuperace mate pravdu - jak zajistimteda ten vstup do rekuperatoru na nule?
4) jeste mne napadlo dat ty cidla az za ten teplovodni ohrev, takze pokud by bezelo cerpadlo a ohrivala to voda (takze vyloucene zamrznuti), tak by se el. spirala nesepla a sepla by se, az kdyby voda stala a túdiz by teplota za vodou klesla pod tech pet?
5) muze zamrznout ten teplovodni ohrivac, kdyz v nem proudi voda?
6) vadi zamrznuti vymeniku? (teda krome omezeni odtahu)
děkuji za čas, JK
-
Leon
1) To je v pořádku, aspoň že tak z hlediska bezpečnosti, ale 60-100°C je moc velké rozpětí výkonu pro výstupní teplotu. Pevný 1200W je výkon pro trvalé větrání 100-150m3/h dost. Když bude dovnitř proudit př. -2°C, za spirálou bude 20-30°C a je totálně po rekuperaci.
2) To je elementární předpoklad, jen se musí počítat s doběhem pro vychlazení spirály.
3) Dost těžko. Je potřeba mít regulovatelný výkon spirály, jinak si to neumím představit.
4) Teplovodní ohřívák a mráz, to je taky Houston. Nesmí se zavzdušnit, aby neztratit teplotu a nezmrznul...a regulace se musí vyřešit stejně.
5) Může, ale nemusí tam nutně proudit jen samotná voda, dá se trochu pomoct nemrzkou. Jen nepřehnat, nemrzka nemá ty samé vlastnosti jako voda z hlediska přenosu tepla.
6) Většinou se roztrhne, takže vadí.
2) To je elementární předpoklad, jen se musí počítat s doběhem pro vychlazení spirály.
3) Dost těžko. Je potřeba mít regulovatelný výkon spirály, jinak si to neumím představit.
4) Teplovodní ohřívák a mráz, to je taky Houston. Nesmí se zavzdušnit, aby neztratit teplotu a nezmrznul...a regulace se musí vyřešit stejně.
5) Může, ale nemusí tam nutně proudit jen samotná voda, dá se trochu pomoct nemrzkou. Jen nepřehnat, nemrzka nemá ty samé vlastnosti jako voda z hlediska přenosu tepla.
Dobrý den, furt to nějak vymýšlim a kromě Vás mi zatím nikdo moc neporadil..Leon píše:1) To je v pořádku, aspoň že tak z hlediska bezpečnosti, ale 60-100°C je moc velké rozpětí výkonu pro výstupní teplotu. Pevný 1200W je výkon pro trvalé větrání 100-150m3/h dost. Když bude dovnitř proudit př. -2°C, za spirálou bude 20-30°C a je totálně po rekuperaci.
1) ty termostaty 60 a 100 jsou bezpecnpostní kvů ochraně před přehřátím spirály, normálně se na něj vůbec nedostane
- patrona se bude zapínat a vypínat termostatem nastaveným na pět stupňů
- s tím výkonem 1,2 kW máte pravdu - ukazuje mi to ohřev o 23 stupňů při proudu vzduchu 125m3/h - tak mne napadlo použít od jiný firmy - ten má dvěspirály 0,7 + 0,7 -
- no a nebo tedy tu hlavní trubku zredukovat z 150 na 125 - a tam už existuje spirála 0,4+0,4+0,4 - a mít nějaký regulátor , který by je podle vstupní teploty postupně zapínal a vypínal (např při 0st by běželo 0,4kW, při -10 by běželo 0,4+0,4 a př mínus 15 by běželo 0,4+0,4+0,4) - při proudu vzduchu 125 m3/h to ohřeje jedna 0,4 kW o 10stupnu a při 250m3/h (turbo provoz) o 5 stupnu
3) regulovatelný výkon spirály jsem nenašel - ale Elektrodesign - to nechává regulovat pomocí "REG 230/400 – regulátor elektrických ohřívačů" a dle popisu "Regulace se
provádí zmenou intervalu zapnuto – vypnuto (bežne 60 sekund)." takže žádná regulace absolutního výkonu, pouze regulace doby běhu spirály.. takže vlastně stejný systém jako vymýšlim já
4) -pokud tedy vadí zamrznutí výměníku zníčením, tak tento bod tedy strácí význam - stejně usím udržovat teplotu nad nulou už před výměníkem
co tedy myslíte na to kaskádové spínání spirál?
děkuji, Jan Klír
-
Leon
Já právě neznám výrobce, který by měl el. předehřev vychytaný. Každý tvrdí, jak jim to funguje, ale když to změříme teploty do rekuperátoru, jsou kolem 10°C a výš. Podle mýho předehřev elektřinou je bezpečnostní záležitost, ale do ekonomičnosti daleko.