Pomoc s výpočtem

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa
Pedro

Pomoc s výpočtem

Příspěvek od Pedro »

Prosím pana Metballa a další o pomoc s výpočtem. Jedná se mi o dosazení do vzorce m x Cp.
"m" by měla být hmotnost vzduchu. Našel jsem, že 1m3 obyčejného vzduchu by měl mít hmotnost 1kg a vyGooglil jsem, že "Cp" by měla být měrná tepelná kapacita. Zase se mi jedná o běžný vzduch u rekuperace domu. Jednotky mi dohledal kJ/kg x K. Můžu použít pro hodnotu Cp 1,01 kJ/kg x K?
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s výpočtem

Příspěvek od metball »

Ave,
tady začít pls.
http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=20&t=906.
Je tam i o Céčkách :twisted:
Až tu někdo najdete co jsem psal k tématu, dejte sem odkaz. Ď.
iGoNY
Pedro

Příspěvek od Pedro »

metball píše:Ave,
tady začít pls.
http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=20&t=906.
Je tam i o Céčkách :twisted:
Až tu někdo najdete co jsem psal k tématu, dejte sem odkaz. Ď.
iGoNY
Vím, že mi to nechcete dát zadarmo, ale moc to tam nedohledám. Koukal jsem na ty hmotnosti a asi to nebude nic zásadního, ale budu počítat hmotnost kg v závislosti na vlhkosti. Plus mínus to vidím na 1:1. Co ta kapacita? Google mi plete hlavu s měrnou a "jen" tepelnou kapacitou. Je to velký rozdíl?
Pedro

Příspěvek od Pedro »

Achjo. Potřebuju se dostat k zjištění, kolik kg nebo g? dosadit za m, když znám jenom průtok v m3/h a relativní vlhkost (i teplotu). Nejsem žádnej vědec, takže se v tom plácám.
Martin Šperl

Příspěvek od Martin Šperl »

Pedro píše:Achjo. Potřebuju se dostat k zjištění, kolik kg nebo g? dosadit za m, když znám jenom průtok v m3/h a relativní vlhkost (i teplotu). Nejsem žádnej vědec, takže se v tom plácám.
Základní jednotka hmotnosti SI je kilogram. Dosazujte kg.
S hmotností průtoku to je komplikovanější. Obecně pro vlhký vzduch platí m=mv+mp+mk+mt
mv=hmotnost suchého vzduchu
mp=hmotnost syté páry
mk=hmotnost mlhy
mt=hmotnost jinovatky,námrazy
Když odmyslíte mlhu a jinovatku, která v uvažovaném vzduchu být nemusí, potřebujete znát vlhkost resp. obsah páry v m3 suchého vzduchu. To lze odečíst například z hx digramu nebo tabulek.
Pedro

Příspěvek od Pedro »

Děkuju moc.
Martin Šperl píše: potřebujete znát vlhkost resp. obsah páry v m3 suchého vzduchu. To lze odečíst například z hx digramu nebo tabulek.
Krok č.1:
Vzal jsem hustotu suchýho vzduchu při běžných teplotách (při -20°C je hmotnost m3 suchého vzduchu 1,39 kg až při 40°C je 1,12 kg).
Krok č.2: přidám g páry na m3. Z křivky na diagramu vyberu například při 50% relativní vlhkosti a 20°C je v 1kg 7g páry.
Krok č.3: sečtu 1,39 + (0,007.1,39)=1,39 + 0,009=1,399 kg.

Zdá se mi, že hmotnost páry moc hmotnost vzduchu nevlivňuje. Nestačilo by pro běžné výpočty hmotnosti vystačit se suchým vzduchem?
Ještě otázka navíc. Hustota suchýho vzduchu samozřejmě závisí na tlaku a ten se mění s nadmořskou výškou, ovlivňuje to i třeba vítr nebo jiné povětrnostní vlivy, myslím nějak zásadně hmotnost?
lexin

Příspěvek od lexin »

Pedro píše:Krok č.3: sečtu 1,39 + (0,007.1,39)=1,39 + 0,009=1,399 kg.
Pedro, já také nejsem vědec, ale stoupat páru nad hrncem jsem viděl. Řekl bych, že pára je lehčí než vzduch. Když byste nafouknul balónky vzduchem a vyplnil jimi celou místnost, už tam další balónky nafouknuté párou nenarvete, aby v místnosti zůstal stejný tlak. Musíte nějaký balónky se vzduchem vyhodit a nahradit je těmi s párou. Já bych si zjistil hmotnost kubíku páry za stejnýho tlaku, jako máte pro ten vzduch, z toho bych odvodil objem odpovídající gramáži páry a odečetl hmotnost nahrazeného objemu suchého vzduchu. Tolik má nevědecká úvaha.
Martin Šperl

Příspěvek od Martin Šperl »

Já bych přidal pro Pedra informaci, že m3 vlhkého vzduchu je možná překvapivě lehčí než m3 suchého vzduchu. Jestliže se chtete zabývat teorií vlhkého vzduchu a budete se chtít dobrat až měrné hmotnosti vlhkého vzduchu kg.m3, budete potřebovat nastudovat vzorec
(1+x)p
Rv.T(0,622+x)
kde
x je měrná vlhkost vzduchu, kterou získáte dělením hmotnosti vodní páry v 1kg suchého vzduchu a hmotností onoho 1kg suchého vzduchu.
T je termodynamická teplota v Kelvinech.
Rv pozor není relativní vlhkost! Jedná se plynovou konstantu pro vodní páru, jejíž hodnota jest ve výpočtech 461,5 .
p je atmosferický tlak, souvisí s nadmořskou výškou.
..
Podle mého názoru však utíkáte někam zbytečně daleko od svého záměru. Zajímal Vás vzorec m.Cp , Cp je měrná tepelná kapacita SUCHÉHO vzduchu, pro vlhký vzduch se používá Cv. Domnívám se tedy, že půjde i o hmotnost suchého vzduchu, resp. průtok v m3 a to je mnohem snažší. Tu snadno dohledáte v tabulkách.
Pedro

Příspěvek od Pedro »

Jde mi o dosazení do tohoto vzorce účinnosti
účinnost.png
účinnost.png (4.55 KiB) Zobrazeno 18477 x
.
m s tečkou. Měl by to být hmotnostní tok vzduchu. Jenom nevím kterýho? Odtah? Sání? Výfuk? Přívod?
Leon

Příspěvek od Leon »

Pedro píše: Jenom nevím kterýho? Odtah? Sání? Výfuk? Přívod?
Myslím si, že jde o odtah.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od metball »

Pedro píše:Jde mi o dosazení do tohoto vzorce ...
Ach jo, diskutéři ...
Když nedáte ani úpravu zlomku,
pak je fakt každá rada drahá :(
iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od metball »

lexin píše: ... já také nejsem vědec, ... bych si zjistil hmotnost kubíku páry za stejnýho tlaku, jako máte pro ten vzduch, z toho bych odvodil objem odpovídající gramáži páry a odečetl hmotnost nahrazeného objemu suchého vzduchu. Tolik má nevědecká úvaha.
Ave,
směr není na vlastní branku (až tak úplně) :twisted:
Leč ňáké to stoletíčko tu máme použitelnější koncept:
PARCIÁLNÍ TLAK. 8-)

Pro samostudium třebas začněte zde:
http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=20&t=942

iGoNY

PS:
Teorie ještě není věda.
A vědec vůbec nemusí být teoretikem 8-)
Jen pro pořádek ...
Pedro

Příspěvek od Pedro »

metball píše:Když nedáte ani úpravu zlomku
Snažil jsem se, ale ze vzorce jsem se k tomu, hmotnost jakého vzduchu se myslí. Osobně taky typuju odtah, jen typuju.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od metball »

Vás jsem tím nemyslel ;)
jen Diskutérstvo Obecné.
Ten přičítaný zlomek v čitateli
má tento fyzikálni význam :idea: :
teplota se zvýší o x
když se 100% elektrického příkonu (na vyvolání proudění vzduchu)
podaří tomuto vzduchu předat.

Praxe:
Pastóšky větrají do 15 dkg za sekundu
a potřebují na to 60 až 100 Wattový venťásek (bez regulace pls :evil: ).
Nepovede se vám přenést víc jak 60% výkonu (nízký potenciál).
Teď spočtěte kolik Kelvínů přibude :twisted:
(cp berte 1kIloJoule na Kilogram a Kelvín 8-) ...)

iGoNY

PS: To všechno kvůli nějakému procentíku
které je stejně počítané velmi lagricově ...
Ano, ti mazanější márketyngáči hrajou o jmenovatel.
Ale to už jsem tu byl psal vícekrát.
Pedro

Příspěvek od Pedro »

Když se tím prošťourám, tak mi vyjde m= Pel/Cp(FO-AU)
možná je to blbě a stejně mi to nepomůže. Prostě nevim, co se tim m myslí, proč má tečku.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od metball »

... páč je to
HMOTNOSTNÍ PRŮTOK,
tedy např. ona zmiňovaná vteřinová deka ;) v AllgemeinePastóškách.
Osobně mám raději označení Qm ( paralela Qv).
Leč písmenek ni trojpísmenných zkratek se nikdy nedostávalo (ani v plánovitém hospodářství).
iGoNY

PS T(h)ety raděj nechme Golemovi, žeáno 8-)
Ale nic si z toho nedělejte,
Vy si aspoň jdete krok za krokem za svým
a za svoji nevědomost se ani neschováváte, ani ji nemáte jako pózu ...
Prostě se za ni nestydíte :)
Stydět by se měli především Vaši kantoři :evil:
Ale ani ti v tom nejedou až tak sami, že :?:
Pedro

Příspěvek od Pedro »

metball píše:... páč je to
HMOTNOSTNÍ PRŮTOK
Asi mi to pořád nedocvakává. Průtok dovnitř nebo ven. Už jsem se snad dobelhal k tabulce hmotností vzduchu za určitých teplot a tlaku. m3 bych násobil hmotností vzduchu, ale jak mám z tabulky vybrat teplotu? Tlak je jasný, jednotka funguje v jedný nadmořský výšce, ale jde mi o tu teplotu? Je to teplota odtahu, výfuku, přívodu nebo sání? Nebo jejich funkce? Hmotnostní průtok? Kam to protýká? Na strojárně jsem maturoval už před 19 lety, nepamatuju si nic a bůh ví jestli jsme něco podobnýho vůbec brali. :x
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od metball »

Jajta Krajta ...
...
představte si barák jako dlouhou TERMOSKU. Hermetickou, samo ssebou.

Ta kila mají jednu zcela zásadní výhodu - jsou aditivní ve smyslu zákona zachování (invarianty?).
Do baráku 350 kilogramů za hodinu, z baráku těchže 350 :!:
Kudy :?: A že je to víc nebo míň kubíků ... :twisted:

Takže záleží, kterou část termosky řešíte? Nezáleží.
Záleží na teplotě a tlaku? Fakticky jen ve finální úpravě výsledků pro "běžné lamy".
Když se zeptají " A průvan, bude?" Jinak ne.
Zadávané (vstupní) hodnoty jsou natolik vágní/volatilní, že u nich na p a T fakt skoro nezáleží.

V pastóšce je to jinak. U profláklé REKUPERACE zase ještě o trošku víc.
A jde-li o proces NÁVRHOVÉHO VÝPOČTU,
pak se z každé miliontiny střílí.
Proto slogan "Jen na placeným semináři!"
Kapíro :?:

iGoNY

PS Normotvůrci v peněženkách průvan za vydatné pomoci ... ale to je jiná písnička :evil:
Pedro

Příspěvek od Pedro »

metball píše:Jajta Krajta ...
Asi ta krajta by se hodila, potřeboval bych někoho zaškrtit. Dělali jsme vzduchařinu pro jednoho šťouru a ten na nás s timhle výpočtem. Co mu mám říct? Chce dosadit do uvedenýho vzorce. m je podle nalezených podkladu kg/m3. Kila, kila, kila...jak mám u všech ďasů dosadit kila, když kubík vzduchu při stejným tlaku váží při 20°C odtahu 0,998kg a při -5°C 1,091kg, jde o prd. Vysvětlujte to ale šťourovi. Prý mu jde o princip. Já jsem technik, nejsem žádný vědátor. Když už ale něco počítám, tak se mi taky nechce jenom tak mávnout rukou nad pár gramama vzduchu. Tak co tam dosadit? Já tu termosku luftuju.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od metball »

JaFták!
Dva Inženýři,
soudící se o princip,
jsou prý nejkrutější noční můrou
a současně
největším darem z nebes
každého komerčního právníka :twisted: .

Ted' už přibylo trošku kontextu k Vašim otázkám ...
Výzva v podobě vysí..če, ohánějícího se prapodivnou otázkou?
Pak je třeba najít řádově většího vy......,
a ten mu to z hlavy vyml... .

Tak to zkusíme.
Ale je to vysvětlení výhradně pro Vás a vašeho "milého zákazníka".

Napřed však dopřesněme/verifikujme zadání PT ŠŤOURALA:
1) Jde mu o výpočet tepelné účinnosti rekuperace ventilovaného vzduchu v domku +- 400m^3?
2) Je smířen s faktem, že vzduch je tepelný nevodič s minimální tepelnou kapacitou?
3) Ví, že velmi výhodně nainvestoval do jednotky s minimální spotřebou el.energie na vynucení proudění vzduchu?
4) Uznává fakt, že jeho dům je netěsný? Termo i Aero ;)
5) Dokáže pochopit fakt, že větráním baráku "na dvě doby" mu vznikne v domě celkem slušný přetlak?

Zbytek PT diskutérstva ať raději dál nečte - dostane se na zcestí a třikrát běda jim :evil: .

iGoNY
Odpovědět