Kondenzační teplo v pasivním výměníku
-
Marfi
Kondenzační teplo v pasivním výměníku
Vědci , mudrcové, znalci, poraďte prosím. Diletanti (Šalý) nechte být. Pořád mě vrtá hlavou využití kondenzačního tepla v klasickým pasivním výměníku.
- Myslím, že to může fungovat jenom do mínusových teplot, jinak kondenzát zmrzne?
- Ke kondenzaci může docházet jenom při překročení rosného bodu. Když není kondenzace, není kondenzační teplo. Když bude teplota venku kolem 10°C a uvnitř kolem 20°C, tak při běžný vlhkosti kolem 50% moc kondenzace nebude? Přitom se pořád ještě topí, neni to škoda?
- kam se to kondenzační teplo předá? Do přívodního vzduchu?
- Myslím, že to může fungovat jenom do mínusových teplot, jinak kondenzát zmrzne?
- Ke kondenzaci může docházet jenom při překročení rosného bodu. Když není kondenzace, není kondenzační teplo. Když bude teplota venku kolem 10°C a uvnitř kolem 20°C, tak při běžný vlhkosti kolem 50% moc kondenzace nebude? Přitom se pořád ještě topí, neni to škoda?
- kam se to kondenzační teplo předá? Do přívodního vzduchu?
-
Marfi
Re: Kondenzační teplo v pasivním výměníku
Ptám se paralelně i na TZB, jsem zvědav, kde se dozvím víc. Možná se pletu, ale když se začne ohřívat kondenzačním teplem klasický pasivní výměník, tak přeci bude ohříván i vzduch ven? Nutně by se tak vyfukovalo teplo do výfuku z domu? Není mi jasný ten transfer získaného kondenzačního tepla zpět do domu.
OOO spočívá v Selském Úsudku:Marfi píše:... se začne ohřívat kondenzačním teplem klasický pasivní výměník, ... transfer získaného kondenzačního tepla zpět do domu.
Ohřívat
=
Zvyšovat Teplotu.
iGoNY
PS: Lepší
-
Marfi
Mně je také jasné, že se budou ohřívat nejdřív ty nejstudenější části výměníku. Když se ale ohřejou, zase nebudou odebírat teplo odpadnímu vzduchu. Účinnost rekuperace jde proti kondenzaci a naopak. Jednoduše si neumím představit ohřívání a ochlazovaní v jednom "hrnci". Laicky se mi zdá optimální, když by kondenzace probíhala místně oddělená od ohřevu, něco jako v klimatizaci nebo TČ.Bohuslav Vinter na TZB píše:Pokud ke kondenzaci dojde, tak se přednostně ohřeje ta nejchladnější materie v nejbližším okolí a to je v tomto případě přívodní vzduch. Tedy ne celý výměník. Že při tom teplo prochází i částmi výměníku nás nemusí zajímat, teplo stejně nakonec přejde do studeného čerstvíého přívodního vzduchu.
Problém je jen tom, že odpadní vzduch má v topném období (ale nadnulových venkovníh teplotách) vyšší absolutní vlhkost (a tedy obsahuje více energie), než je vstupující čerstvý vzduch schopen pojmout.. Nemůže se totiž v pasivním výměníku ohřát na teplotu vyšší, než má z místností odtahovaný vzduch.
Jinak to zase vypadá při venkovních teplotách pod 0°C. Tam zase nemůžeme odpadní vzduch trvale ochlazovat pod 0°C kvůli namrzání. Tedy ochlazujeme jen asi o 20°C, ale přívodní vzduch bychom potřebovali (při -15°C) ohřát o 35°C. Tam je poté možno využít i všechno kondenzační teplo.
-
Peggin
Přikládám obrázek.Ve výměníku jsem vyznačil písmenem A, kde bude docházet ke kondenzaci nejvíce, to je při vstupu nejchladnějšího vzduchu z venku do teplého výměníku. Zároveň to bude místo, které paradoxně na okrajích výměníku nejdřív namrzne. Těžko určit, kolik kondenzačního tepla vznikne a kolik ho pojme přívodní vzduch. Opět vzniká paradox, že čím více kondenzačního tepla, tím více se přívodní vzduch ohřeje a tím méně je schopen odebrat teplo odpadnímu vzduchu = snižuje se teplosměnná plocha rekuperátoru a vše se odehraje v místě kondenzace. Podle mého může kondenzace naopak zhoršit celkovou účinnost. Získá se sice teplo, ale konstrukce výměníku ho dostatečně nevyužije a naopak by potřebovala co nejvíce plochy, kde se bude potkávat studeý přívodní a teplý odpadní. Zajímalo by mě, zda je moje úvaha správná a jaká je reálná účinnost předání energie v deskovém výměníku s ohledem na kondenzaci.Bohuslav Vinter na TZB píše:Pokud ke kondenzaci dojde, tak se přednostně ohřeje ta nejchladnější materie v nejbližším okolí a to je v tomto případě přívodní vzduch. Tedy ne celý výměník. Že při tom teplo prochází i částmi výměníku nás nemusí zajímat, teplo stejně nakonec přejde do studeného čerstvíého přívodního vzduchu.
Proč by při podnulových venkovních teplotách neměl mít interierový vzduch pořád vyšší absolutní vlhkost a tedy i více energie? Třeba dlouhodobým větráním se bude interiérová vlhkost snižovat, ale co když ji budeme dovnitř dodávat a až následně hodnotit rekuperaci?Bohuslav Vinter na TZB píše:že odpadní vzduch má v topném období (ale nadnulových venkovníh teplotách) vyšší absolutní vlhkost (a tedy obsahuje více energie), než je vstupující čerstvý vzduch schopen pojmout
-
Martin Šperl
To byste se měl ptát pana Vintra přímo. Já jsem přesvědčen, že stejná absolutní vlhkost při pokojové teplotě 21°C a venkovních mrazech je téměř vyloučená. Takový interiér by byl neobyvatelný. Lidé při bydlení produkují vlhkost a jak jste správně uvedl, velmi často záměrně udržují určitou míru relativní vlhkosti. Komfortní větrání bývá doplňováno i o vlhčení vzduchu. Následně je odpadní vzduch zásadně energeticky bohatší a pasivní rekuperace ani při ideálním výměníku nemůže využít přebytečnou energii odpadního vzduchu. Některé domácnosti mají i při trvalém větrání problém s neustále vysokou vlhkostí a platí pro ně logicky ten samý důsledek, že bez ohledu na venkovní mrazy má odpadní vzduch energie více než je potřeba k ohřátí přívodního. V takovém případě má výhodu aktivní rekuperace, neboť dokáže ohřád přívodní na vyšší teplotu než má odtah (topí), nebo přebytek ukládá do vody (ohřev TUV / topení).Peggin píše:Proč by při podnulových venkovních teplotách neměl mít interierový vzduch pořád vyšší absolutní vlhkost a tedy i více energie? Třeba dlouhodobým větráním se bude interiérová vlhkost snižovat, ale co když ji budeme dovnitř dodávat a až následně hodnotit rekuperaci?
Thumbs Up,Peggin píše:...
Zajímalo by mě, zda je moje úvaha správná a jaká je reálná účinnost předání energie v deskovém výměníku s ohledem na kondenzaci.
...
samozřejmě i ve druhém odstavci správně
( jako uživatele mne
nezajímají problémy stavebních konstrukcí, především tepelných mostů ...
Není žádný rozdíl v abs. vlhkosti interiéru v zimě a létě
Vidím Peggin, že jste dozrál na odměnu ve formě citace z učebnic, týkající se účinností:
Jednoduché výměníky 40 až 50%,
dvojité až 60%,
kondenzací páry zvýšení až na 80%
Kondenzace není totéž co tuhnutí
To pro ten zbytek.
iGoNY
PS cca v červnu jsem tu spočetl absolutní čísla Joulů a nechce se mi to hledat.
Ale Vy jste to určitě četl ...
Jen jste tenkrát/zatím nerozuměl. Ale tak to má být. Mentální model si musí každý budovat postupně a sám.
Křižák drží pěsti v boji proti OvisoGogii ...
-
Peggin
To si také myslím. Možná by to mohl ovlivnit nějaký rozdíl tlaků? Vy vždycky zacházíte do různých extrémů, kde je možné cokoliv viz mrznutí/nemrznutí vody někde v mracích.metball píše:Není žádný rozdíl v abs. vlhkosti interiéru v zimě a létěje-li int. teplota shodná...
Jaký je rozdíl mezi jednoduchým a dvojitým výměníkem? Kam patří klasický deskový? Lze u běžného deskového rekuperačního výměníku počítat s výrazným přínosem z kondenzace?metball píše: Jednoduché výměníky 40 až 50%,
dvojité až 60%,
kondenzací páry zvýšení až na 80%
-
Marfi
Do jaké venkovní teploty by fungovaly tepelný trubice? Tam by snad nic nemuselo namrzat. Je to taky pasivní výměník. Co kondenzační teplo? Jde tam nějak využít?
NastudovatMarfi píše:... by fungovaly tepelný trubice? Tam by snad nic nemuselo namrzat. Je to taky pasivní výměník. Co kondenzační teplo? Jde tam nějak využít?
http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=840
HP JE TYPEM AKTIVNÍHO PŘEČERPÁVÁNÍ TEPLA.
Jen nepotřebuje "netznu". Gravitace stačí
Není pasivní,
kondenzaci využije.
Neřiditelně
Přesněji: jak bude mít HicPajpa
nastavenu teplotu odparu
a kolik bude schopný dvoj-výměník a "trubka mezi nimi"
Ale to už jsem na hodně tenkém ledě hypotéz.
AVB
Naposledy upravil(a) metball dne 26 pro 2011, 00:38, celkem upraveno 1 x.
... já tu učebnici nepsalPeggin píše:...
Jaký je rozdíl mezi jednoduchým a dvojitým výměníkem? Kam patří klasický deskový?
...
Deskové jsou slušně popsány na mnoha sites,
ten dvojitý zatím nemůžu dohledat ...
Sorry za prodlevu v odpovědi.
iGoNY
Ave,Marfi píše:Vědci , mudrcové, znalci, poraďte prosím
...
pasivním výměníku.
...mínusových teplot...
... moc kondenzace nebude...
- kam se to kondenzační teplo předá?
Do přívodního vzduchu?
konečně jsem našel velmi slušnou až excelentní stránku.
Od "vědy" až po "barevnou hudbu".
S výjimkou přiměřených úliteb Marketingovým Božstvům žádné suché těsto.
Samá výživná data.
Příklad přikládám:
http://www.recair.com/recuperator_models.php
Pak nezapomeňte kliknout na Details vedle modelů a máte validní vypočtené hodnoty + přehledné grafy.
Dostanete se např.sem:
http://www.recair.com/recuperator_detai ... type=RS300
nebo
http://www.recair.com/recuperator_detai ... type=RE160
Prostě zatím jasná špička.
iGoNY