podla wikipedie ucinnost udavana vyrobcami niekde okolo 75%Ilja píše:Co účinnost? Je to srovnatelný s deskovým výměníkem? Čistě teoreticky mě napadá, že by v tom neměl zamrzat kondenzát.
http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_pipe
podla wikipedie ucinnost udavana vyrobcami niekde okolo 75%Ilja píše:Co účinnost? Je to srovnatelný s deskovým výměníkem? Čistě teoreticky mě napadá, že by v tom neměl zamrzat kondenzát.
75% by bylo výborný, deskový výměník může mít sice o něco víc, ale zase v teplotách pod nulu zamrzne. Jestli se v tom nebude tvořit kondenzát, nebude to namrzat, tak je to výborný řešení třeba do bytovýho domu, kde nejde dělat zemní registr a není potřeba žádný předehřev. Nebo je moje úvaha špatná?bukshi píše:podla wikipedie ucinnost udavana vyrobcami niekde okolo 75%
Tepelný trubice jdou připojit ke každý jednotce. Namaloval jsem základní schéma. Důležitý je do tepelných trubic nahoru přivádět studený venkovní vzduch, všechno ostatní je jasný. Podle mě je to jedna z nejlepších variant ochrany jednotky proti zamrznutí a zvýšení výkonu.Unstrech píše:Můžete mi vysvětlit schéma zapojení tepelných trubic? Zajímá mě pořadí hrdel a zapojení k větrací jednotce.
Jj,Leon píše:... jedna z nejlepších variant ... zvýšení výkonu.
S dovolením bych si troufal pochybovat o odbornosti takového projektanta. Nemusí vědět, že se tepelné trubice dají běžně sehnat i pro účely vzduchotechniky bytů a rodinných domků, ale znát princip by měl.HaBarT píše:Má to někdo doma? Ptal jsem se projektanta vzduchařiny a ten vůbec netuší o co jde.
Doma je mám, co však taková odpověď pomůže?HaBarT píše:Má to někdo doma? Ptal jsem se projektanta vzduchařiny a ten vůbec netuší o co jde.
366 není 666,Leon píše:... mám, co však taková odpověď pomůže?
Připojit ke každé jednotce lze. Jestli tomu dobře rozumím, máte na jednotce menší průměr hrdel. To by byla lepší varianta a ničemu to nevadí, použijete běžnou redukci.HaBarT píše:Jdou HP připojit k jakýkoliv jednotce? Mám menší průměr hrdel. Bude to vadit?
Já mám vyhlídnutý komplet výměník pod označením HP/FU 15 http://www.nilan.cz/index.php?option=co ... &Itemid=14celleron píše: Našel jste někdo samotný heat pipe vymenik, který by se dál k tomuto účelu použít?
Ave,celleron píše:... jsem našel pouze samostatné HP o průměru 8mm a délce 400mm
...
vhodné pro přenos tepla mezi dvěma lufty o malém rozdílu teplot?
Ave PT LeonLeon píše:Doma je mám, co však taková odpověď pomůže?HaBarT píše:Má to někdo doma? Ptal jsem se projektanta vzduchařiny a ten vůbec netuší o co jde.
Tady bude hrdlo láhvecelleron píše: ...
z každé strany by na nich byly navlečené ty chladící lamely...
Ave,celleron píše: ...
Investičně je to cca 5tis., což bych asi obětoval "výzkumu".
Horší než nic, to být nemůže, ale přesto prosím o odrazení mě od tohoto pokusu,
...
Výměník je kompaktní a lamely z tenkého hliníku, není šance měřit teplotu trubek. Dostanu se maximálně ke krajům lamel a tam je teplota skoro stejná jako vzduchu do a z. Moc jsem celému výměníku nevěřil, ale protože čas od času také zainvestuji do "výzkumu" jako Celleron, pořídil jsem to. Funguje to velmi zajímavě. Čím nižší teplota na vstupu (venkovní mráz), tím větší přenos tepla (nepoužil jsem záměrně slovo účinnost, protože výstupní teplota samozřejmě poklesne, ale to ziskové teplotní delta je až neuvěřitelné). Když do HP vstupuje venkovní vzduch s hodně nízkou mínusovou teplotou, tak výstup do sání jednotky je pořád nad nulou. Vstup do HP z rekuperační jednotky se díky tomu pořád drží na stejné teplotě, protože rekuperační jednotka pracuje vlastně za stejných teplot vstup/výstup. Kde se bere energie mi moc jasné není. Neměřím vlhkosti a nejsem schopen říct, jestli se využívá kondenzace nebo kde si HPčka to teplo berou. Naopak při nadnulových teplotách jako by už nedělaly nic.metball píše:Nejsou-li Vaše HP v krabicích, ale nainstalovány tak,
že byste byl shcopen změřit teploty povrchů teplosměnných ploch
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti