By-pass nebo zkratový díl?
-
Pavel Šulc
By-pass nebo zkratový díl?
Když se dívám do technických listů větracích jednotek, většina by-passů fungují, že se klapka otevře a vzduch proudí jak výměníkem, tak kolem něj. Zjsitil jsem, že se v praxi během letního provozu mnohem víc zanáší výěník. Netuším jestli je to způsobeno pomalým prouděním, ale je to fakt. Napadlo mě jestli neni lepší na léto používat zkratový díl.
-
MIRAS
Re: By-pass nebo zkratový díl?
Já jsem taky pro zkratový díl. Když to vyměníš jednotka jede o dost rychlej i na minimální chod, nehřejou se tolik ventilátory. Jedinou nepříjemností je bedna na skladování navíc. To zanášení mě nenapadlo, zkusim se na to zaměřit taky.
Zvedl bych taky ruku pro zkratový díl a zejména na léto. Vyměnit někdy v květnu a vrátit v půlce září.
-
Leon
Doporučuji přečíst poctivě ještě jednou tento příspěvek. Shrnuje přesně podstatu věci.Většinou by-pass neodděluje cestu přes výměník, ale jen otevře současně obtok výměníku. Skutečně pak skrz výměník dále fouká vzduch a to jen malou rychlostí způsobující jeho zvýšené zanášení. Když takto by-pass běží celé léto, určitě na zimu výměník vyčistěte. Když to neuděláte, připravujete se o onu magickou a naháněnou účinnost. Ještě jedna drobná poznámka. By-passové klapky nejsou 100% těsné a jejich těsnost klesá s věkem jednotky a kvalitou dosedacích ploch, snížení těsnosti způsobuje snížení účinnosti rekuperace. Sice minimálně...ale naháněči % z toho můžou mít bolavou hlavumetball píše:Ad ByPass,
neboli OBCHVAT.
V některých vláknech je zmiňováno určité chování
"taky Obchvatů" u větracích mašinek.
Příklad:
Kolem dědiny postavíte obchvat, ale uděláte ho jen málo propustný.
Část dálkového provozu dál pojede dědinou.
Takže:
BYPASS jen takový, kdy bude cesta přes výměník "hermeticky" uzavřena.
Jinak jde o paralelní řazení odporů.
I to lze klidně/korektně nazývat ByPassem,
ale chová se to dost jinak,
než úplný ByPass (koukněte třebas na kardiochirurgii).
iGoNY
P.S.: Samo - ideál "vyhazovací" výměník. Mít místo a škatuli - to už tu mnoho praktiků psalo...