A - Připravuji vzduchotechniku do novostavby RD a řeším optimální trasování. Původní záměr byl vedení v chodbě a mřížkama s coanda efektem dopravit do místností. Chtěl jsem tak ušetřit za potrubí. Projektant mě od toho zrazuje a tvrdí, že taková distribuce nefunguje univerzálně v každé místnosti a že distribuce vzduchu na dálku není pocitově příjemná v místě cíle (dopadu).
B - Druhá otázka se dotýká absolutního objemu proudu vzduchu, který je pocitově snasitelný pro osazenstvo místnosti. Ptám se proto, že mám nějaký další záměr s úpravou vzduchu, která by vyžadovala proudění 1500-2000m3/h. Rozděleno po 5 místnostech je to kolem 400m3/h na místnost. Nebude to už průvan?
Proudění vzduchu v místnosti
-
Martin Šperl
Re: Proudění vzduchu v místnosti
Jak jsou ty místnosti veliké? Kolik bude distribučních segmentů?Ilja píše:.. Rozděleno po 5 místnostech je to kolem 400m3/h na místnost. Nebude to už průvan?
V malých místnostech (jen teoreticky hádám!) +-150 m^3 je skutečně projektant velmi korektní k Vám, nikoliv k procentům do své kapsy (za metry trubek)Ilja píše:... optimální trasování ... a že distribuce vzduchu na dálku není pocitově příjemná v místě cíle (dopadu).
Jen tak z rovnice kontinuity a definice "průvanu"
jste si to s ním určitě dávno ujasnil, není-liž tak?
Hlavně, on jako projektant toho už hodně viděl,
tudíž má spoutu věcí "v oku"
a já mu nemohu sahat ani po kotníky.
Jen to komentuji z pohledu hydro-termo tak, abych si především já sám udělal jasno, co si musím zkonzultovat s nejméně dvěma profíky
Provozní náklady se neskládají ale vůbec ze spotřebované energie za dvacet let, záprdkového smradu 1x za dvacet let
anebo
limitu průvanu 4 nebo 24 cm s^-1.
80% provozních nákladů dělá každodenní použitelnost v tisíci provozních stavech, daných okamžitými meteopodmínkami, obsazeností baráku, činnostmi každého jednoho člobrdy v a kolem baráku, ...
pěvecký sbor středověká duchovní hra
iGoNY
P.S.: 4Ilja - pokud máte praktické poznatky, které jste nabyl při realizaci,
pls. "škrábněte" mi je prostřednictvím Soukromé Zprávy.
Nemá smysl ventilovat před publikem, pokud nelze dát "orálně" většinu kontextu.
Předem Ď.
PT Ilja,
je nějaký posun?
Bo na západní frontě klid?
iGoNY
je nějaký posun?
Bo na západní frontě klid?
iGoNY
-
Lenka
Dobrý den, je vhodna klimatizace pro 5 lete díte do malého pokojiku cca 5 m na 4 mMartin Šperl píše:Jak jsou ty místnosti veliké? Kolik bude distribučních segmentů?Ilja píše:.. Rozděleno po 5 místnostech je to kolem 400m3/h na místnost. Nebude to už průvan?
Děkuju
-
Racochejl
Když ji budete provozovat v rozumných teplotách tj. 5 až 7°C pod venkovní teplotou je to v pohodě.