Krb + digestoř (+rekup)? Jak se to řeší?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa
Atlantis
přispívající
přispívající
Kontaktovat uživatele:

Krb + digestoř (+rekup)? Jak se to řeší?

Příspěvek od Atlantis »

Zdravím,
jsem už nějakou dobu v RD, kde je v kuchyni cirkulační digestoř. A je to strašný - šílenej smrad i s uhlíkovým filtrem, pokud se něco připálí, tak kouř prolítne skrz filtr a musí se větrat celej barák. Pokud se filtr nasmrádne něčím jako je ryba, tak pak smrdí ryba v baráku při každým zapnutí digestoře klidně další 3měsíce.
Kuchyň je spojená s obývákem a celý je to otevřený nahoru do baráku, takže jakýkoliv vaření znamená smrad v celým baráku. Hrůza a děs

K věci: velmi silně uvažuju z cirkulační digestoře udělat odtahovou - stačí mi udělat díru za digestoří skrz zeď a zvunku tam dát nějakou hezkou mřížku, je to v místě, kde to ničemu škaredit nebude.

No jo, ale v obýváku je i krb. A nevím jestli dokážu všechny členy domácnosti naučit, že se musí pootevřít okno, když se jde vařit. Jak se tohle "oficiálně" řeší, aby se nestalo, že začnou jít spaliny do baráku?

V baráku mám rekuperaci, ale to je asi irelevantní - ikdyž tam nastavím nevyváženost vstupního a výstupního ventilátoru, tak průtok digestoře bude stejně mnohonásobně vyšší.
000

Re: Krb + digestoř (+rekup)? Jak se to řeší?

Příspěvek od 000 »

Oficiálně se dělá přívod spalovacího vzduchu zvenčí, ale na přikládání stejně musíte vypnout digestoř.

Obecně nemůžete chtít všechno najednou. Jestli chcete mít těsný barák, musíte mít cirkulační digestoř. Jestli chcete mít kuchyň uprostřed všeho dění, pak se musíte smířit s tím, že to bude všude cítit, digestoř s odtahem to sice zlepší, ale nevyřeší.
Atlantis
přispívající
přispívající
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atlantis »

Nj bohužel barák byl udělanej takhle a já už s tím nemohl nic dělat. Na přívod vzduchu z venčí do krbu nikdo nemyslel.

Co mě teď napadlo, tak nějaký elektrický otevíradlo na vyklápěcí okýnko - máme v kuchyni takový malý okno, který se ale nikdy neotevírá - je vysoko u stropu (kuchyň zakouslá v terénu). Je tam asi část mechanismu na otevírání pomocí bowdenu (ala brzda u bicyklu. ). Žádná páčka tam ale není, jelikož je tam kuch. linka a nebylo by to vůbec kam vyvést. Tak na tohle zapojit nějaký elektrický otevíradlo a řídit to dle spotřeby digestoře. Jakmile bude detekována zvýšená spotřeba ->otevřít okno (s podmínkou že je topná sezóna - jak detekovat že se topí v krbu spolehlivě nevím :D)
Elektrická část a automatizace otevírání je jendoduchá, ale sehnat nějaký kompatibilní otevíradlo moc nevím kde...
000

Příspěvek od 000 »

Tak ona stačí gramotná obluha a vypozorovat jak moc můžete pustit ventilátoru když se topí. Samozřejmě že ale předpisům to nevyhovuje.
Atlantis
přispívající
přispívající
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atlantis »

No právě ta gramotná obsluha je problém. Manželka je (v těchto věcech? :D ) taková...jendodušší :cry:.Ta by si vůbec nespojila, že má to okno otevírat při zapnutí digestoře. Ikdybych jí to 20x říkal, tak po 21 co by vařila, tak to neotevře. No a nebo naopak po vypnutí by okno nezavřela a klidně v -10°C mrazu nechala přes noc otevřeno a ráno se divila že je tady zima...a ani by ju nenapadlo že je otevřený okno, jen by mi vyčítala že nefunguje asi řízení topení...
Musí to být naprosto autonomní :lol:
Odpovědět