Dobrý den,
mám v RD venkovní jednotku klimatizace Toshiba RAS 4M27U2AVG-E, k tomu 3 nástěnné jednotky v pokojích, ty fungují ok. Pro obývák pak mám mezistropní jednotku RAS M16G3DV-E 4,5 kW umístěnou na půdě nad technickou místností a z ní v potrubí sonovac 2x přívod a 2x odvod.
Délka sonovac potrubí je celkem cca 60m.
Přijde mi, že i na maximální otáčky to fouká velmi málo (v porovnání s nástěnnými jednotkami určitě)
Hned na začátku jsem to reklamoval s tím, že to málo fouká, přijeli, řekli že to je ok, že to tak má být.
Pomohlo by, kdybych mezistropní jednotku posunul doprostřed obýváku a rozvody by byly dlouhé celkem cca 15 metrů?
Pro lepší představu půdorys a v něm zakreslené rozvody.
Díky za rady
Maximální délka sonovac rozvodu ke klimatizaci
-
000
Re: Maximální délka sonovac rozvodu ke klimatizaci
Maximální délka je taková délka, kdy tlaková ztráta potrubí je rovna externímu tlaku jednotky. Vím, že takováto odpověď vás asi neuspokojí, ale nelze odpovědět "je to X metrů". Rozhodně si myslím, že 60m Sona je daleko za hranicí rozumného.
-
lookw
Re: Maximální délka sonovac rozvodu ke klimatizaci
Dobrý den,
díky i tak za reakci. Proto jsem uvedl jednotku, kterou tam mám, pokud by byl někdo tak hodný a dokázal to vyhodnotit, jaký externí tlak má uvedená jednotka a jakou tlakovou ztrátu má to potrubí, byl bych vděčný. Jsem bohužel zcela mimo obor a nedokážu si to spočítat.
Děkuji!
díky i tak za reakci. Proto jsem uvedl jednotku, kterou tam mám, pokud by byl někdo tak hodný a dokázal to vyhodnotit, jaký externí tlak má uvedená jednotka a jakou tlakovou ztrátu má to potrubí, byl bych vděčný. Jsem bohužel zcela mimo obor a nedokážu si to spočítat.
Děkuji!