Můžete mi někdo kovaný vysvětlit, jak se určuje potřebný výkon rekuperace při nějakých vypočtených tlakových ztrátách? Má to vůbec nějakou souvislost? A pokud ne tak k čemu se ty tlakové ztráty počítají?
Podle toho co jsem četl, je jedna možnost výpočtu jako (počet osob * 25 m3/h). Pro čtyřčlennou rodinu je to 100m3/h. Stačí mi teda jednotka co má max 100m3/h? Pak v tom ale nevidím nějaké nárazové větrání. Kolik bych měl mít m3/h při nárazovém větrání?
Tlakové ztráty vs výkon rekuperace
-
Návštěvník
Re: Tlakové ztráty vs výkon rekuperace
Sledování tlakových ztrát z hlediska uživatele při výběru VZT jednotky je účelné. Jsou i další hodnoty, kterých by se měl zájemce všímat. Vzduchový výkon je jen objemový parametr, který udává množství dopravitelného vzduchu za určitých podmínek. Přirovnal bych to k přepravě 4 osob v autě. Po rovině s tím asi žádné auto problém, jakmile přijde odpor, tedy kopec, pořádný alpský kopec, bude situace jiná. Nebude stačit jen objemový parametr, ale budete potřebovat i výkonový parametr. S dopravou vzduchu je to stejné. Jakmile uděláte v rozvodu zatáčky, osadíte kolena, použijete tlumiče nebo nepevné flexibilní hadice a další překážky, vytvoříte ten kopec, na který potřebujete výkon. Proto potřebujete nejprve vědět, jaké tlakové ztráty bude mít Váš dům, resp. VZT rozvod a potom zvolit výkonově odpovídající jednotku.
-
Milo
Děkuji za odpověď, to mi dává smysl, ale je nějaký postup jak určit minimální výkon jendotky pokud znám tlakove ztráty? Tzn aby jendotka zvládla dodat chtěné m3/h? Nějak tam nevidím ten poměr mezi maximem m3/h u jednotky a tlakovýma ztrátama rozvodů.
-
Návštěvník
Většina jednotek udává své výkony v grafech, kde je osa m3/h (někdo v l/s) a druhá osa Pa. Tlakovou ztrátu by měl uvést projektant ve výpočtu. Pro orientaci byt je cca 100 Pa, RD cca 150 a větší 200 Pa. Berte to jen orientačně.
Vždycky počítejte s rezervou. Většinou jednotky udávají svůj výkon právě při 100 Pa. Běžný RD má do 200 m2 x 2,6 m výšky = cca 500 m3 , větrá se normově 1/3 objemu = cca 120-170 m3/h. Dimenzoval bych jednotku, aby to zvládala přibližně při polovině nominálního výkonu. Proto také drtivá většina výrobců doporučuje a vyrábí pro RD jednotky s výkonem kolem 300 m3/h.
Vždycky počítejte s rezervou. Většinou jednotky udávají svůj výkon právě při 100 Pa. Běžný RD má do 200 m2 x 2,6 m výšky = cca 500 m3 , větrá se normově 1/3 objemu = cca 120-170 m3/h. Dimenzoval bych jednotku, aby to zvládala přibližně při polovině nominálního výkonu. Proto také drtivá většina výrobců doporučuje a vyrábí pro RD jednotky s výkonem kolem 300 m3/h.