Nilan VP 18 K + tepelné čerpadlo
-
Tazatel
Nilan VP 18 K + tepelné čerpadlo
Máte někdo instalaci VP 18 K kombinovanou s TČ místo elektrokotle?
-
Rofd
Re: Nilan VP 18 K + tepelné čerpadlo
Mám to podobně. Hodně dávno jsme koupil VP18 K EK9, která má elektrokotel v sobě. Po asi 5 letech jsem ušetřil na TČ. Teď elektrokotel mám jen jako rezervu.
-
Tazatel
Jaký typ jste pořídil a jak jste jej zkombinoval s rekuperací? Můžete napsat cenu? Děkuji.
-
Rofd
Mám TČ AW9 od AC Heating. Nilan s nima spolupracuje a mají už odladěný řízení. Instalace byla poměrně jednoduchá, odečetli mi elektrokotel, protože jako bivalenci využívají ten stávající z EK9. Všechno funguje, záruka 7 let.To jsou plusy, zaskočili mě ale cenou. Jednal jsem přímo s AC Heatingem a i po "slevě" jsem zaplatil 214.000Kč s DPH. Když si spočtu, že rozdíl elektrokotel a TČ na faktuře za roční topení dělá u mě přibližně 12.000 Kč. To se samozřejmě ukázalo až zpětně, budu na svých asi za 18 let. Jít do nějaký Číny za 100.000 Kč se mi nechtělo, když se to po deseti letech rozsype, budu na tom stejně jako teď. Zvažte to dobře.
-
Tazatel
O AW9 vím. Ta cena jde úplně mimo, zejména když si to srovnám s Air9. Nakonec asi elektrokotel "nahradíme" kombinací klimatizace Sinclair (Daikin) s výměníkem, které nám v případě potřeby dotopí podlahovku v zimě a v létě přifoukne víc studeného vzduchu. Cena cca do 50k (bez fancoilu) včetně možnosti napojení na Loxone.
-
Rofd
To máte pravdu. AC-Heating má ale všechny čerpadla s takovýma cenama, ale prodávají, že nestíhají dodávky. Já musel čekat taky poměrně dlouho. Možná, že se ceny zdají vysoké jen nám dvěma a skutečně to svoji hodnotu má. To neumím posoudit, já ceny vztahuji k mým možnostem. Nevím, jaký typ klimatizace máte na mysli, ale mě topení vzduchem nevyhovuje. Byli jsme nedavno ve Francii na lyžích a v hotelu také topili klimatizacemi a nedělalo mi to dobře. Teplo sice bylo i při velkým mrazu, ale pocitově to nebylo to správné teplo. Jestli mi tedy rozumíte. Navíc to bylo i celkem hlučné.
-
Tazatel
Ta klimatizace nemá vnitřní jednotku, je přímo napojená na výměník SWEP který ohřívá podlahovku. Jde to udělat i s kombinací že v létě přepnete na chlazení vzduchem, pokud koupíte split. Další možnost je chlazení do podlahy, ale kvůli rosnému bodu většina "teoretiků" varuje. Já mám v úmyslu vrazit tam ventil, kterým si přepnu vodu do fancoilu do pracovny, na který už mám udělanou přípravu. O topení vzduchem jsem neuvažoval. Popravdě máme dům izolovaný celkem dobře. Bez slunce ani v největších mrazech s vypnutým elektrokotlem jej Nilan v pohodě "vyhřeje" na min. 18 stupňů a to včetně bojleru bez zapínání elektropatrony. Mně osobně by to stačilo, bohužel, manželka vyžaduje jiné klima
Příjemné je, že regulací okruhů podlahovky a výustků ventilace dokážeme celkem úspěšně regulovat každou místnost, takže v ložnici můžeme mít klidně 16 stupňů (pro spánek máme raději chlad, proto ji máme opatřenou izolací i vnitřních zdí), v obýváku manželčiných 22 a v pracovně zase mých 20 
-
Rofd
Jste na tom patrně ještě lépe než já, co se týče tepelných ztrát. Jestliže Vám ale Nilan udrží bez dohřívání teploty kolem 18°C, nezdá se mi použití TČ jako ekonomické. Já tepelné čerpadlo chtěl a to převládlo nad výpočty. Když to zpětně hodnotím, zůstal bych jen u topení elektrokotlem. Aby se mi investice do TČ muselo by stát tak do 50 000 Kč. Přijatelná návratnost je tak do 5 let. Jestli topím elektrokotlem nebo TČ v podlahovce nepoznám, teplo je pořád stejné. To znamená, že TČ nepřineslo žádnou přidanou hodnotu navíc a význam se dá hodnotit tedy pouze finančně.
-
Tazatel
Já bych se taky na to vykašlal, ale řeším dotaci, kde výpočty elektrokotel nepustí. To že je realita jinde, úředníky nezajímá. Ta kombinace co jsem popsal vychází do 50k a bonus je ještě to chlazení.