Dilema ohledně větrání v nepřítomnosti

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Dilema ohledně větrání v nepřítomnosti

Příspěvek od Ferin »

Zdravím.
Mám trochu dilema, jak (a zda vůbec) větrat v období nepřítomnosti.
Teorie je nikdy jednotku (pasivní) nevypínat (i když v letních vedrech je to přes den žádoucí).
Má jednotka má 3 výkonové stupně + stupeň "absence". Ten lze nastavit pouze na 0 % výkonu nebo pak v rozmezí 15 - 97 % výkonu (15 % je minimální výkon jednotky). Těch 15 % představuje 82,5 m3/hod, což je více než bych normálně větral v přítomnosti celé rodiny (beru-li za hygienické minimum +/- 15 m3/os.) i více, než je norma pro tříčlennou rodinu (3*25 m3/hod). Zbytečně se tak "vysušuje" vzduch, ochlazuje interiér a také samotný (vyšší než nutný) chod není zcela zadarmo. Na druhou stranu nevím, zda je šťastné, zvláště v zimě, jednotku na půl dne vypínat, navíc je příjemné přijít do "voňavého".
Co radíte (a proč vlastně, obecně, nemůže jíž jednotka výkonem pod nějakou mez, zde 15 %)?
Předem díky.

PS: Ještě využiju příležitosti a zeptám se, jak se projeví činnost předehřevu na ukazatelích jednotivých teplot. Všiml jsem si, že docela často mi čidla ukazují nesmyslné teploty (jednotka má teoretickou účinnost 95 %, tuším) typu: odváděný vzduch 17°C (při vnitřní teplotě něco přes 22°C), přiváděný vzduch 11°C, venkovní vzduch 0,5°C (při negativní venkovní teplotě), vyfukovaný vzduch 6°C (nemám teď data před sebou, takže jen pro představu). Jindy ale vychází účinnost relativně ok (i když 95 % samozřejmě zdaleka nedosahuje) a hodnoty lépe odpovídají realitě /představě.
Je to "vina" předehřevu? Pak mě napadá (teoreticky) už jen předchozí aktivace funkce "otevřený oheň" (imperativ rovnotlakého větrání z důvodu přítomnosti krbu (teoreticky těsného). Nebo zanesené filtry.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Dilema ohledně větrání v nepřítomnosti

Příspěvek od Ferin »

Ohledně těch teplot, teď tam například mám: odváděný vzduch 18°C, přiváděný vzduch 9,5°C, venkovní vzduch -1°C, vyfukovaný vzduch 3,5°C.
Zohan

Příspěvek od Zohan »

Ferine, zcela jednoznačně nevětrat, když nejste doma.Zbytečná ztráta tepla a hlavně v těchto zimních podmínkách dochází ke zbytečné ztrátě vlhkosti. To platí pro každé větrání bez ohledu na typ jednotky. Zpětné získávání vlhkosti považuji za špatnou cestu, takže to ani nekomentuji.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferin »

Děkuju oběma za reakci.
Setkával jsem se totiž opakovaně s teoriemi/názory, že rekuperaci nikdy nevypínat (mj. zanášení, plísně).

Pokud jde o ty teploty, teď jsem si všiml, v čem je asi ráno pudla. Kupodivu reálnější (ve smyslu očekávanější) a teoretické účinnosti jednotky více se blížící hodnoty to ukazuje, pustím-li jednotku na vyšší výkon. Zajímavý. Obvykle je to přesně naopak, účinnost rekuperace je tím vyšší, čím je objem větraného vzduchu (a rychlost proudění) nížší.
To i vysvětluje, proč jsem si toho všiml zrovna nyní. Těsně předtím jsem totiž snížil výkony jednotlivých rychlostních stupňů rekuperace. Tovární nastavení 1. stupně bylo tuším 41 %, teď je 16 %.

Proč tomu tak je, ale netuším. Jedině snad, že při nižší rychlosti se menší objem vzduchu odváděného z obytného prostoru stihne cestou do RJ v potrubí daleko víc ochladit.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferin »

IJK píše:
Zámrz pasivu je tím POZDĚJŠÍ,
čím je odchozí vzduch VLHČÍ.
Ale kvůli nutné geometrii ve vztahu ke gravitaci
musí být výměníček
v běžném provozu v mrazech
HODNĚ PROFUKOVÁN.
Jinak od spodu začne druhá skupenská přeměna,
...
a anomálie teplotní roztažnosti ledu dílo zkázy dokoná.
Takže narozdíl od Zohana radíte v mrazu při nepřítomnosti nevypínat?
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferin »

Díky.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferin »

Ještě se zeptám, pokud rekuperaci úplně zastavím, nehrozí ve vlhkém výměníku růst plísní?
Duki

Příspěvek od Duki »

Nevypínal bych jednotku úplně, ale jen neprovozoval 24 hodin. Plísně bych se nebál.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferin »

OK. Vypínat chci pouze v nepřítomnosti (tj. na necelý půlden - přes týden).
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferin »

Díky.
Odpovědět