Digestoř v domě s rekuperací

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu
Kamca78

Digestoř v domě s rekuperací

Příspěvek od Kamca78 »

Připojuji ještě jeden dotaz týkající se digestoře. Náš projektant tvrdí, že v domě s rekuperací digestoř mít nemusíme. Jaké jsou zkušenosti?
Leon

Re: Digestoř v domě s rekuperací

Příspěvek od Leon »

Kamca78 píše:Připojuji ještě jeden dotaz týkající se digestoře. Náš projektant tvrdí, že v domě s rekuperací digestoř mít nemusíme. Jaké jsou zkušenosti?
Divnej projektant. Digestoř zachycuje mastnoty a částečně pachy. Když se bude odsávat rovnou do potrubí, zůstane ten blebajz uvnitř. Lidi se hroutěj strachy, jak budou čistit potrubí a tenhle projektant by jim do toho hnal mastnej vzduch. To ani náhodou.
Kamca78

Příspěvek od Kamca78 »

Můžete mi říct, jaký výkon by měla mít ta digestoř? Odečítá se něco za vzduchotechniku.
mirek
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirek »

Je nutne aktivni uhli v cirkulacni digestori v dome s rekuperaci? Nestaci na digestori pouze ten standardne dodavany tukovy filtr zespodu? Tuky zachyti filtr, tudiz se rozvody nebudou zanaset mastnotou z vareni a pachy odvede rekuperace. Je ma domenka spravna?
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarda »

Při vaření je vhodné (na dobu nezbytně nutnou - např. smažení) zvýšený výkon odtahu vzduchotechniky i při použití cirkulační digestoře
cirkulační digeatoř musí mít dostatečný výkon (min 600-700m3/hod udávanou výrobcem, ve skutečnosti vždy menší daný konstrukcí a použitím filtrů).
nikdy nesmí být odvod z digestoře do vzduchotechnického zařízení.
i při použití odtahového větrání cirkulační digestoře nemusí být úplně pachy odstraněny, proto při použití uhlíkového filtru se může tento nedostatek snížit.
mirek
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirek »

Omlouvam se, ale posledni vete moc nerozumim. Jde me o to, zda pouzit uhlikovy (neboli pachovy) filtr u cirkulacni digestore, kdyz pachy stejne odvede vzt. Diky
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarda »

psal jsem že nikdy není odvod ideální
teoreticky není pachový filtr potřeba
Leon

Příspěvek od Leon »

Mám takovou zkušenost, že velkýmu smradu z vaření nepomůže žádná digestoř, ani s odtahem ven. Cirkulační digestoř je pak úplně nanic. Udělal jsem to tak, že jsem úplně vyhodil uhlíkový filtry, digestroř o hodně ztichla. Mastnosta se chytá to mřížky z tahokovu a odtah z rekuperace celkem stíhá.
mirek
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirek »

Panove, dekuji, necham na digestori pouze tukovy filtr :-)
Milan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan »

Leon píše:Mám takovou zkušenost, že velkýmu smradu z vaření nepomůže žádná digestoř, ani s odtahem ven. Cirkulační digestoř je pak úplně nanic. Udělal jsem to tak, že jsem úplně vyhodil uhlíkový filtry, digestroř o hodně ztichla. Mastnosta se chytá to mřížky z tahokovu a odtah z rekuperace celkem stíhá.

Mám to chápat tak , že máte digestoř napojenou na rekuperaci,nebo cirkulační digestoř bez uhlíku a sání rekuperace poblíž ?
Leon

Příspěvek od Leon »

Milan píše:Mám to chápat tak , že máte digestoř napojenou na rekuperaci,nebo cirkulační digestoř bez uhlíku a sání rekuperace poblíž ?
2 Milan: Mám cirkulační digestoř s vyhozenýma uhlíkovýma filtrama a kus vedle odtah do rekuperace. Digestoř není přímo napojená na vzduchotechniku, je samostatná, jen jsem z ní vyndal po asi čtvrt roce uhlíkové filtry. Jak píšu, nic zásadního se nezměnilo, jen se snížil hluk. Takže si myslím, že ty uhlíkový filtry v tom z hlediska zápachu nehrajou žádnou roli.
Mia

Příspěvek od Mia »

Chtěla jsem se zeptat, co říkáte na možnost umístění rekuperační jednotky do linky nad digestoř a přímo pomocí motoru ve vetrací jednotce odsávat i špinavý vzduch z vaření? Nabídli nám to ze stavení firmy a mně se to docela líbí.
Leon

Příspěvek od Leon »

Mia píše:Chtěla jsem se zeptat, co říkáte na možnost umístění rekuperační jednotky do linky nad digestoř a přímo pomocí motoru ve vetrací jednotce odsávat i špinavý vzduch z vaření? Nabídli nám to ze stavení firmy a mně se to docela líbí.
Chtělo by to typ jednotky.
Když chci v domě šetřit, neni dobrý vypouštět vzduch z digestoře přímo ven. Viděl jsem několik typů jednotek Systemair, který to mají takhle dělaný. Považuju to za slepou uličku. Vzduch z digestoře jde ven bez rekuperace a to je nehospodárný. Navíc motor, který zajišťuje větrání i odtah z digestoře nemůže stíhat nebo musí i zbytečně převětrávat. Vysvětlim. Když z domu jde 150 m3/h a do domu 150m3/h, je vše OK. Sepnutím digestoře jde polovina odtahu rovnou mimo výměník. Když se jenom rozdělí stávající výkon, je odtah z digestoře nedostatečný (ono nestačí ani těch 150m3/h, mělo by se odtahovat 12-15x násobek objemu kuchyně). Motor taky může přidat, ale to znamená zbytečně zvýšený přívod do místnosti a velké ztráty tepla. Rozhodně je lepší mít samostatnou výkonou digestoř pro zachycení mastnoty a samostatnou rekuperační jednotku. Umístění rekuperační jednotky do kuchyně to je otázka. Přívod vzduchu do jednotky je potřeba silně izolovat, nevím, jestli by tam bylo dost místa a jestli to neubere prostor pro v horních skříňkách. Problém může být s kondenzátem, hlukem, přístupem k filtrům atd.
dramm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dramm »

Leon píše:
Mia píše:Chtěla jsem se zeptat, co říkáte na možnost umístění rekuperační jednotky do linky nad digestoř a přímo pomocí motoru ve vetrací jednotce odsávat i špinavý vzduch z vaření? Nabídli nám to ze stavení firmy a mně se to docela líbí.
Chtělo by to typ jednotky.
Když chci v domě šetřit, neni dobrý vypouštět vzduch z digestoře přímo ven. Viděl jsem několik typů jednotek Systemair, který to mají takhle dělaný. Považuju to za slepou uličku. Vzduch z digestoře jde ven bez rekuperace a to je nehospodárný. Navíc motor, který zajišťuje větrání i odtah z digestoře nemůže stíhat nebo musí i zbytečně převětrávat. Vysvětlim. Když z domu jde 150 m3/h a do domu 150m3/h, je vše OK. Sepnutím digestoře jde polovina odtahu rovnou mimo výměník. Když se jenom rozdělí stávající výkon, je odtah z digestoře nedostatečný (ono nestačí ani těch 150m3/h, mělo by se odtahovat 12-15x násobek objemu kuchyně). Motor taky může přidat, ale to znamená zbytečně zvýšený přívod do místnosti a velké ztráty tepla. Rozhodně je lepší mít samostatnou výkonou digestoř pro zachycení mastnoty a samostatnou rekuperační jednotku. Umístění rekuperační jednotky do kuchyně to je otázka. Přívod vzduchu do jednotky je potřeba silně izolovat, nevím, jestli by tam bylo dost místa a jestli to neubere prostor pro v horních skříňkách. Problém může být s kondenzátem, hlukem, přístupem k filtrům atd.
Úvahy o rekuperačních digestořích jsou chvályhodné, ovšem podívejte se na danou věc ekonomicky. Digestoř s rekuperací nepoběží stále, navíc množství vzduchu (cca 150 m3/hod), které digestoř odsává, je energeticky velmi malé.
Pokud porovnáte celkové náklady (investice + provoz), pak cena digestoře s rekuperací na straně jedné a na straně druhé digestoř bez rekuperace (s prostým výfukem ven) + náklady na ohřev 150 m3/hod po danou dobu. Náklady na ohřev vzduchu 150 m3/hod při každodenním chodu 1 hod činí za rok cca 500 až 750 CZK.

Vyplatí se digestoř s rekuperací ?
Peggin

Příspěvek od Peggin »

Pozor na rozdíl mezi digestoří s rekuperací (určitě se vyplatí pro větší kuchyně) a digestoří ,která má odtah do rekuperační jednotky. Tam totiž velmi často k rekuperaci nedochází a využívá se jen odtahový ventilátor.
Jandák

Příspěvek od Jandák »

Zdarec, řešil jsem podobnou věc a já doporučuji se poradit s odbornou firmou, my jsme to řešili přímo se studiem které nám vybavovalo kuchyň protože aby to člověk koupil špatně, to se při dnešních cenách fakt nevyplatí.
mirek
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirek »

A výsledek?
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferin »

Jandák píše:my jsme to řešili přímo se studiem které nám vybavovalo kuchyň protože aby to člověk koupil špatně, to se při dnešních cenách fakt nevyplatí.
A při včerejších cenách se to vyplatilo? ;)
Ester

Příspěvek od Ester »

Dobrý den,
přiživím se také s dotazem. Líbí se mi podle referencí na netu tato https://www.arecenze.cz/digestore/bosch-dfr-067a50/ digestoř. Přesto, že nepatří mezi nejdražší tak jim podle toho srovnání celkem zdatně konkuruje. Můžu se na to spolehnout a věřit tomu nebo mi doporučíte prosím jinou od Bosche, která bude kvalitní v poměru ceny ku výkonu?

Děkuji a přeji hezký den.
Ester
Tomáš Fuk

Příspěvek od Tomáš Fuk »

Zvláštní je, že recenze má jiné údaje oproti jiným prodejcům stejného modelu.
Uvádí výkon 730 m3/h při hlučnosti 41 dB.

Zde https://www.okay.cz/odsavac-par-bosch-d ... #parametry
stejně tak zde
https://www.zbozi.cz/vyrobek/bosch-dfr067a50/

uvádějí výkon 740 m3/h (to je zanedbatelný rozdíl), ale hlučnost 55 dB a to už je znát!

A zajímavé parametry uvádějí zde:
https://www.euronics.cz/bosch-dfr067a50 ... #parametry

1) výkon normální 400 m3/h s hlučností 55 dB(A) re 1 pW (41 dB(A) re 20 µPa akustický tlak)
2) výkon intenzivní 740m3/h s hlučností 68 dB(A) re 1 pW (54 dB(A) re 20 µPa akustický tlak)

Nevím, jak moc nezávislá a odborná arecenze je, ale nezapomeňte, že internet je stoka všeho.
Odpovědět