Obecné dotazy ke vzduchotechnice / rekuperaci

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa
Lukáš Trpák

Obecné dotazy ke vzduchotechnice / rekuperaci

Příspěvek od Lukáš Trpák »

Zdravím všechny stavitele, kutily a nadšence, a zároveň prosím ty zkušenější o pár dobrých rad. I když jsem toho tady na fóru už přečetl dost, tak ne všechny otázky jsou mi jasně zodpovězeny.

Stavím dřevostavbu a momentálně přišla na řadu vzduchotechnika, respektive rekuperace a její rozvody. Dotazů je spousta, takže to vezmu popořadě:

1) Jaké rozvody zvolit? Počítá se s jejich umístěním v podlahové izolaci v horním patře - ta bude mít výšku 8 cm, a proto potřebuji rozvody o takových rozměrech, aby se do izolace schovaly. Obdélníkový průřez jsem kvůli čištění zavrhl, u kruhového průřezu se nabízí hladké potrubí (ideální), flexi nebo spiro.
U hladkého je problém, že nejmenší průměr co se dělá, jsem našel 100 mm, tzn. 20 mm už by bylo zalito v betonové podlaze, což není minimálně kvůli akustice ideální. U spiro potrubí si nejsem jistý tím, jestli se nebude v tom spoji zkruženého plechu usazovat bordel, jestli není kov náchylnější ke kondenzaci např. při použití jako odtahu z koupelny a také akustickým vedením.
Takže flexi potrubí mi i přesto, jaké panují názory na tlakové ztráty, přijde jako nejlepší možné řešení pro můj případ, protože se dělá průměr 75 mm. Samozřejmě bych ho netáhl všelijak zahnuté, ale snažil bych se dělat co nejdelší rovné úseky s krátkými ohyby. Pak si myslím, že to s tlakovými ztrátami zas tak horké nebude, nebo se pletu? Případně je lepší dělat krátké ostré ohyby, nebo raději pozvolné s větším rádiusem?

2) Tlakové ztráty obecně - mám za to, že větší tlakové ztráty = vyšší výkon ventilátorů pro jejich překonání, aby byl zachován požadovaný objemový průtok, s tím je spojený vyšší hluk od ventilátorů. Nebo je v tom ještě jiná nevýhoda? A je ten nárůst hluku vůbec tak markantní, aby stálo za to to tak řešit?

3) S tím souvisí tlumiče hluku - to co jsem našel, viz odkaz níže, není nic drahého, ale zajímá mě spíš, jestli to má opravdu nějaký efekt? Má někdo zkušenost?
Jinak systém rozvodů plánuji s rozvodnými boxy, ze kterých půjde ke každému výdechu / sání sólo potrubí. Jen pro ujištění se zeptám – tlumič hluku se umisťuje mezi rekuperaci a rozvodný box, je to tak?
http://www.luftuj.cz/p/sonoextra-160-10 ... mic-hluku/

4) Čištění potrubí – v tom vidím výhodu rozvodného boxu, ze kterého bude k jednotlivým větvím dobrý přístup. Otázka zní, jak často se ze zkušenosti potrubí čistí? A když jsou v rekuperaci filtry sacího vzduchu (pravidelně měněné), tak sací potrubí by se ani nijak zanášet nemělo? A jak se řeší čištění potrubí (krku) mezi rozvaděčem a rekuperací, a pak od rekuperace ven? Toto potrubí není asi moc odolné, nebo to jen vypadá?

5) Předehřev – řeší se zamrzání výměníků, proto se chci zeptat, zda je to nějaký častý jev a případně jestli se investice vyplatí? Uvažuji o rekuperaci Atrea 380 ECV5 – nemají dnešní rekuperace nějakou ochranu proti zamrzání výměníku? Myslím nějakou malou spirálu pro menší příhřev přímo u výměníku? Nikdy jsem jí ještě otevřenou neviděl, tak mě berte jako laika.

6) Rozvodový box – je lepší mít všechny větve stažené do rozvaděče tak, aby byly naproti hlavnímu přívodu od rekuperace i za cenu, že jednu větev pak budu muset hned lámat o 180°, nebo dát ten jeden přívod z boku rozvaděče, takže o 90° se to otočí v rozvaděči a o dalších 90° pak v potrubí? Osobně si myslím, že je to asi jedno.
6.1) Jelikož si rozvaděče nechám udělat na míru, tak je lepší udělat je rozměrově co nejmenší, nebo je pro změnu směru proudění lepší, když budou trochu prostornější?
6.2) Odvod kondenzátu – jelikož nad rozvaděčem odpadního vzduchu (ne úplně přímo) bude jedna koupelna, tak mě napadá i otázka možnosti vzniku kondenzátu. Stavba je pasivní, ale i kdyby nebyla, tak vnitřní rozvody mají vždy stejnou teplotu jako je pokojová, tedy ke kondenzaci by snad docházet nemělo. To až ve výměníku rekuperace. Jak to ale opravdu je, to netuším…řeší se vyspádování potrubí odpadního vzduchu a následný odvod kondenzátu z rozvaděče? Kondenzátu by bylo asi hodně málo, takže by se musel volit nějaký “suchý sifon“ s kuličkou?

7) Klapky – o těch zatím nemám vůbec páru. Předpokládám, že pokud chci rekuperaci smysluplně využívat, tedy zapínat Boost v kuchyni když se vaří, v koupelně když se sprchuji, na WC když je potřeba…tak je potřeba klapkami řídit odtah tak, aby se odtahovalo vždy odtud, kde je to aktuálně potřeba (v případě Boost režimu). Tedy ostatní větve uzavírat klapkami. U přívodních větví je to asi jedno, ty můžou být otevřené vždy všechny – nebo se pletu?
Otázka ohledně klapek je, protože jsem je zatím nikde v příslušenství ke vzduchotechnice neviděl, jestli se dají vůbec takové klapky sehnat? Co jsem zatím našel, tak byly jen klapky pro uzavírání hlavních potrubí skrze fasádu, navíc dost drahé.
Co se týká umístění, tak ideálně aby byly přímo v rozvaděči, tedy přístupné pro případný servis / výměnu?

8) Izolace hlavního potrubí skrz fasádu – jak jsem uváděl, jedná se o dřevostavbu, kde zevnitř bude před nosnou stěnou ještě předstěna z SDK. Asi je to jasné, ale zeptám se – určitě zaizolovat celé potrubí až do místa, kde vstupuje do nosné stěny (tam už prostupuje skrze vatu a pak EPS) a pak provést SDK dotažené až k této izolaci…zkrátka tak, aby bylo zaizolované komplet celé i v předstěně?

9) Výdechy čerstvého vzduchu z předstěny – v horním patře mi bylo v počátcích stavby řečeno, že běžně se vyústění provádí ze stěny. Začal jsem zjišťovat, jaké jsou možnosti, jaké prvky použít, když povedu v horním patře rozvody v podlaze a pak cca 60 cm nad podlahou budu chtít mít výdech na obvodové stěně, na které je zevnitř parozábrana a pak 4 cm předstěna SDK. Nic použitelného jsem však nenašel…musel by to být nějaký box s kruhovým vstupem, v předstěně směrem nahoru by měl obdélníkový průřez a pak výdech. Nevíte někdo o něčem takovém?

Vím, že je toho trochu více, ale za radu ohledně jakéhokoli bodu budu moc vděčný! Předem děkuji, Lukáš
Radek Němec

Re: Obecné dotazy ke vzduchotechnice / rekuperaci

Příspěvek od Radek Němec »

Lukáš Trpák píše:1) Jaké rozvody zvolit?

Zde bych zvolil asi plastové hadice, vedení s minimálním radiem, pokud budou v izolační vrstvě, kondenzace bych se neobával.
Lukáš Trpák píše:2) Tlakové ztráty obecně.
Tlakové ztráty zatěžují ventilátory, hlučnost způsobuje rychlost proudění. Velká tlaková ztráta bude zatěžovat ventilátor, který se bude opotřebovávat, zahřívat. Je to jako s každým motorem. Provoz bude nehospodárný a k přístroji samému nešetrný. Případně budete muset zvolit zbytečně silnější jednotku, silnější motor.
Lukáš Trpák píše:3) S tím souvisí tlumiče hluku.
Tlumiče zvuku mají zejména smysl k zatlumení jednotky a při zkušenostech s modely od Atrey, bych je určitě doporučil. Pokud si přečtete recenze, jednotky patří mezi nejhlučnější na trhu.
Lukáš Trpák píše:4) Čištění potrubí.
Čištění potrubí se zbytečně zveličuje, troufám si odhadovat, že je čistit nebudete nikdy.
Lukáš Trpák píše:5) Předehřev.
Na trhu je mmnoho jednotek, které mají předehřev vestavěný. Není to ideální řešení, předehřev by měl být co nejblíže vstupu vzduchu do domu. Už tím snižujete požadavek na masivní izolaci přívodu. Případně zvolte jednotku s aktivní rekuperací, která předehřev nepotřebuje.
Lukáš Trpák píše:6) Rozvodový box.
Jedno to není, ale boxů je velké množství a návrh tras, případně konstrukci boxu bych nechal na projektantovi VZT.
Lukáš Trpák píše:6.1) Jelikož si rozvaděče nechám udělat na míru.
Viz výše.
Lukáš Trpák píše:6.2) Odvod kondenzátu.
Pokud bude skutečně odtah v prostředí o stejných teplotách, ke kondenzaci nedojde.
Lukáš Trpák píše:7) Klapky.
Doporučoval bych v rámci jednoho rodinného domu, žádné proměnlivé rozvody nedělat = žádné klapky. Pokud použijete zvýšený odtah, odtáhne se ze všech míst a neřešil bych více.
Lukáš Trpák píše:8) Izolace hlavního potrubí skrz fasádu.
Tohle je velmi důležitý detail a také bych nechal na projektantovi VZT.
Lukáš Trpák píše:9) Výdechy čerstvého vzduchu z předstěny.
Existují výdechy v krásném designovém provedení i k nim protikusy (zabudované). Už dávno neplatí je ty staré nevzhledné vyústky. Doporučil bych Vám i firmu, ale to by už asi byla reklama.
Robert32

Příspěvek od Robert32 »

Asi je správné se ptát i na rozvody, ale pokud jste laik, nechal bych vedení odborníkům. Jako laik a uživatel byste měl klást požadavky na funkčnost systému. Měl byste se zajímat právě o hlučnost, poruchovost, servis. Máte poblíž budoucího domova nějakou montážní a servisní firmu? Nakoupit se dá ledacos i přes internet, ale klidse zajištěním provozu je velmi důležitý. Samozřejmě neznám koncept domu, ale rekuperace je jen jeden z technických prvků vybavení domu. Řešit by se to mělo jako ucelený komplex. Větrání, vytápění, chlazení, stínění, zabezpečení, komunikace, atd. Dům by měl být stavěn s technologickým výhledem dopředu na několik let, možná desítek let. Například internet je v domě samozřejmostí a s tím souvisí i datový rozvod, podbně jako alespoň základní komunikace mezi jednotlivými přístroji a technologiemi.
anonym

Příspěvek od anonym »

Ad1) Já bych volil čtyřhranné potrubí bez přírub. Čištění bych až tak nehrotil. Jednak pochybuji, že budete potrubí čistit, jednak i čtyřhranné vyčistit lze a jednak to s tím zněčištěním naní tak horké. Viděl jsem mnoho i desítky let starých potrubí i z restaurací a pod a krom kuchyní nebylo žádné nijak zvlášť zanesené.
Ad2) Ano nárůst hluku je poměrně markantní. Při dvojnásobném tlaku je čtyřnásobný hluk.
Ad3) Tlumič hluku se umisťuje hned za jednotku. Efekt je a dost podstatný. Se zvětšujícím se průměrem mají ohebná potrubí řady Sono a kruhové tlumiče bez kulisy horší útlumy (možno porovnat, výrobci udávají hodnoty útlumů).
Ad4) Ještě jsem neslyšel o nikom, kdo by rozvody v RD čistil. Zanáší se i přívodní potrubí, přestože v něm je filtrovaný vzduch, ale je to nepodstatné. Potrubí se totiž proudícím vzduchem zároveň čistí. Částečky, které mají vznosovou rychlost jsou odneseny do filtru a ty co ji nemají se zas do potrubí téměř nedostanou. Mnohem více "bordelu" máte za skříněmi, za ledničkou, za kuchyňskou linkou, pod vanou... a jak často tato místa čistíte?
Ad5) Čím vyšší účinost rekuperace, tím větší náchylnost k zamrzání (logicky, odpadní vzduch se při vyšší účinnosti více ochladí). Protiproudé výměníky pracují velmi dobře do venkovní teploty cca -5°C, při nižších teplotách zamrzají. Předehřev zase degraduje rekuperaci. To je také důvod, proč já raději používám rotační rekuperátory. Honba za co nejvyšší účiností rekuperace je stejně nesmyslná jako honba za co nejvyšším rozlišením u fotoaparátu. Vše má své klady i zápory.
Ad6) Doporučuji dělat odboček více a tam kde jsou potřeba než jednu "rozvodnici" a pak se vracet. Vzduch není elektrika.
6.1 čím větší tvarovka, tím menší rychlost v ní a odpor roste se čtvercem rychlosti.
6.2 když je stejný vzduch v potrubí i mimo něj, ke kondenzaci nedochází, to by nastalo pouze v extrémních případech, např. když budete mít v koupelně 30°C a 90% vlhkosti, ale to se vám bude rosit vše (obklady, okna, zrcadlo...)
Ad7) Nedělal bych z toho zbytečně "atomovou elektrárnu". Řekněme, že z koupelny odvedete vzduch 24°C a v pokoji máte 20°C. Z koupelny odvedete nějakých 80m3/h, zíkáte tedy po dobu koupání 110W, kdyby rekuperace měla účinnost 100%. Já bych odtahoval vše pořád a kuchyň (digestoř) samostatně mimo rekuperaci (mastnota a pod.). Existují i jednotky s pátým vývodem pro digestoř, ale i v nich je vzduch z digestoře prostě jen vyfouknut ven. Za jediné účelné považuji rozdělení na dvě zóny: zóna pobytová a zóna pro spaní (tedy jde hlavně o přívody).
Ad8) Ano tak je to ideální.
Ad9) Firmy, které se zabývají rezidenčními jednotkami nabízejí i mnoho druhů vyústek. Osobně bych to přiliš neřešil, množství vzduchu je dost malé a pokud je vyústka správných rozměrů, nebývají problémy.
Radek Němec

Re: Reklama & Obecné dotazy ...

Příspěvek od Radek Němec »

OT
IJK píše: Ď za TelePortaci tématu
(byť jsem se "Křižácky" těšil, co mí oblíbení DĚS-infovští Mudrlanti
VyMóglí za CHYTRA :twisted: ...). A Vy je takto "odpískáte"..
Já nevím jak jiným, ale mě skutečně jejich zvolená struktura diskuze nevyhovuje. Odepsal jsem a ono mi to skočí před poslední příspěvek, někdo na to zareaguje a to se zařadí zase za můj nebo i před můj text. Výsledek je chaos. Určitě poučenější a každodenní uživatele se zorientují a naučí, mně to dost dobře nejde a to obě fóra používám poměrně dlouho.
Carda

Příspěvek od Carda »

Musím souhlasit s R.Č. Najednou jsou v diskuzi http://forum.tzb-info.cz/136171-obecne- ... rekuperaci příspěvky pana Petra Bauera, u kterých těžko tušit, k čemu patří.

Nelze nezmínit i zcela reklamní odkaz. Žádná odpověď na otázky, ale jen odkaz na stránky jednoho z prodejců vzduchotechniky. Proč asi?

Když už jsem se díval na stránky obchodu se vzduchotechnikou, všiml jsem si, že nabízejí jednotky Alfa nebo HRH a další. Nikde ale není uvedeno, co je to za jednotky a kdo je vyrábí. Zajímavá je i věta:" Prodávané zboží pochází od renomovaných výrobců zejména z Evropy a dalších částí světa, preferované jsou ovšem kvalitní české výrobky." Co si pod tím mám představit a hlavně jak zjistit původ zboží, když to u jednotek není uvedeno?
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Dobrý den,

rád bych se zeptal na pár úplně základních věcí. Mám v plánu z rekonstruovat si suchý sklepní prostor a umístit zde vyrivku, saunu a rád bych v prostoru kouřil. Proto bych rád prostor(cca 70 m2) vybavil vzduchotechniku kvůli vlhkosti a kouři z cigaret. Bohužel nemám absolutně žádné zkušenosti, počítám s tím, že to nechám odborníkům, ale rád bych věděl nějaké zásady na které si mám dát pozor, až n3koho oslovim a také aby mi někdo neprodával a nepodstrkoval za vidinou zisku něco,co vůbec ani třeba nepotřebuji.

Mnohokrát děkuji

Tonda
Richard33

Příspěvek od Richard33 »

Nechal jsem si doma odvětrat kulečník. Sejde se nás partička tak pěti šesti a když dáme doutníčky, je potřeba 1000 větrák, nic jinýho se nechytalo.
Odpovědět