Dobrý den,
chci si pořídit rekuperační jednotku do bytu, ještě nemám vybráno, ale byt má 75m2, takže nějaké ty menší - většinou dimenzované do 150m2. Přívodní hrdlo těch jednotek má 125mm, já mám ale ve fasádě přípravu 100mm. Stačí to, nebo nelze? Děkuji
Přívodní 100 mm potrubí pro 150m3/h
-
Návštěvník
Re: Přívodní 100 mm potrubí pro 150m3/h
Ideální to není, jednotka bude zbytečně namáhaná a ven to bude hlučnější.
Podivejte se na to z hlediska rychlosti proudeni..
150 m^3/h tou 100 ve zdi bude muset bezet rychlosti 5.3 m/s a to uz je docela ficak
Dohledejte si tady na foru neco o rychlostech, zavislost tlak. ztraty, hluk apod.
Pokud by to byla 160 mm, pak se dostanete na 2 m/s.
150 m^3/h tou 100 ve zdi bude muset bezet rychlosti 5.3 m/s a to uz je docela ficak
Dohledejte si tady na foru neco o rychlostech, zavislost tlak. ztraty, hluk apod.
Pokud by to byla 160 mm, pak se dostanete na 2 m/s.
-
anonym
1. Větrání se dimenzuje podle počtu osob (resp podle počtu a obsazení pokojů), nikoliv podle plochy bytu.
2. Pokud budu uvažovat byt 3+1 a 3 osoby, pak s přimhouřením oka můžu dát do obýváku 50m3/h, do ložnice rovněž a do dětského pokoje 25m3/h. Celkem tedy 125m3/h. To je rychlost 4,4m/s v potrubí DN100. Vlastní hluk potrubí (přímého) je při této rychlosti 21dB. Hluk tedy není absolutně problém.
3. Problém může být spíš větší tlaková ztráta, kterou jednotka nemusí být schopna pokrýt. Malé rezidenční jednotky totiž nemívají příliš rezervu v tlaku.
4. Podle mě to použitelné je, i když jak množství vzduchu, tak rychlost potrubí je na hraně. Obvykle v RD používám rychlosti 3-3,5m/s v hlavních trasách a pod 3m/s
2. Pokud budu uvažovat byt 3+1 a 3 osoby, pak s přimhouřením oka můžu dát do obýváku 50m3/h, do ložnice rovněž a do dětského pokoje 25m3/h. Celkem tedy 125m3/h. To je rychlost 4,4m/s v potrubí DN100. Vlastní hluk potrubí (přímého) je při této rychlosti 21dB. Hluk tedy není absolutně problém.
3. Problém může být spíš větší tlaková ztráta, kterou jednotka nemusí být schopna pokrýt. Malé rezidenční jednotky totiž nemívají příliš rezervu v tlaku.
4. Podle mě to použitelné je, i když jak množství vzduchu, tak rychlost potrubí je na hraně. Obvykle v RD používám rychlosti 3-3,5m/s v hlavních trasách a pod 3m/s
-
Tomáš Kučera
Děkuji moc za info. Pokud je to takto nahraně, mohl bych použít těch průniků vícero. Mám k dispozici další 100 mm díru, akorát v jiném pokoji (jsou to díry od ventilů). Předpokládám spojit tyto dvě 100 mm do jedné konečné 125mm by nebyl problém? Resp. musím použít ploché potrubí, takže ze zdí by šlo 2x 110x55 ploché a nějak se to spojilo do 125DN do jednotky.
-
anonym
Těch 2x 110x55 je celkem v pohodě (rychlost 3,4m/s i při 150m3/h). Poté přechod na DN125 taky nevidím problém. Pouze si dejte pozor na místní odpor tím přechodem.
-
Tomáš Kučera
Pánové díky moc za reakce, velmi jste mi pomohli
Naposledy oživil Anonymous v 08 pro 2016, 10:39