Prosím fyzikální znalce o pomoc.
Setkal jsem se s údajem o neprůvzdušnosti domu n50 ≤ 0,6 h-1; tento údaj byl mezní hodnotou pro neprůvzdušnost pasivních domů. V lidské řeči jsem tomu rozuměl, že za hodinu při rozdílu tlaku uvnitř a venku neuteče z domu více jak 60% objemu vzduchu v domě. Například dům o velikosti 150m2 a výšce stropu 2,8m mám objem 420 m3 (420 000 l). Pokud z něj za hodinu neuteklo více jak 252 m3/h (252 000 l), bylo vše v pořádku.
Problém:
Nově se pro dotaci na vzduchotechniku požaduje n50 ≤ 2,5 l.h-1; jak tomu rozumět? 2,5 l = 0,003 m3; to jsme řádově úplně někde jinde. Kde dělám chybu?
Dotace fyzika neprůvzdušnost
-
Návštěvník
Re: Dotace fyzika neprůvzdušnost
Vůbec nerozumím té řeči IJK. Zjišťoval jsem, co na to říkají na kontaktním místě NZU a údajně se jedná o chybu, která je již v oficiální metodice opravena. Pokud je to pravda, tak 2,5 násobek objemu domu za hodinu samovolné výměny se mi zdá velmi uvolněný limit. Novostavbám se toleruje 1x násobek a pasivním domům jen 0,6 objemu. Uvidíme, jestli někdo dodá něco smysluplného. IJK jistě promine.
Re: NZU x Fyzika x NeZnalost
IJK píše:...Návštěvník píše:... Ano, chybovat je lidské,
ale ten pocit,
když TY CHYBY DĚLÁTE,
a to z libovolné "vyšší"
MOCI,
tak ten pocit,
ten je BOŽSKÝ
muze byt i vyssi moci prave neznalost? ..jak se rika "komu neni shury dano.."IJK píše: nanejvýš mohu hledat KOŘENY.
Kořeny plevele neznalosti.
Pak mohu delat chyby, aniz bych vedel, ze jsou to chyby, protoze nemam ten sirsi nadhled, ze ktereho bych je videl.
Znalost x Duvera x Cas x Pohodlnost x Priority x Bolest x Zkusenost?
Vzdy se mi libilo: "Je jedna skutecnost, ale kazdy ma svoji pravdu"
Ze sve podstaty to kazdy vidi v ramci sveho zivotniho caso-kontextu, mentalnich modelu aj..
Nabyti znalosti trva.. nekdy dost dlouho a boli - mysleni fakt boliProtoze clovek je tvor liny, vetsinou hleda pohodlnou, rychlou a bezbolestnou cestu. Takze nechce ztracet cas bolestivym myslenim a duveruje. Komu? tem duveryhodnym
![]()
Nemuze se naucit vsechno hned a tak si urcuje priority.. Co chce opravdu vedet vic do podrobna a co je na okraji zajmu - tam hlavne duveruje.
A vetsinou tem, kteri si nastavili ty priority prave obracene/jinak
No jo, ale ty prachy/mamon, moc a socialni inzenyrstviti co se radi prevlekaji, aby vzbuzovali duveru, ve svuj prospech.. tam uznavam, ze mohou zazivat
IJK píše:...ten pocit,
když TY CHYBY DĚLÁTE,
...
ten je BOŽSKÝ![]()