Měření vlhkosti proudícího vzduchu

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa
Roman Kyš

Měření vlhkosti proudícího vzduchu

Příspěvek od Roman Kyš »

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak může proudění vzduchu ovlivnit měření relativní vlhkosti. Mám jednotku Nilan Compact a vlhkoměr uvnitř jednotky se s pokojovým rozchází až o 10-15%. Zkusil jsem si půjčit i jiný vlhkoměr a ten se lišil od mého o zanedbatelné minimum. Domníval jsem se, že je vadné čidlo v jednotce a po připojení nového, byly zase hodnoty o 10-15 % nižší, než uvádí pokojový. Zkusil jsem tedy na pokojový vlhkoměr foukat stolním větrákem a skutečně o asi 5% hodnota klesla. Můžete mi někdo říct, proč je tak odlišné měření? Nepředpokládám, že by mohla být obě čidla i oba vlhkoměry vadné.
anonym

Re: Měření vlhkosti proudícího vzduchu

Příspěvek od anonym »

Já bych řekl, že problém je v tom, že se neměří vlhkost vzduchu, ale vlhkost čidla a jak známo, prouděním se zvýší odpařování, tedy se sníží vlhkost. Asi by čidlo mělo být umístěno tak, aby v místě čidla proudění nebylo.
anonym

Re: Měření vlhkosti proudícího vzduchu

Příspěvek od anonym »

IJK: To ale přeci říkáte to samé co já. Prouděním se ten polymer vysušuje a jeho vlhkost je tedy menší než vlhkost okolí. Měří tedy přesně, ale měří vlhkost čidla (polymeru) a ne vlhkost média.
Odpovědět