Dohřev vzduchu
Dohřev vzduchu
Zdravím.
Chtěl bych se zeptat na pár detailů ohledně dohřevu:
1) Je pravda, že dohřev akcentuje vysušování vzduchu?
2) Dá se dohřev v případě potřeby/nekomfortu doinstalovat i dodatečně (myšleno jednodušše, bez zbytečných vícenákladů)?
3) Pokud dohřev není, jsou nějaká pravidla na umístění výdechů, tak aby bylo minimalizováno riziko tepelné nepohody?
Díky.
Chtěl bych se zeptat na pár detailů ohledně dohřevu:
1) Je pravda, že dohřev akcentuje vysušování vzduchu?
2) Dá se dohřev v případě potřeby/nekomfortu doinstalovat i dodatečně (myšleno jednodušše, bez zbytečných vícenákladů)?
3) Pokud dohřev není, jsou nějaká pravidla na umístění výdechů, tak aby bylo minimalizováno riziko tepelné nepohody?
Díky.
-
projektnat
Re: Dohřev vzduchu
ad1) Ohřevem vzduchu se nemění jeho absolutní vlhkost, ale klesá jeho relativní vlhkost. Pokud však nehodláte přebývat v 10°C, tak jako tak přivedený vzduch ohřejete a je jedno, jestli ho ohřejete v potrubí ohřívačem, nebo až v místnosti.
ad2) Dá se to. Složitost a náklady jsou odvislé od konkrétního řešení.
ad3) Předně přívod neupraveného vzduchu hygienické předpisy nepovolují. Pokud na tom přesto trváte, doporučuji přivést malou rychlostí v co nejvíce místech pokud možno u zdrojů tepla. Například přívod umístit za radiátor. Doporučuji však udělat aslepoň základní rozvahu, v extrému by vám radiátor mohl i zamrznout.
ad2) Dá se to. Složitost a náklady jsou odvislé od konkrétního řešení.
ad3) Předně přívod neupraveného vzduchu hygienické předpisy nepovolují. Pokud na tom přesto trváte, doporučuji přivést malou rychlostí v co nejvíce místech pokud možno u zdrojů tepla. Například přívod umístit za radiátor. Doporučuji však udělat aslepoň základní rozvahu, v extrému by vám radiátor mohl i zamrznout.
-
Návštěvník
Co myslíte "neupraveným" vzduchem a můžete citovat s anotací zmiňovaných předpisů. Děkuji.
-
projektant
Čerstvý vzduch by měl být upraven minimálně filtrací a ohřevem. Obvyklý stupeň filtrace je EU3.
-
Návštěvník
Mluvil jste o hygienických předpisech, můžete je prosím citovat a říct, co je to za předpisy?
-
projektant
To bohužel není tak snadné. Každý typ prostoru má jiné předpisy. Jiné předpisy jsou na pracoviště, jiné na školy, své předpisy má bytová výstavba, pobytové prostory, stravovací zařízení.......
Každopádně pokud budete žádat o stavební povolení, žádná KHS Vám nepovolí nucený přívod neupraveného vzduchu.
Každopádně pokud budete žádat o stavební povolení, žádná KHS Vám nepovolí nucený přívod neupraveného vzduchu.
-
Petr Hanzlík
Já stavím rodinný dům. Můžete mi říct přesně, na základě jakého předpisu by mi KHS nepovolila přívod neupraveného vzduchu a jaké požadavky na úpravu musím splnit.projektant píše:To bohužel není tak snadné. Každý typ prostoru má jiné předpisy. Jiné předpisy jsou na pracoviště, jiné na školy, své předpisy má bytová výstavba, pobytové prostory, stravovací zařízení.......
-
projektant
Požadavky na bytovou výstavbu řeší Vyhláška na technické požadavky staveb č.268/2009 v platném znění. Pokud jde o větrání, je důležitá změna, kterou postihuje Vyhl.č.20/2012. Dále se na větrání bytů vztahuje ČSN EN 15 665/Z1 Větrání budov - Stanovení výkonových kritérií pro větrací systémy obytných budov. Dále lze uplatnit ČSN EN 15251.
ČSN EN 15 665/Z1 uvádí doslova, že: "Větrací jednotka pro nucený přívod vzduchu musí být vybavena filtrací vzduchu a ohřívačem".
Jinak v případě přívodu neupraveného vzduchu také nedokážete dodržet normovou teplotu v celé místnosti.
ČSN EN 15 665/Z1 uvádí doslova, že: "Větrací jednotka pro nucený přívod vzduchu musí být vybavena filtrací vzduchu a ohřívačem".
Jinak v případě přívodu neupraveného vzduchu také nedokážete dodržet normovou teplotu v celé místnosti.
Nevím, odkud jste vydedukoval, že "neupraveného". Uváděl jsem pouze, že by nebyl použit dohřev, což je časté (a ničím nezakázané) řešení.projektnat píše:
Ostatně, ohledně toho "zákazu" mi to moc neštymuje. Existuje x "oficiálních" systémů, kdy je větráno vzduchem, který neprochází přes žádný výměník apod., tudíž je zcela "neupravený".
Například na západě je desítky let používána tzv. jednoproudá nucená ventilace, kdy je řízeně (pomocí vlhkostních nebo jiných čidel) odsáván vzduch z mokrých a špinavých prostor, na základě čehož je samovolně nasáván venkovní vzduch dovnitř (opět aniž by prošel čímkoliv).
A jak se vám filtruje a ohřívá vzduch při větrání okny (existují i "oficiální" řízené systémy)?
A konečně, systémy s "neupraveným" vzduchem konzultovalo plno lidí tady i na jiných fórech a nikdy si nikdo nestěžoval, že by s tím měl jakékoliv administrativní problémy, neřkuli že by jim to kdokoliv zakazoval.
Trochu pletete páté s devátým.projektant píše:Požadavky na bytovou výstavbu řeší Vyhláška na technické požadavky staveb č.268/2009 v platném znění. Pokud jde o větrání, je důležitá změna, kterou postihuje Vyhl.č.20/2012. Dále se na větrání bytů vztahuje ČSN EN 15 665/Z1 Větrání budov - Stanovení výkonových kritérií pro větrací systémy obytných budov. Dále lze uplatnit ČSN EN 15251.
Uvedené normy jsou technické a všeobecně známé, dotaz byl na hygienické předpisy. To by mě také zajímalo, co jste měl na mysli.
Závazná je Vyhláška č. 20/2012 Sb. a ta mluví o větrání obytných místností venkovním vzduchem dle normových hodnot. Když se pak podíváte do odkazované EN15665, jsou možné i podtlakové režimy větracími otvory. V takovém případě k žádné úpravě vzduchu nedochází. Je možné uvažovat o určité filtraci, ale otvor s dohřevem neznám. Norma stanovuje, že dohřev realizuje otopná soustava. Doporučuje se topná tělesa umístit k výdechům. To je ale jen teorie a prakticky nemožné u podlahového nebo stropního vytápění. Nikde v normě nevidím požadovanou třídu filtrace, jak jste také uvedl
Co se týče předehřevu a dohřevu i filtrů pro větrací jednotky, to je pravda, ale...
Norma uvádí, že "Větrací jednotka musí být vybavena filtrací vzduchu a ohřívačem...S ohledem na spotřebu energie se doporučuje ZZT. " Když si tohle přeberete, nikde není uvedeno, co se tím ohřívačem vzduchu myslí a jaká by měla být výsledná teplota vzduchu z jednotky. Jelikož je výměník ZZT jen doporučený, je možné za ohřev považovat i samotný výměník, který přívodní vzduch přihřívá. Minimálně tuhle teorii nelze vyloučit.
-
projektant
Mathilda: Je třeba rozlišovat mezi nuceným přívodem a přívodem infiltrací. Ohřev vzduchu se vyžaduje u nuceného přívodu. Tedy pokud přivádím vzduch ventilátorem, jedná se o nucený přívod a musí být doplněn filtrací a ohřevem. Pokud vzduch nuceně pouze odvádím, pak se přívod děje infiltrací a ohřev je zajištěn otopnou soustavou (odvod vzduchu samozřejmě musí jen tak velký, aby infiltrace přívod dokázala zajistit).
Ferin: Nenapsal jste, že se jedná o jednotku s rekuperací, proto jsem problém řešil obecně. Zda je ohřev vzduchu zajištěn rekuperací, teplovodním výměníkem, elektrickým ohřívačem případně jiným druhem ohřevu je jedno, ale ohřev musí být zajištěn. Žádný předpis striktně netrvá na tom, že přiváděný vzduch musí mít teplotu vzduchu v místnosti, proto je možné použít k ohřevu pouze rekuperaci i když tato samozřejmě nemá 100%ní účinnost. Zbývající deficit dotopí otopná soustava.
Za 20 let praxe projektanta se mi podařilo prosadit i řešení, kdy přívodní vzduch byl upraven pouze směšováním se vzduchem cirkulačním (jednalo se o průmyslový objekt s tepelnými zisky, tak jsem si to mohl dovolit), ale ještě nikdy mi žádná KHS neschválila nucený přívod bez jakéhokoliv ohřevu. Vám se to třeba podaří a potom rád přijmu pozvání do takto větraného RD, ovšem raději v létě
.
Ferin: Nenapsal jste, že se jedná o jednotku s rekuperací, proto jsem problém řešil obecně. Zda je ohřev vzduchu zajištěn rekuperací, teplovodním výměníkem, elektrickým ohřívačem případně jiným druhem ohřevu je jedno, ale ohřev musí být zajištěn. Žádný předpis striktně netrvá na tom, že přiváděný vzduch musí mít teplotu vzduchu v místnosti, proto je možné použít k ohřevu pouze rekuperaci i když tato samozřejmě nemá 100%ní účinnost. Zbývající deficit dotopí otopná soustava.
Za 20 let praxe projektanta se mi podařilo prosadit i řešení, kdy přívodní vzduch byl upraven pouze směšováním se vzduchem cirkulačním (jednalo se o průmyslový objekt s tepelnými zisky, tak jsem si to mohl dovolit), ale ještě nikdy mi žádná KHS neschválila nucený přívod bez jakéhokoliv ohřevu. Vám se to třeba podaří a potom rád přijmu pozvání do takto větraného RD, ovšem raději v létě
-
Návštěvník
Mluvíte o dohřevu, ale jaká má být výstupní teplota?projektant píše:Pokud vzduch nuceně pouze odvádím, pak se přívod děje infiltrací a ohřev je zajištěn otopnou soustavou (odvod vzduchu samozřejmě musí jen tak velký, aby infiltrace přívod dokázala zajistit).
Když bude v domě podtlakový ventil, jak zajistí dohřev vzduchu podlahovka? Viz dotaz od Mathildy?
Proč u podtlaku je dohřev není dohřev požadován a u rovnotlaku ano?
90% větracích jednotek s pasivní rekuperací nemají integrovaný dohřev vzduchu, to dělají výrobci chybu?
-
projektant
Není stanoveno jaká má být teplota přiváděného vzduchu. Pokud přívodním vzduchem nechci místnost vytápět, nebo naopak chladit, měla by být shodná s teplotou v místnosti (řekněme těch 20°C). Pokud přívodním vzduchem chladím (to je i případ, že nedohřívám po rekuperaci, chlazení není záměrné, ale chladím), nebo naopak topím, má samozřejmě teplotu jinou. Teplota přiváděného vzduchu by však měla být taková, aby v zóně pobytu osob byla rozumná teplota. Pro pracoviště je tato teplota nařízena, pro byty ne, doporučuji nechodit pod 18°C. Typickým příkladem, kde se tato teplota nedodržuje je klimatizace (myslím tím chladící jednotku, jak je dnes zvykem), kde je potřeba malým množstvím vzduchu přivést velký chladící výkon. Teplota přiváděného vzduchu pak je klidně i 10°C a při nevhodném umístění jednotky potom slýcháme, že "klimatizace je nezdravá". Nezdravá je pouze ta špatně umístěná.
Nyní o tom dohřevu. Pokud přivedu do místnosti např. 50m3/h vzduchu o teplotě 15°C, tento se mi smíchá se vzduchem z místnosti a teplota vzduchu v místnosti tedy o něco klesne. Na to zareaguje topení (podlahovka stejně jako radiátor) a o něco zvýší výkon, čímž vzduch dohřeje (pro náš případ potřebujeme 30W, takže vidíte, že to není nic dramatického).
U rovnotlaku (přesněji při nuceném přívodu) je požadován ohřev vzduchu, protože je přivededeno do jednoho místa poměrně velké množství vzduchu a v podstatě nelze ho přivést tak, aby teplota v zóně pobytu osob byla "rozumná". U podtlaku (přesněji pouze odvod vzduchu) vzduch přichází velkým množstvím malých otvorů a teplota v místnosti je vyhovující. I tak ale často dochází k nepříjemnému jevu, kdy "táhne pode dveřmi".
Samotný rekuperátor je ohřívač. Výrobci tedy nedělají chybu. Vzduch ohřívají. Není předepsáno jak se má vzduch ohřívat.
Nyní o tom dohřevu. Pokud přivedu do místnosti např. 50m3/h vzduchu o teplotě 15°C, tento se mi smíchá se vzduchem z místnosti a teplota vzduchu v místnosti tedy o něco klesne. Na to zareaguje topení (podlahovka stejně jako radiátor) a o něco zvýší výkon, čímž vzduch dohřeje (pro náš případ potřebujeme 30W, takže vidíte, že to není nic dramatického).
U rovnotlaku (přesněji při nuceném přívodu) je požadován ohřev vzduchu, protože je přivededeno do jednoho místa poměrně velké množství vzduchu a v podstatě nelze ho přivést tak, aby teplota v zóně pobytu osob byla "rozumná". U podtlaku (přesněji pouze odvod vzduchu) vzduch přichází velkým množstvím malých otvorů a teplota v místnosti je vyhovující. I tak ale často dochází k nepříjemnému jevu, kdy "táhne pode dveřmi".
Samotný rekuperátor je ohřívač. Výrobci tedy nedělají chybu. Vzduch ohřívají. Není předepsáno jak se má vzduch ohřívat.