Kolik hodin doma vetrat?
-
abraka
Kolik hodin doma vetrat?
Mame novy domek s rekuperaci. Staci par hodin nebo to ma bezet porad? Jeste jestli se da nejak poznat sprvany nastaveni. Nekde to fuci hodne a jinde min.
-
MIRAS
Re: Kolik hodin doma vetrat?
Logika věci velí větrat, když je doma smrad. Vyspělejší technologie umožňují větrat v závislosti na koncentraci škodlivin. Těžko radit, když nenapíšeš kolik jaký větrací výkon používáš. Na osobu by se mělo větrat někde mezi 20-30m3.h-1. Správný chod by měl být regulován pomocí měřáků, od oka nebo podle sluchu se vzduchotechnika nastavit nedá.abraka píše:Mame novy domek s rekuperaci. Staci par hodin nebo to ma bezet porad? Jeste jestli se da nejak poznat sprvany nastaveni. Nekde to fuci hodne a jinde min.
-
abraka
To ja vubec netusim a proto se ptam. Namontovali nam bilou krabici ktera ma jen polohu norm a max a pry nam to do domu staci. Oki ale nikdo mi nerek kolik hodin to ma byt zaple. Na max se to prepina samo kdyz su v koupelne.
Ahoj,
podľa Toho, čo viem (zatiaľ len sprostredkovane), mnohí ľudia, ktorí majú doma vetraciu rekuperačnú jednotku, zapínajú ju prerušovane nastavením spínacích hodín napr. 10 minút každú polhodinu.
Vo vzduchotechnických firmách mi vraveli, že je lepšie nechať spustenú vetraciu jednotku stále s tým, že si nastavíš režim prietoku vzduchu podľa potreby.
Ja osobne plánujem nastaviť vetraciu jednotku tak, že v čase, keď sú všetci doma, bude bežať 25 m3h-1 na osobu, keď nie je nikto doma na minime (zháňam takú, ktorá umožní čo najmenší prietok vzduchu s plynulou reguláciou EC ventilátorov) a v čase spánku, povedzme každú hodinu, spustím na 10 minút rekuperáciu na tých 100 m3h-1, keďže sme štyria.
Ale až prax ukáže, či ma moja teória "nezaviedla".
Takže asi si to aj Ty po čase odskúšaš, norma by mala byť 25 m3h-1.
podľa Toho, čo viem (zatiaľ len sprostredkovane), mnohí ľudia, ktorí majú doma vetraciu rekuperačnú jednotku, zapínajú ju prerušovane nastavením spínacích hodín napr. 10 minút každú polhodinu.
Vo vzduchotechnických firmách mi vraveli, že je lepšie nechať spustenú vetraciu jednotku stále s tým, že si nastavíš režim prietoku vzduchu podľa potreby.
Ja osobne plánujem nastaviť vetraciu jednotku tak, že v čase, keď sú všetci doma, bude bežať 25 m3h-1 na osobu, keď nie je nikto doma na minime (zháňam takú, ktorá umožní čo najmenší prietok vzduchu s plynulou reguláciou EC ventilátorov) a v čase spánku, povedzme každú hodinu, spustím na 10 minút rekuperáciu na tých 100 m3h-1, keďže sme štyria.
Ale až prax ukáže, či ma moja teória "nezaviedla".
Takže asi si to aj Ty po čase odskúšaš, norma by mala byť 25 m3h-1.
-
abraka
Prodali jsme stary dum kde nic takoveho nebylo a ted bydlime s mamou a segrou v novem. Tri holky. Nerozumime tomu vubec. Casove spinani to zadny nema. Pan co nam prodal dum rikal ze to beha porad bez vypinani. My to obcas vypnem ale pak to zase zapomenem zapnout. Jak pises ty cisla 25 tak to nepoznam. Nevim jak se meri vzduch mame doma jenom teplomer. Asi vypadam jako prdlous ale je nevim ani kolik to bere elektriky a jestli to teda vypinat nebo ne.
Ok, pozri sa na tú "krabičku". Niekde nájdeš označenie a môžeme začať s pánom Google -om... 
-
abraka
Na krabicce je napsano CP 05 RD.Yco píše:Ok, pozri sa na tú "krabičku". Niekde nájdeš označenie a môžeme začať s pánom Google -om...
Ujo Google hovorí, že je to regulátor od Atrea -i. Opýtaj sa pána Šperla. On je v tom doma.
-
Martin Šperl
CP05 je regulátor od Atrey, ale to samo o sobě dotaz nevyřeší. Chtělo by to zjistit, co je to za jednotku. Podívejte se na štítek te větší "bedny", že které vedou hadice. Obecně vzato, jste-li doma tři, mělo by stačit větrání do 100m3/h. Časové nastavení tento ovladač neumožňuje. Až zjistíte typ jednotky, lze říci, jak dlouho větrat. Jsou možná určitá servisní nastavení, která by Vám ale musela provést servisní firma. Lze využívat i cirkulačního režimu (poloha uprostřed levého knoflíku ovladače), to se pak provětrává jen v předem nastaveném režimu.
-
Martin Šperl
Ve vašem případě s regulátorem CP05 nemáte možnost nastavit výkon jinak než NORM a MAX. Jak jsem již uvedl, je možné využívat cirkulační režim, ale ten vám musí nastavit servisní technik. Vzhledem k výkonu této jednotky není třeba, aby běžela neustále. K provětrávání dojde i používáním koupelny a wc, kde máte spínané zvýšené odtahy.abraka píše:je to artea rc.
Pane Sperl, nebude pri vypnute rekuperaceni jednotce stoupat teply vzduch rozvody a tak kondenzovat na privodnim a odpadnim potrubi voda?
-
Leon
Já mám přívod venkovního vzduchu i výfuk ven izolovaný 60mm izolací a k žádný kondenzaci nedochází. V projektu jsem měl servem ovládané uzavření při vypnutí jednotky, ale nakonec jsem to tam nedal a je všechno v pohodě. Mám přívod i výfuk do fasády. Jak jsi to Mirku myslel, kam by měl stoupat vzduch? Myslel jsi vývod do střechy?mirek píše:Pane Sperl, nebude pri vypnute rekuperaceni jednotce stoupat teply vzduch rozvody a tak kondenzovat na privodnim a odpadnim potrubi voda?
Jednotku mam na pude, rozvody zaizolovane, ale kondenzat by se podle me tvoril na koncich privodu a vydechu. Na forech se to mnohokrat resilo. Elektricky ovladana klapka by zrejme bylo reseni.
-
Leon
Když by se tvořil kondenzát v potrubí, nateče do jednotky a odteče do odpadu. Když poteče ven, mám tam okapní lištu, maximálně by se mi tam mohl tvořit rampouch a to se dá přežít. Nejsem si jist, jestli může téct kondenzát přímo zpátky do jednotky na výfuku, když je tam ventilátor. Prostě to nemám nijak řešený a zatím je to dobrý. Mám se bát?
Mam Nilan ECO a ten zrejme neni prizpusoben konstrukcne tak, aby mohl potrubim do nej vtekat kondenzat. 
-
Martin Šperl
Mirku, komora pro výfuk v jednotce je vzduchotěsná a není dost dobře možné, aby do prostoru, kde je ventilátor (na výfuku) tekla voda, hromadila se a někam přetekla. Vůbec není možné a bezpečné, aby na ventilátor stékal kondezát a to u jakékoliv jednotky. Řešení je v T-kusu s napojením odvodu kondenzátu na výfukovém potrubí, může-li docházet ke kondenzaci.mirek píše:Mam Nilan ECO a ten zrejme neni prizpusoben konstrukcne tak, aby mohl potrubim do nej vtekat kondenzat.
Naposledy upravil(a) Martin Šperl dne 27 úno 2011, 09:21, celkem upraveno 1 x.
Dekuji za odpoved. Nicmene jsem se pred chvili byl divat do (vypnute) jednotky a zjistil, ze voda se nejvic srazi u nastavani cerstveho vzduchu.
A kondenzuje vzduch v nasávacím potrubí a nebo je mokrý povrch potrubí (izolace)? V prvním případě je možnost nasátí vlhkosti (vody) i přes protidešťovou žaluzii, případně zatečení netěsnostmi. V druhém případě kondenzuje okolní vzduch (vzduch na půdě) na studeném potrubí. Když je to bez izolace, tak je to hned, pokud je to s izolací, tak je třeba dbát na to, aby izolace byla vzduchotěsná - standartně je obalena hliníkovou folií + spoje přelepit Al páskou.
Má doměnka je, že když se toto neprovede opravdu těsně, tak se může dostat vzduch opět k studenému potrubí a na něm zkondenzuje.
Jen mě mate to umístění na půdě, pokud na té půdě je stejná teplota jak venku, tak moc nevidím důvod, aby se na sání čerstvého vzduchu tvořil kondenzát. To co jsem popsal by mělo nastat v případě, kdy na půdě bude tepleji než venku.
Má doměnka je, že když se toto neprovede opravdu těsně, tak se může dostat vzduch opět k studenému potrubí a na něm zkondenzuje.
Jen mě mate to umístění na půdě, pokud na té půdě je stejná teplota jak venku, tak moc nevidím důvod, aby se na sání čerstvého vzduchu tvořil kondenzát. To co jsem popsal by mělo nastat v případě, kdy na půdě bude tepleji než venku.
-
Martin Šperl
V tom případě bych doporučil dobře zaizolovat přívodní potrubí, vyspádovat ven, nebo také T- kus s napojením na odvod kondenzátu. Variantně dát těsnou klapku se servem, které by uzavřelo sání při vypnutí jednotky (jednoduchá regulace, stejná ovládací fáze). Pokusil jsem se, Mirku, naznačit, co by se stalo, kdyby kondenzát natekl do jednotky a jaké bariéry by musel překonat, aby vytekl do kondenzační misky. Namaloval jsem i T-kus s odvodem kondenzátu, nezapomenout na sifonovou "zápachovou" smyčku. Stejné nebo podobné je to i pro jiné typy větracích jednotek bez ohledu na výrobce.mirek píše:Dekuji za odpoved. Nicmene jsem se pred chvili byl divat do (vypnute) jednotky a zjistil, ze voda se nejvic srazi u nastavani cerstveho vzduchu.