(S/C)herryZOB#001 - Idea LuftChange-Base

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
Kontaktovat uživatele:

(S/C)herryZOB#001 - Idea LuftChange-Base

Příspěvek od metball »

Ave,
co je to Vyzobávání Třešniček, víš?
Tak do toho.
Renda píše:Řešil jsem před rokem naprosto shodnou situaci! Ještě bych rád uvedl, že se zabývám instalací a servisem zabezpečovací techniky a během roku navštívím stovky rodinných domů. Tak získávám možnost srovnávání různých systémů a také slýchám neoficiální recenze na různé firmy a jejich výrobky.
pptr píše:Po delsim zvazovani jsme se ale nakonec rozhodli pro teplovodni podlahovku v prizemi a patre.
Správná volba, je to sice subjektivní dojem, ale teplo od podlahy beru jako nejpříjemnější zálažitost.
pptr píše:Ale nechceme se vzdat rekuperace.
Proč byste se vzdávali? Navíc skutečně platí nařízení, že již v domě musí být nějak větrání řešeno, okna nestačí.
pptr píše:Bohuzel vzhledem k dispozici domu a priprave (rozvody v podlaze, otevreny prostor az do strechy) neni jina moznost nez vest rozvody v podlaze. Coz ale neni prilis vhodne reseni pro vetrani ale spise pro vytapeni.
A kdyz uz tam ty rozvody budou, proc je nevyuzit jako alternativu vytapeni?
To je sice fakt, ale nechal jsem si udělat nabídku na rozvody v podlaze pro teplovzdušné vytápění a rozdíl byl obrovský. Nechci tu dělat někomu marketing, takže si to zkuste nechat nacenit a uvidíte sám. Podlahové kanály 50x200 odpovídají 80 rouře a tedy na přenesení vzduchu/výkonu jich potřebujete mnohem víc než jen na větrání.
pptr píše:Cetl jsem spoustu nazoru o (ne)vhodnosti cirkulacniho vytapeni - ale mozna pro tento velky otevreny prostor to muze byt prave vhodne reseni (nehrozi prehrivani pri zatopeni v krbu, rozhaneni tepleho vzduchu od krbu do dalsich mistnosti)
Miseni pachu z kuchyne se stejne uplne neubranime. Co myslite ?
Myslím, že jsou to vyhozené peníze, až to začnete skládat, uvidíte sám. Obzvlášť,když nebudete topit pořád a když,tak v otevřeném prostoru se teplo od krbu šíří celkem spolehlivě samo bez dalších energie. Alespoň u nás to tak je. Já mám v patře ložnice a tam nijak topit nepotřebuju.
pptr píše:Dale jestli volit pasivni / aktivni rekuperaci - obecne samozrejme chapu rozdily, vyhody nevyhody.Na jednu stranu se mi libi kompaktnost jednotek ktere mohou resit i ohrev TUV, nebo chlazeni na druhou stranu je asi "bezpecnejsi" mit jednotlive systemy oddelene z duvodu dodatecnych uprav, zmen - popr. oprav.
To jsem si také myslel, ale mám výhodu, že jsem mohl zcela nezávisle mluvit s nepodlacenými majiteli těchto systémů.
pptr píše: U nas urcite plati ze :
- partnerka je choulostivejsi na teplo, hlavne odspodu a urcite bude potreba nezavisle regulace (hlavne proto se nam primarni teplovzduch nelibi - takze podlahovka)
- v panelaku trpime pretopenym vzduchem a vetrame velmi casto (takze urcite budeme chtit zazit pocit trvaleho prisunu cerstveho vzduchu)
- predpokladejme 4-clennou rodinu
- taky odhaduju ze budeme spis nadprumernou spotrebu TUV
To jsou běžné požadavky. Zase se vrátím k mé profesi a kontaktu s lidmi. Všichni, co mají podlahovku ji chválí nebo si na ni nestěžují. Majitelé jiných systémů se již rozcházejí, dělí na skupiny spokojených a nespokojených. To mě 100% ujistilo, že nehodlám riskovat zařazení do skupiny nespokojených.
pptr píše:Vlaste mi jde hlavne o to, jestli jit do te Atrey - kdyz uz je projekt a priprava pro polozeni rozvodu do podlahy. Myslite ze to muze byt dobre reseni nebo je neco zasadniho o cem bych mel uvazovat?
Utečte od toho, dokud není zabetonováno,je čas. Já už měl také projekt. Konkurence mi projekt udělala zdarma a to ani nevěděli, že jejich rozvodná soustava mi ušetřila přes 40 tisíc Kč. Další peníze jsem ušetřil na samotné jednotce. Nejlepší je, nechat si udělat nabídku komplet na jeden a druhý nebo třetí systém. Uvidíte, kolik ve finále ušetříte. Prostor v podlaze jsem také využil pro přívody do přízemí shora a horní patro jsem nechal skoro bez změny, jen ventily mám ze zdi asi 50cm nad podlahou. Nahoře jsou ložnice a tam čerstvý vzduch u podlahy nevadí.
pptr píše:I v souvislosti treba s ohrevem TUV. Chlazeni snad nebude treba. ZR neplanujem.
Jestli máte nízkoenergetickou stavbu, tak chlazení třeba bude a to hlavně v ložnicích v podkroví. Ještě jinak bych to řekl. Vydržet se dá cokoliv, můžu se péct ve vlastní šťávě nebo to otravný horko snížit a ohřát si s ním vodu.
pptr píše:Do budoucna bych snad uvazoval o venkovnim TC vzduch/voda - az bude k mani za rozumny peniz.
Přemýšlíme zase úplně stejně. Jsem teď úplně vycucaný z peněz a musím přiznat, že už na TČ nezbylo. Proto jsem volil teplovodní podlahovku. Já tedy i do koupelny, nekombinoval bych dva systémy. V létě se to dá vydržet a nechybími to, teplo zajišťují kombinované žebříky.
pptr píše:Takze mi vyslo VZT + elektrokotel, jen se trochu bojim pri nasi spotrebe nakladu na TUV.
Mně to vyšlo na podlahovku. TČ někdy v budoucnu. Zatím topím elektrokotlem, který je přímo ve větrací jednotce. Je to úplně nezávislý systém, jde odpojit, jenom využívá prostor v jedný bedně. Jako výhodu beru, že to mám všechno řízený jedním regulátorem. Celkově navýšil elektrokotel investici do vytápění jen o 15 tisíc a to se dá vydržet. Až budu mít v budoucnu TČ, stejně bude potřeba nějaký bivalentní zdroj.
S některými výroky můžeme/te ne zcela souhlasit,
leč je to jeden z HODNĚ dobrých "pinčesů" o tom,
že Vzduchotechnika
v současné době
ale už vůbec není
o tom jednom kubíku vzduchu,
který spotřebujete jako "dospělák"
každou hodinu,
abyste "nezcepeněl" :twisted: .

iGoNY

P.S.:
Original source: http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=44
od pptr » bře 22, 11, 12:39
replay
od Renda » bře 22, 11, 15:33
bluejoz

Re: (S/C)herryZOB#001 - Idea LuftChange-Base

Příspěvek od bluejoz »

Nehnevajte sa, ale niekto to už musel napísať. Oceňujem Vaše filozofické úvahy, ale pre bežného stavebníka sú Vaše siahodlhé pojednania a prirovnania nečítatelné a neposkytujú to zrnko múdrosti ktoré každý s prispievateľov očakáva.... Možno by tomuto fóru pomohlo keby ste si pre hladenie ega vytvorili vlastné fórum...? S pozdravom.
Froda

Příspěvek od Froda »

Já si příspěvků Metballa vážím, ale to samé jsem mu již také napsala. Admin mu dokonce nové HIC fórum založil. Většina stavebníků při své práci a stavbě nemá náladu na nicneříkající filozofické úvahy. Potřebují praktickou a hlavně aplikovatelnou radu. Metballe, zamyslete se, je sice možná altruistické posadit afrického domorodce do posluchárny na ČVUT, jen nevidím smysl. I dávky moudra chce vážit, jinak to tu zabijete a zůstanete sám. Jestli Vám to nevadí, můžete si založit nicků více a dopisovat si sám se sebou. Jen škoda tohoto fóra, protože z oblasti vzduchotechniky je tady a na TZB skutečně nejvíc informací pohromadě.
Rovi

Příspěvek od Rovi »

Froda píše:Re: Výpočet tlakových ztrát
» 09 čer 2011, 21:12
Ave, Pleno Titulo Metball! Vaše příspěvky mi přijdou jako veřejná masturbace před základní školou. Je opravdu nutné s každou jednoduchou otázkou rozepínat kabát i s poklopcem?
Dost vostrá samička!
jarka
přispívající
přispívající
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarka »

Ave TP Metball! aj ostatní...
Áno, pre tých, čo staviame , aj pracujeme, aj mnoho iných vecí chceme zároveň chceme stihnúť, by boli priamočiare, rýchle rady (pokiaľ možno zaručené :D ) vítanejšie , než na intelekt (aj čas ) náročné príspevky priateľa metballa... Napriek tomu som rada, že sa tu vyskytuje aj človek jeho typu, čo nás núti premýšľať... Spomeňte si - keď sme , chodili do školy, mali sme možno radšej tých učiteľov/profesorov, ktorí dávali ľahké úlohy, no po rokoch radšej spomíname na tých, čo boli na nás náročnejší, chceli, aby sme nebifľovali, ale rozmýšľali... lebo nám pre život dali viac .
Ale je pravda, že ani mne v jeho príspevkoch nie vždy všetko zapadne do súvislostí na prvé prečítanie :(
Aj metball si je určite vedomý, čo tu na nás pácha, preto to časté využívanie smajlíkov typu :twisted: ...
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od metball »

bluejoz píše:...
keby ste si pre hladenie ega vytvorili vlastné fórum...? S pozdravom.
Dík za příspěvek ...

No, tady jsem se už nelochčil ...
Budu dost sprostý vůči nám všem
(určitě ne osobně vůči Modrému Jozefovi), proto používám ve výrocích TYKÁNÍ,
ale výroky by zněly asi takto:

1)
"Kurz rychločtení, máš?"
"Jo? Požádej o vrácení školného."
"Ne? Najdi si ňákej, ale hodně dobrej kurz rychločtení."

2)
Nebo si raděj kup měkký "podprdelník", tužku, gumu a trhací blok.
V žádným kurzu tě nebudou učit číst
matematické formulace,
fyzikální vztahy,
právní předpisy a zákony ...

3)
Taky zapomeň na vizi "Malého a Měkkého"
o bezpapírové kanceláři ...

Ctrl + , (případně cmd + abych byl max korektní ...)
+ C
a jeho mocný kámoš
+ V
sice už má drobné trhlinky ve své pověsti
(viz. plagiátorské kauzy se přesouvají z akademické do politické sféry
a okurková sezóna si žádá své ...),
ale lidská LENOST je bezbřehá.

iGoNY

P.S.:
Pro případné další "šnelcugy" na této koleji:

http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=20&t=906

KOntext je věc mj. časově náročná.