Dvouzónová větrací jednotka

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa
Atgoho
Kontaktovat uživatele:

Dvouzónová větrací jednotka

Příspěvek od Atgoho »

Může mi někdo osvětlit pojem dvouzónová jednotka? Jedná se mi konkrétně o výrobek Atrea RA3. Jednotka má jenom 4 klasické vývody + 1 cirkulace. Jak může větrat zónově? Co to znamená?
Martin Šperl

Re: Dvouzónová větrací jednotka

Příspěvek od Martin Šperl »

Atgoho píše:Může mi někdo osvětlit pojem dvouzónová jednotka? Jedná se mi konkrétně o výrobek Atrea RA3. Jednotka má jenom 4 klasické vývody + 1 cirkulace. Jak může větrat zónově? Co to znamená?
To jsou ty marketingové hlášky. Dvouzónová jednotka může navodit dojem, že dům je provětráván systémem přízemí a patro odděleně, nebo část obytná a odpočinková, že se mění zóny v rámci denního režimu a podobně. Tak tomu u tohoto typu jednotky není a Atgoho má pravdu v postřehu s počtem přípojných hrdel jednotky. Celé "zónování" spočívá v rozdělení standardního větrání (1.zóna) a cirkulace (2.zóna). Standardní větrání znamená odtah z WC, koupelny, kuchyně a přívod do místností, cirkulace je okruh, který točí vzduch domem. Jak moc kvalitně /ne/provětrává, se tu řeší v několika paralelních diskuzích.
MIRAS

Re: Dvouzónová větrací jednotka

Příspěvek od MIRAS »

Zónový větrání je v týhle souvislosti fakticky zavádějící termín, mělo by se mluvit o dvouokruhovém systému.
Odpovědět