Vyplatí se prosím nucené větrání v cihlovém nezatepleném bytě?
Byt 3+1 81 m2, 4. patro, nad ním nezateplená půda
Zdivo 38 cm, plná cihla, zástavba z 30. let, stropy Neo-Simplex
Rozpočet na topení (kotel+radiátory) + větrání ca. 120 tis. Kč., klimatizace by byla bonus
Uvažuji o jednotce Duplex od Atrey.
Chci tam dát nová okna (zřejmě plast, dvousklo), zateplení ze dvora (záchod, kuchyně, koupelna) bude ca. do 2 let, zateplení zvenčí (3 obytné pokoje) v dohledné době nebude.
Jak byste to v mém případě řešili?
Díky za tipy.
Nucené větrání v nezatepleném cihl. bytě
-
Martin Šperl
Re: Nucené větrání v nezatepleném cihl. bytě
Větrání Vám naprosto schvaluji, jen bych doporučil zamyslet se nad přívodem vzduchu. Budete-li realizovat sání čerstvého venkovního vzduchu až na úrovni Vašeho bytu, bude potřeba řešit zimní předehřev, aby Vám jednotka s pasivní rekuperací nezamrzla při teplotách pod 0°C. Toto opatření následně zvyšuje cenu rekuperační jednotky. Doporučoval bych zvážit jednotku Nilan VPL15, která předehřev nepotřebuje a nabízí i Vámi požadovaný bonus chlazení.
Děkuji za odpověď.
Vzduch by se možná mohl přivést z části od dvora. Dvůr je na JZ-Z, trojúhelník ca. 10x10x10m. Ve spodní části je však žumpa a ve zdi o patro níž je výust z kuchyňské digestoře. Nevím, jak daleko by měl být přívod od odvodu (3 m vodorovně?).
V bytě je plyn, takže bych uvažoval o teplovodním dohřevu.
Jinak 120 tis. je můj předpokládaný rozpočet na plynový kotel (ne kondenzovaný), rozvody, radiátory (6 oken), bojler, výměník + to, co si vymyslím navíc.
Topení + teplá voda je priorita 1.
Nucená ventilace je priorita 2.
Klimatizace až priorita 3.
Jakého projektanta byste mi doporučil v Liberci a okolí?
Vzduch by se možná mohl přivést z části od dvora. Dvůr je na JZ-Z, trojúhelník ca. 10x10x10m. Ve spodní části je však žumpa a ve zdi o patro níž je výust z kuchyňské digestoře. Nevím, jak daleko by měl být přívod od odvodu (3 m vodorovně?).
V bytě je plyn, takže bych uvažoval o teplovodním dohřevu.
Jinak 120 tis. je můj předpokládaný rozpočet na plynový kotel (ne kondenzovaný), rozvody, radiátory (6 oken), bojler, výměník + to, co si vymyslím navíc.
Jakého projektanta byste mi doporučil v Liberci a okolí?
-
Martin Šperl
Podle normy je definován výfuk vzduchotechniky tak, že musí být 1,5m od sání a sáním může být z tohoto hlediska i okno nebo dveře. Jestliže se jedná o uzavřený dvůr, sání bych z těchto prostor nerealizoval. Optimální je severní, severo-východní strana a důležité je, aby tam docházelo k maximálnímu proudění čerstvého vzduchu.flatron píše:Vzduch by se možná mohl přivést z části od dvora. Dvůr je na JZ-Z, trojúhelník ca. 10x10x10m. Ve spodní části je však žumpa a ve zdi o patro níž je výust z kuchyňské digestoře. Nevím, jak daleko by měl být přívod od odvodu (3 m vodorovně?).
Jestliže chcete jít na nejnižší náklady, pak je to skutečně jednotka s pasivní rekuperací, doporučil bych NILAN ECO, neznám levnější jednotku s EC ventilátory a pokud k ní připojíte Xcc regulaci, máte z ní naprosto špičkový stroj. Teplovodní předehřev bych nedělal, levněji vyjde elektro, provozně je to nepatrný rozdíl a je tam mnohem snažší regulace. U teplovodních výměníků je zase potřeba řešit jejich nezamrznutí v případě výpadku topení atd.flatron píše:V bytě je plyn, takže bych uvažoval o teplovodním dohřevu.
Na Liberecku znám jen jednoho, ale ten dělá jen průmysl. To moc nepomohu, zkuste se obrátit na distributora, určitě Vám někoho doporučí.flatron píše:Jakého projektanta byste mi doporučil v Liberci a okolí?