Dobrý den,
mohl byste mi prosím někdo poradit s dimenzemi rozvodu rekuperace ?
vychází mi na celý dům cca 500m3/hod. zatím 300m3/hod. na spodek a později zbytek na podkroví. Kvůli ceně a možnostem si chci poskládat jednotku z komponent.
dotazy :
1. výrobce reku boxu, který sem vybral dělá největší hrdla 150mm, hned u hrdla bych to redukoval na 200mm, bude to na 500m3/hod. v pohodě ? Myslím aby to nedělalo třeba hluk do rozvodů nebo tak.
2. rozvod bude po podlaze půdy, dům je hodně dlouhý, takže bude jedna dlouhá trubky cca 12m a z ní odbočky do místností. Logicky se nabízí možnost to dimenzovat dostatečně a později udělat odbočky ještě do podkroví, ty budou ale krátké a tak se obávám přeslechů tj. abych z toho něměl telefon ?
Dimenzování rozvodů
-
000
Re: Dimenzování rozvodů
Průměr 200mm na 500m3/h je nic moc, nejde ani tak o hluk jako o tlakové ztráty (energii).
Každý vzduchovod je zároveň zvukovod, záleží, jaké máte požadavky, mě by na útlum přeslechů vyhovělo napojení vyústek sonem.
Každý vzduchovod je zároveň zvukovod, záleží, jaké máte požadavky, mě by na útlum přeslechů vyhovělo napojení vyústek sonem.
-
Martin_s
Re: Dimenzování rozvodů
Nejsem expert, ale řekl bych, že když je na výstupu z reku 150 mm, tak zvětšení na více jak 200 mm už nemá velký význam. Přepokládám dále, že tam bude blízko i nějaká odbočka.
Hluku bych se obával spíše z RJ, tzn. dal by se použít tlumič nebo kousek SONA.
Co se týče tlakových ztrát, tak větším problémem budou spíše kolena, takže záleží, jak máte trasy udělané.
Dělám něco podobného v patrovém domě. Mám to dvouzonově - tzn. denní a noční zóna, abych zbytečně nepřevětrával kvůli vlhkosti.
Hluku bych se obával spíše z RJ, tzn. dal by se použít tlumič nebo kousek SONA.
Co se týče tlakových ztrát, tak větším problémem budou spíše kolena, takže záleží, jak máte trasy udělané.
Dělám něco podobného v patrovém domě. Mám to dvouzonově - tzn. denní a noční zóna, abych zbytečně nepřevětrával kvůli vlhkosti.