Rozvod vzduchotechniky + krb. vložka
-
miro
Re: Rozvod vzduchotechniky + krb. vložka
zdravim,
co tak pouzit akumulacny kamna +1t (napr mastenec)
2h zatopit, a potom nechat neplo postupne vyzarovat
co tak pouzit akumulacny kamna +1t (napr mastenec)
2h zatopit, a potom nechat neplo postupne vyzarovat
Proto je vhodné využít pro to stavěné větrací jednotky (nejlépe s rekuperací) pro teplovzdušné vytápění, kde cirkulační vzduch je filtrovánKorDa píše:Zkuste si přečíst tento článek, zejména o cirkulaci teplého vzduchu domem. http://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni ... -vzduchem/
-
vinar
Dobrý den,
dostal jsem se po čase k této diskuzi - můžete mi říct, jak to dopadlo? Realizoval jste odtah nad krbovými kamny, nebo dělal jiná opatření (cirkulace)? Díky, vinař
dostal jsem se po čase k této diskuzi - můžete mi říct, jak to dopadlo? Realizoval jste odtah nad krbovými kamny, nebo dělal jiná opatření (cirkulace)? Díky, vinař
Ferin píše:Rád bych navázal na tazatele obdobným dotazem.
Otázka:
Je smysluplný dělat nad krbovými kamny odsávání rekuperace? Byly by tak v daném prostoru dva odtahy (1x obývák a 1x kuchyň) a pravděpodobně 2 výdechy (oba obývák). Myšlenka je využít teplo z krbu v rekup. výměníku, ale především tak omezit možné přehřívání prostoru.
(Úplně původní idea byla odtah v době, kdy by se kamna nepoužívala, zavírat, ale to by údajně narušovalo vyladění výměny vzduchu.)
Předem díky za reakce.
Dobrý den,
dům je zatím ve výstavbě, zatím plánuju dát nad krb naopak výústek vzduchu.
Zdravím.
dům je zatím ve výstavbě, zatím plánuju dát nad krb naopak výústek vzduchu.
Zdravím.
- r1a2s3t4o5
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim,
ja som planoval trvaly odtah nad krbom, co u mna znamena skrat na sirku miestnosti, ale aspon nieco by to pobralo. Trochu ste ma zneistil. Preco vyfuk?
ja som planoval trvaly odtah nad krbom, co u mna znamena skrat na sirku miestnosti, ale aspon nieco by to pobralo. Trochu ste ma zneistil. Preco vyfuk?
Počítám, že vyfukovanej vzduch bude krb ochlazovat a zároveň bude tlačit vzduch od krbu dál, včetně dalších místností.
Ohledně nasávání mi tu bylo řečeno, že by mohlo dojít k poškození jednotky.
Ohledně nasávání mi tu bylo řečeno, že by mohlo dojít k poškození jednotky.
- r1a2s3t4o5
- Kontaktovat uživatele:
Pokial.sa.bude jednatbo klasicky teplovzdusny krb, tak to riziko poskodenia tam urcite je. U mna bude krb, stubben kessel uzavrety do obistavby z vnutornym hypokausto pre sedacku a tak sa ten 300℃ vzduch von nedostane. Bude sa jednat o vzduch nahriaty konvekciou. Odsavany vzduch bude dalej zmiesavany, takze sa dalej este ochladi.
Pro většinu jednotek jsou limitní teploty 40-45 °C. Vyšší teploty by na výměník (zejména plastový) jít neměly. Něco jiného je aktivní rekuperace, kde teploty kondenzátoru překračují 50°C nebo různé druhy ohřívačů, kde teplota koresponduje s teplotou topné vody a teplotnímu spádu.
Osobně bych se odtahu u krbu bál z jiného důvodu. Jedná se zejména o vytvářený podtlak, který je po krb nežádoucí a nebezpečný. Místnost s krbem by vždy měla být navrhována mírně přetlaková. Odtah může způsobovat i nežádoucí šíření zápachu a to zejména u kuchyňoobýváku.
Osobně bych se odtahu u krbu bál z jiného důvodu. Jedná se zejména o vytvářený podtlak, který je po krb nežádoucí a nebezpečný. Místnost s krbem by vždy měla být navrhována mírně přetlaková. Odtah může způsobovat i nežádoucí šíření zápachu a to zejména u kuchyňoobýváku.
I proto se kloním raději k tomu přívodu.
Nicméně:
a) krb (dvířka) by měl bát vzduchotěsný,
b) při "předpisové" realizaci by to mělo být tak, že se při otevření dvířek nucená ventilace sama zastaví. Například v Německu to ani jinak být nesmí.
Nicméně:
a) krb (dvířka) by měl bát vzduchotěsný,
b) při "předpisové" realizaci by to mělo být tak, že se při otevření dvířek nucená ventilace sama zastaví. Například v Německu to ani jinak být nesmí.
- r1a2s3t4o5
- Kontaktovat uživatele:
Moj navrh som upravil tak, ze teraz je nad krbom privod a pocitam ze tam dam dyzu, ktora ten teply vzduch fukne do priestoru jedalne co je za obyvackou.
Ak mozem poprosit, dajte mi vediet co si o tom myslite:
http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=21&t=1444
Ak mozem poprosit, dajte mi vediet co si o tom myslite:
http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=21&t=1444
-
Deny
Zdravím, když už se tu hezky bavíte o krbových vložkách. Potřeboval bych poradit. Mám v plánu si jednu zavést u sebe doma, akorát nevím jakou. Kterou z těchto: https://www.levnekrby.cz/katalog/krbove ... y-abx-3508 byste mi doporučili?? Budu vděčný za každou odpověď
)