vzt rozvody /"projekt"/ - bude to fungovať?

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu
bladerunner
Kontaktovat uživatele:

vzt rozvody /"projekt"/ - bude to fungovať?

Příspěvek od bladerunner »

Chystám sa na inštaláciu rozvodov vzt /vetranie/ v novostavbe RD.
V prílohe prikladám obrázky ako asi to bude vyzerať.
vzt rozvody poschodie1.jpg
vzt rozvody prízemie1.jpg
Materiál spiro, 160mm, 125 mm /možno aj 100 mm/, na prízemí v sdk podhľade, na poschodí v konštrukcii väzníkového krovu, prikryté izoláciou /sklenná vata/, jednotka bude vetracia s pasívnou rekuperáciou tepla, EC motory, max. hod. výkon asi 300-350 m3, za bežnej prevádzky predpokladám cca 80-100m3/hod, nasávanie na SV fasáde, výfuk na SZ.
Bude mi to s takými rozvodmi fungovať ? Alebo to má vyzerať nejak úplne ináč ?

Ešte zvažujem namontovať tlmič na prívod vzduchu na poschodie lebo tam bude o.i. aj nočná zóna /na elimináciu hluku od jednotky/, neviem či treba aj na prízemie, kedže tam bude len denná zóna.
Taktiež zvažujem mech. klapky do prív. potrubia pre prízemie aj poschodie, aby som vedel aspoň nahrubo zaregulovať - upraviť množstvo vzduchu pre prízemie a poschodie.
Keď nebude mať jednotka zabudovaný predohrev vzduchu, bude treba ešte namontovať elektr. ohrievač na prívod vzduchu do jednotky - vtedy asi budem musieť trošku potrubie v techn. miestnosti zmeniť, zvlášť keď som sa dočítal, že predohrev je lepšie namontovať paralelne, aby sa v mesiacoch keď nie je v prevádzke dal obísť.
bladerunner
Kontaktovat uživatele:

Re: vzt rozvody /"projekt"/ - bude to fungovať?

kedže nie sú žiadné reakcie, ešte doplním nejaké novinky.
tému som rozdiskutoval ešte na inom fóre /slovenskom/ a boli 2 názory, že na poschodí odťah z chodby premiestniť do šatníka a na prízemí zrušiť jeden prívod.
s tlmičmi som sa ešte definitívne nerozhodol.
aký názor majú českí bratia ? :mrgreen:
či už odborníci alebo praktici
Leon

Příspěvek od Leon »

Fungovat to bude. V přízemí nevím, proč máš na konci přívodní větve to zbytečný lomení. nemáš tam uvedený kubíky na koncích větví, počítal jsi to nějak? Jak to budeš regulovat?
bladerunner
Kontaktovat uživatele:

rozvody už sú na 80% spravené. spiro potrubia 160 mm a 125 mm, jedna vetva 100 mm, spájané TEX skrutkami, spoje prelepené Al páskou. trochu som urobil zmeny oproti "projektu" - na poschodí som odťah z chodby presunul do šatníka /toto ešte nie je urobené, lebo bolo málo rúr/, pridal som tlmič /900 mm/ na prívod na poschodie, ale nie na zvislú časť, ale až na vodorovnú a tým sa trochu zmenila geometria rozvodov na poschodí. spiro potrubia sa dotiahli po hranicu technickej miestnosti - dopojenie k jednotke sa vymyslí a zrealizuje až po zakúpení jednotky, taktiež sa vtedy namontuje predohrev.
na spiro 160 mm v úseku prechádzajúcom obv. múrom do exteriéru nalepil vzduchár samolepiacu izoláciu s fóliou /asi k-flex/ hrúbky cca 2 cm + vraj sa to ešte utesní pur-penou /aj tá bude niečo izolovať/ - stačí taká hrúbka v mieste prechodu múrom alebo vybiť ešte väčšiu dieru /to veľmi nechcem/ a dať viac izolácie. v techn. miestnosti a pod schodami plánujem na prívod do RJ a výfuk z RJ izoláciu cca 5-10 cm.
regulácia - uvažujem nad manuálnymi klapkami v techn. miestnosti - jedna pre poschodie a jedna pre prízemie - tým by sa nahrubo dal rozdeliť vzduch pre poschodie a prízemie event dali by sa riešiť jednorazovo špecifické situácie typu veľká návšteva cca 10-12 ľudí na prízemí /len či sa niekomu bude chcieť ísť otočiť klapkou/. jemne doregulovanie potom na tanierových ventiloch v izbách. dúfam, že to bude takto fungovať.
trocha ma zarazilo, že TEX skrutky dosť strčia do lúmenu potrubia :o - tým pádom nejaké čistenie typu preťahovania nejakej handry na šnúrke resp. drôte asi nepripadá do úvahy, jedine nejaká štetka :mrgreen: na čistenie /rozumej niečo so štetinami/. ale vraj v RD čistenie rozvodov nie je potrebné :?
Odpovědět