Rekuperace Airpohoda
Rekuperace Airpohoda
Na výstavě For Arch 2012, jsem narazil na rekuperaci od společnosti Airphoda. Docela mě zaujala. Hlavně to, že na rekuperaci dávají celých 10 let záruku, účinnost 96 %, cena 57.000,-Kč, projekt vzduchotechniky zdarma. Zpracování vypadalo bytelné a použité segmenty značkové. Dále mi jejich prodejce sdělil, že dělají do pasivních domů ucelený systém rekuperace s teplovzdušným vytápěním a klimatizace. Na můj plánovaný pasivní bungalov 140 m2, by to bylo všechno na klíč za 300 tis. Kč.
Zarazilo mě však na jejich stránkách to, jak prezentují odzkoušení jejich rekuperační jednotky v reálných podmínkách. http://www.nejlepsirekuperace.cz/nejuci ... rekuperace
Nějak tomu asi nerozumím, ale když je vnitřní teplota 23, venkovní -15, tak přeci nemůže jít do domu 21,37 C, když je to pasivní rekuperace. Přeci 23-15 je 8 C a to je 100 %. Dokážete mi to někdo vysvětlit ? Napsal jsem jim o vysvětlení, tak uvidím, ale nerozumím tomu, tak doufám, že si nevymyslí nějaký blábol.
Dále by mě zajímal Váš názor na vyhřívání domu vzduchem ? Co jsem zatím zjišťoval, tak se to moc nedoporučuje, neboť vzduch je spíše izolant a na ohřev by se muselo domem prohánět hodně m3 vzduchu.
Děkuji za Vaše odpovědi.
Zarazilo mě však na jejich stránkách to, jak prezentují odzkoušení jejich rekuperační jednotky v reálných podmínkách. http://www.nejlepsirekuperace.cz/nejuci ... rekuperace
Nějak tomu asi nerozumím, ale když je vnitřní teplota 23, venkovní -15, tak přeci nemůže jít do domu 21,37 C, když je to pasivní rekuperace. Přeci 23-15 je 8 C a to je 100 %. Dokážete mi to někdo vysvětlit ? Napsal jsem jim o vysvětlení, tak uvidím, ale nerozumím tomu, tak doufám, že si nevymyslí nějaký blábol.
Dále by mě zajímal Váš názor na vyhřívání domu vzduchem ? Co jsem zatím zjišťoval, tak se to moc nedoporučuje, neboť vzduch je spíše izolant a na ohřev by se muselo domem prohánět hodně m3 vzduchu.
Děkuji za Vaše odpovědi.
-
Pedro
Re: Rekuperace Airpohoda
Miloši, kolegové z Airpohody přišli jen pár let pozdě. Nic nového nepřinesli, zase jen obyčejnou pasivní jednotku a zase s výměníkem Recair. Kdyby se alespoň podívali na stránky výrobce, nemohli by psát takové nesmysly na svém webu a ještě se chvástat, že na ně konkurence se stejným výměníkem nestačí O zamrzání si můžete přečíst tady a nebo přímo na stránkách Recairu. Při venkovních -15°C, jednotka bez předehřevu zamrzne. Je nesmysl hraničící až s nekalostí takto prezentovat chod jednotky. Nikde jsem nenašel ani technický detail, ani výsledky měření, ani jméno onoho "švýcarského" výrobce.
Jen pro srovnání o jak inovativní výrobek se jedná
V dnešní době si poměrně často dělám o firmě úsudek podle webové prezentace. Minimálně je to jeden ze střípků mozaiky. Odkazovaný web plný technických nepřesností, gramatických chyb by mě rozhodně neoslnil. To by se samozřejmě odrazilo i v pohledu na serióznost celé plánované realizace.
Jen pro srovnání o jak inovativní výrobek se jedná
Tak borci z Airpohody stále mlčí. Zřejmě stále vymýšlí, co my napíšou, aby odůvodnili svojí neuvěřitelnou účinnost.
-
šimon
Budete se divit, někomu nezamrzá jednotky ani při -27°C. http://forum.living.cz/viewtopic.php?f= ... 0#p2966460Pedro píše:Při venkovních -15°C, jednotka bez předehřevu zamrzne. Je nesmysl hraničící až s nekalostí takto prezentovat chod jednotky.
Tak už mi odpověděli. Co Vy na to ?
Dobrý den pane .............,
vracím se k Vašemu dotazu, rekuperátor slouží na to, aby předal pokud možno co nejvíce energie ( v tomto případě tepelné energie ) z jednoho média (vzduch) na druhé médium (vzduch). Záleží na mnoha okolnostech jako jsou: teplota a vlhkost vnitřní, teplota a vlhkost venkovní (vnější), velikost rekuperátoru ( přenosová plocha rekuperátoru - velikost teplosměnné plochy výměníku, čím větší, tím lepší. ) rychlost proudění vzduchu..atd. Účinnost rekuperátoru se proto mění v závislosti na těchto okolnostech.
Není to tak, jak píšete, že se hodnoty teplot odečítají nebo sčítají, ale přenos tepelné energie je trochu složitější proces, kdy i my používáme k výpočtům sofistikovaný software.
Můžete se mrknout na: http://www.recair.com/recuperator_models.php
Dobrý den pane .............,
vracím se k Vašemu dotazu, rekuperátor slouží na to, aby předal pokud možno co nejvíce energie ( v tomto případě tepelné energie ) z jednoho média (vzduch) na druhé médium (vzduch). Záleží na mnoha okolnostech jako jsou: teplota a vlhkost vnitřní, teplota a vlhkost venkovní (vnější), velikost rekuperátoru ( přenosová plocha rekuperátoru - velikost teplosměnné plochy výměníku, čím větší, tím lepší. ) rychlost proudění vzduchu..atd. Účinnost rekuperátoru se proto mění v závislosti na těchto okolnostech.
Není to tak, jak píšete, že se hodnoty teplot odečítají nebo sčítají, ale přenos tepelné energie je trochu složitější proces, kdy i my používáme k výpočtům sofistikovaný software.
Koukal jsem na ten graf od Recairu a jestli je to pravda, tak to, jak funguje pasivní rekuperace, jsem do současné doby chápal zcela mylně. Může mi někdo potvrdit, že to takto skutečně funguje ?
-
Leon
jestliže používají odkazovaný SW a tedy i výměníky Recair, nemohou být s účinností jinde než ostatní se stejnými výměníky a takových jednotek je celá škála.MilošH píše: i my používáme k výpočtům sofistikovaný software.
-
Leon
Viděl jsem ten graf, více je na str. 5 http://www.recair.com/upload/fck/file/R ... 0%20EN.pdfšimon píše:Budete se divit, někomu nezamrzá jednotky ani při -27°C. http://forum.living.cz/viewtopic.php?f= ... 0#p2966460
ak by sme ignorovali straty v rozvodoch, pri odovzdavani energie a podobne, tak 100% ucinnost by bola, ak by do domu vchadzal vzduch o rovnakej teplote ako vychadza .. teda ak vychadza 23 C tak aj vchadza 23 C .. co je ale samozrejme nerealne .. ziadne scitanie alebo odcitanie stupnov .. ja mam bezne v mrazoch pri pasivnej rekuperacii vstup 17-18C (zalezi od vonkajsej teploty a nastavenej intenzite - detailne merania som nerealizoval, len nahodne)MilošH píše:...Nějak tomu asi nerozumím, ale když je vnitřní teplota 23, venkovní -15, tak přeci nemůže jít do domu 21,37 C, když je to pasivní rekuperace. Přeci 23-15 je 8 C a to je 100 %. ...
napr. ucinnost 96% znamena, ze pri vnutornej teplote 23 C ma privadzany vzduch 22,1 C .. tu zalezi od dalsich okolnosti pri akych je takato ucinnost dosiahnuta - vonkajsia teplota a objem/prietok
R.
tu by som si dovolil opravit tvrdenie na nasledujuce znenie .. pri vonkajsej teplote -15 je riziko, ze jednotka bez predohrevu zamrzne ..Pedro píše:.. Při venkovních -15°C, jednotka bez předehřevu zamrzne. ...
mne zatial nezamrzla, teda aspon som si to nevsimol
-
MIRAS
Když jednotka nezamrzá pří -15°C, tak nemůže mít žádnou účinnost (nebo jen velmi malou). Je to podobný, jako zde uváděl pán v příspěvku, že se mu netvoří kondenzát. http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=1154
Co na to říct? Když se mu netvoří kondenzát, tak také jednotka asi nefunguje (nebo má doma skutečně velmi nízkou vlhkost, jak bylo uvedeno v reakci na dané téma. Podle mýho spousta lidí netuší, jak sama sebe obelhává.
První střela na vlastní branku jsou DOHŘEVY vzduchu instalované v jednotce. Vemte si, jak se dneska dělaj silný fasády, kolik se na ně dává izolace. Podívejte se pak někdy do jednotky, kolik je izolace kolem bedny a na dělících stěnách uvnitř. Někdy jsou to 2-3cm, někdy ještě míň .To znamená, že se to v bedně všechno tepelně namixuje. Dohřev se tak stává i předehřevem a prohráváme 0:1.
Druhý vlastňák je neizolovaný přívod. To je vlastňák brankářovi mezi nohy. Z jednotky leze studenej vzduch, ale cestou v kilometru trubek nebo hadic se přihřeje a člověk si mlaská blahem, jak mu ta jednotka dobře funguje, přitom si vůbec neuvědomuje, že si takhle dohřívá vlastním topením a ne rekuperací. Viděl jsem trubky přímo na podlaze nebo v betonových stropech a to všechno bez izolace přívodu do místností. Prohráváme 0:2
Třetí ranou do vlastní sítě je blbý měření. Člověk si strčí teploměr před mřížku přívodu v místnosti nebo někam k výustce a zase si mlaská, jak to topí. Vůbec mu nevadí, že i těsně u výustky ovlivní teplotu vzduchu nejen dlouhá cesta neizolovanými hadicemi, že už je přihříván v jednotce díky špatný izolaci, teplem z ventilátorů, dohřevů a navíc i teplem v samotné místnosti (a často u stropu, kde je nejtepleji). Co na tom, že mu v lednu u výfuku před barákem rozkvétá jabloň, každý měří zpětně "vrácený" teplo. Nikdo neměří, jak studený je skutečně výfuk z jednotky. Viděl jsem i dovedy, který měli 20 m hadice výfuku a vymrzlý půdě a pak měřili zvenku u výfukový mřížky. Měli zase radost, že všechno teplo zůstalo "doma" a neuvědomili si, že se trubka ochladila už na půdě. Prohrávají 0:3 a jsou spokojení, jak to hezky funguje
Co na to říct? Když se mu netvoří kondenzát, tak také jednotka asi nefunguje (nebo má doma skutečně velmi nízkou vlhkost, jak bylo uvedeno v reakci na dané téma. Podle mýho spousta lidí netuší, jak sama sebe obelhává.
První střela na vlastní branku jsou DOHŘEVY vzduchu instalované v jednotce. Vemte si, jak se dneska dělaj silný fasády, kolik se na ně dává izolace. Podívejte se pak někdy do jednotky, kolik je izolace kolem bedny a na dělících stěnách uvnitř. Někdy jsou to 2-3cm, někdy ještě míň .To znamená, že se to v bedně všechno tepelně namixuje. Dohřev se tak stává i předehřevem a prohráváme 0:1.
Druhý vlastňák je neizolovaný přívod. To je vlastňák brankářovi mezi nohy. Z jednotky leze studenej vzduch, ale cestou v kilometru trubek nebo hadic se přihřeje a člověk si mlaská blahem, jak mu ta jednotka dobře funguje, přitom si vůbec neuvědomuje, že si takhle dohřívá vlastním topením a ne rekuperací. Viděl jsem trubky přímo na podlaze nebo v betonových stropech a to všechno bez izolace přívodu do místností. Prohráváme 0:2
Třetí ranou do vlastní sítě je blbý měření. Člověk si strčí teploměr před mřížku přívodu v místnosti nebo někam k výustce a zase si mlaská, jak to topí. Vůbec mu nevadí, že i těsně u výustky ovlivní teplotu vzduchu nejen dlouhá cesta neizolovanými hadicemi, že už je přihříván v jednotce díky špatný izolaci, teplem z ventilátorů, dohřevů a navíc i teplem v samotné místnosti (a často u stropu, kde je nejtepleji). Co na tom, že mu v lednu u výfuku před barákem rozkvétá jabloň, každý měří zpětně "vrácený" teplo. Nikdo neměří, jak studený je skutečně výfuk z jednotky. Viděl jsem i dovedy, který měli 20 m hadice výfuku a vymrzlý půdě a pak měřili zvenku u výfukový mřížky. Měli zase radost, že všechno teplo zůstalo "doma" a neuvědomili si, že se trubka ochladila už na půdě. Prohrávají 0:3 a jsou spokojení, jak to hezky funguje
Ano, vo vseobecnom pohlade zo vsetkym suhlasim. Pekne zhrnute. Niekedy sa ale vyskytnu aj nejake vynimky z titulu specifickych podmienok instalacie. Napr. u mna najvacsi vplyv ma asi primarne velmi suchy vzduch (panelakovy byt) - teda extremne malo kondenzatu a teda ziadne zamrzanie. Naviac jednotka je (tak ako to bolo spomenute vyssie) "sekundarne" doohrievana okolim - umiestnenie pod stropom v zachode.
Ano podrobne merania som neriesil a aj vystupna teplota z vonkajsej strany sa tazsie zistuje (predsa len dostat sa z vonku k vyfuku na 8. poschodi je trochu narocnejsie). V case obstaravania (2006-7) nebolo tolko dostupnych moznosti a ani informacii.
Ano podrobne merania som neriesil a aj vystupna teplota z vonkajsej strany sa tazsie zistuje (predsa len dostat sa z vonku k vyfuku na 8. poschodi je trochu narocnejsie). V case obstaravania (2006-7) nebolo tolko dostupnych moznosti a ani informacii.
-
Pedro
Právě se suchým vzduchem souvisejí i mnohá měření a zázračné výsledky účinností, nenamrzání. Logika věci říká, proč by se dělaly protimrazové ochrany deskových výměníků, když by nic nenamrzalo?