Topení v rekuperační jednotce

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa
Václav Poleva

Topení v rekuperační jednotce

Příspěvek od Václav Poleva »

Dodavatel rekuperace mi nabízí integrovaný předehřev přímo do jednotky. Díval jsem se, jak je to udělané a jedná se o běžnou spirálu umístěnou přímo ve skříni. Když se uvnitř izolovaný bedny topí, neovlivňuje to i účinnost rekuperace?
mirec
Kontaktovat uživatele:

Re: Topení v rekuperační jednotce

Příspěvek od mirec »

Účinnosť rekuperácie to ovplyvňuje predovšetkým tak, že môže fungovať aj pri mínusových teplotách, bez straty výmenníka.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

SFO píše: Jen musíte zajistit tepelnou rovnováhu a odvod kondenzátu/pevné fáze.
Opět zopakuji:
A hlavně zapomeňte na teplotní účinnost rekuperačního výměníku.
Po dvou skupenských změnách je to totální kokotina!
Dokonce ani bájná entalpie vás z průšvihu nevyseká, jen ti celé podělá ještě víc ...
Co znamená "zajistit tepelnou rovnováhu"? Když mám zapomenout na účinnost, k čemu je deskový výměník? Četl jsem tu o určité samoregulaci namrznutím a následnou zhoršenou vodivostí mezi deskami a tedy zastavením rekuperace. Měl bych být spokojený s tím, že to bude větrat, ale účinnost půjde do kytek? Můj dotaz ale směřoval trochu jinam. Když v bedně zatopím, ohřeje se všechno. Díval jsem se i na jiné jednotky, kde jsou obří ohřívače pro celé vytápění domu.
3_1973.jpg
3_1973.jpg (7.5 KiB) Zobrazeno 11512 x
Uvnitř jednotky není vidět ani žádná přepážka s izolací. Ptám se i na ohřev vzduchu ven, nevede takové k řešení ke ztrátám? Nebyl by lepší dát ohřívák mimo jednotku jen a) u předehřevu do potrubí někde těsně za vlezem do domu, aby se co nejdříve ohřál přívodní vzduch a nechladilo celé sací potrubí, byť má izolaci a za b) dát případný dohřev zase až do potrubí přívodu, abych neohříval zbytečně celou jednotku a s ní i výfukový vzduch? Omlouvám se zdejším technikům za mé dotazy, neznám přesně všechny souvislosti. Jen než něco vyberu, chtěl bych mít alespoň trochu představu, jak to funguje.
mirec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirec »

"Deskové výměníky mohou fungovat i za hluboce mínusových teplot."
Jen musíte zajistit tepelnou rovnováhu a odvod kondenzátu/pevné fáze.
Veď to...
Chcel by som vidieť, ako dlho ťahá sto kubíkov pri mínus pätnásť bez predohrevu.
Rekuperáci je o komforte bývania (aj o úsporách). Ale súhlasím so SFO "...blbý kompromis". Naháňať watíky nemá zmysel, ak mi syn nechá otvorené dvere.
mirec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirec »

Plne súhlasím. Ale kedže počítame plus-mínus s istou toleranciou, stratou, ziskom, tak niekde v dome tie watíky vziať musíme a aj zaplatiť.
MIRAS

Příspěvek od MIRAS »

SFO píše:ve směšovací "komůrce" před RecAirem smísíte dvěstě kubíků KRYPTOLUFTU
s Vámi požadovanými třiatřiceti vteřinovými gramy ČERSTVÉHO venkovního klidně i -25°C ...
a "Pome, Žilina!"
To je ale jen jiná forma předehřevu. Bavili jsme se o tom, jestli může fungovat deskáč s nějakou účinnosti za situace, kdy do něj ženu 100m3 sání -25°C a odtahu z místností +22°C.
MIRAS

Příspěvek od MIRAS »

Z uvedenýho grafu čtu,..
recair (2).png
o nebezpečí namrzání ve vyznačeným poli a jednotky s těmito výměníky mají pro dané pásmo speciální režim nebo stop.
Pedro

Příspěvek od Pedro »

MIRAS píše:...a jednotky s těmito výměníky mají pro dané pásmo speciální režim nebo stop.
Každý jedete tu svoji a problémem je to, že oba máte kus pravdy. Riziko namrzání tu samozřejmě je a viděl jsem už hromadu roztrhaných deskáčů a jako na potvoru to nebylo za velkých mrazů. Největším morem je mlha a kolísání teplot kolem nuly. ;) Fungování deskových výměníků za mrazu možné je, ale chce si říct, co znamená fungování. Jaké jsou průtoky vzduchu sem/tam, k jakýmu dochází přenosu energie za daných teplot atd.
Václav Poleva

Můžete mi říct, jak je regulovatelný předehřev s elektrickou spirálou (1,6 kW)? Má to plynulou regulaci? Je možné nastavit požadovanou teplotu a aby plynule ubírala nebo přidávala?
Václav Poleva

Zdá se mi celé nesmysl předřazovat pasivní jednotce neregulovatelný předehřev. Opravte mě,jestli se pletu.
Když dám jednotce před výměník 800W předehřev, ohřeje mi vzduch 150m3/h o dobrých 15°C. Když tedy sepne předehřev při -3°C, poleze do výměníku 12°C venkovního vzduchu. Výměník proti sobě požene 12 a 21°C. Ven z domu tedy bude v leším případě foukat vzduch kolem 13°C při venkovních -3°C. Způsobené "jaro" budu já platit ČEZu. To mi přijde jako totální hovadina.
chezak

Příspěvek od chezak »

Už jsem to řešil http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f= ... 5527#p5527 a po odsouhlasení nainstaloval. Regulaci mám jen teplotním spínačem. Nevim jestli je to tak správně, ale skutečně při sepnutí při venkovní teplotě - 2 st. C, jde dovnitř příjemně teplý vzduch a ven z domu taky. Když to vypnu, jednotka taky nezamrzla. Vzduch šel dovnitř při venkovních -2st. C kolem 14 až 15 st. C při měření hned za jednotkou. Nemám izolovaný potrubí a než to dojde do pokoje zvedne se teplota na 19 až 20 st.C.
Václav Poleva

Nebyly by tedy lepší tepelný trubice a když už vzduchový ohřívač, tak ho dát na stranu dohřevu přívodního vzduchu?
Odpovědět