Utěsnění prostupu rek.potrubí

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu
Martin Šperl

Utěsnění prostupu rek.potrubí

Příspěvek od Martin Šperl »

Josef Vystrčil píše:Může mi prosím někdo poradit zda je možné v nízkoenerget.domě utěsnit rekuperační potrubí (ne hladké trubky, ale pokrčené) vedené přes parozábranu v sádrokartonu? Případně jak jdou nejlépe utěsnit prostupy. Čeká nás Blower test a mám z toho obavy.
1) snažil bych se těmto detailům vyhnout.
2) nejde-li splnit bod 1), pokusil bych se část kolem prostupu nahradit pevným kusem potrubí. Sádrokartonem obvykle prochází potrubí k ventilu a montážníci rovnou napojují flexi na ventil. To v případě požadavku na parotěsnost není ideální a je potřeba ventil nastavit několika cm pevného kusu pro fixaci parozábrany.
3) samotná parozábrana se těsňuje několika způsoby, nejlépe se mi osvědčila vulkanizační lepící páska. Ta trvale pružným spojem spojí parozábranu s trubkou.
4) je potřeba myslet na to, že při BDT je tlak na parozábranu poměrně velký (simuluje reálně možný stav) a přilepit těsně a hlavně trvale parozábranu k flexipotrubí je dost nesnadný úkol a často nerevidovatelný.
Odpovědět