Využití odpadního tepla z pekárny

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa
RomanV

Využití odpadního tepla z pekárny

Příspěvek od RomanV »

Dobrý den,

rád bych se pustil do rekonstrukce bytu (cca 100 m2) ve starém cihlovém domě, ale má to svá specifika.
Byt je v přízemí a nachází se nad pekárnou, přičemž jeden pokoj je přímo na pecí. Vzhledem k aktuálnímu nedostatku jakékoliv pořádné izolace se tam pohybuje teplota bez ohledu na roční období přes 30 C, takže se používá jen jako sušárna.
Jak toto teplo zdarma smysluplně využít? Jednak bych potřeboval to teplo rozvést i do dalších místností a za druhé pro teplejší měsíce je nutné chlazení bytu.
Pročítáním zdrojů na internetu mi vyšlo, že bych se asi měl zajímat o aktivní rekuperaci. Nebo se pletu a existuje nějaké vhodnější řešení?
Ještě dodám, že nucená výměna vzduchu by se velmi hodila, jelikož pokoje s orientací na severovýchod jsou v přízemí a do rušné ulice a vůbec celý byt je v oblasti s velkou prašností.

Děkuji za odpovědi

Roman
Cronello
pozorovatel
pozorovatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Využití odpadního tepla z pekárny

Příspěvek od Cronello »

Dobry den,

zeptam se, jak mate resenou, ve starem dome, teplou vodu?
Pokud mate samostatny bojler, mozna by melo smysl popremyslet nad nejakym resenim vcetne luftbojleru, ktery by tim teplem ohrival vodu a v lete by mohl pomahat s chlazenim. Je to jen napad, nevim jaky mate rozpocet pro ruzne casti a technologie rekonstrukce.
RomanV

Re: Využití odpadního tepla z pekárny

Příspěvek od RomanV »

Aktuálně je teplá voda přes samostatný bojler. Můžete mi osvětlit co je luftbojler?
Ještě nemám zpracovaný projekt, ale moje původní představa (před hledáním bližších informací na webu) byla investovat do technologie 100 tis.

Naposledy oživil Anonymous v 11 lis 2015, 18:02
Odpovědět