Má někdo zkušenosti nebo podrobnější informace o okenní rekuperační jednotce i-tec IV 40 dodávané s okny Internorm?
Jedná se o lokální rekuperační řešení na můj vkus až s neuvěřitelnými parametry na takhle malou jednotku a použitím by se dalo vyhnout rozvodům VZT.
Hodnoty účinnosti udávané výrobcem závisí na požadovaném průtoku, ale pro normální provoz se pohybují okolo 90 procent - viz tabulka v letáku:
http://www.ecohausinternorm.com/docs/br/ventilation.pdf
okenní rekuperace i-tec IV40
-
Návštěvník
Re: okenní rekuperace i-tec IV40
A co třeba kondenzát? Kam asi tak teče? Namrzá na oknech? Pane, Bože...já se divím, že lidé trochu nepřemýšlejí.
Jak je zajištěná protimrazová ochrana výměníku? Kde je umístěný předehřev nebo je okno napojené na zemní výměník?
Zase ta hloupá účinnost.
Strašně rád bych našel toho pracovníka marketingu, který zaklínadlo účinnost vymyslel. To musel být naprostý génius! Takovou blbostí lidem zamotat hlavu, všichni tomu věří, všichni to chtějí a přitom je to volovina na entou.
Dementní vzorec účinNOsti podle EN 308:
přívod - sání
odtah - sání
Zkuste mi aplikovat tento vzorec za situace, kdy bude uvnitř domu i venku stejná teplota? Například 22°C.
Logicky vyjde ve jmenovateli nula. Kdo umí dělit nulou?
Ještě mimo soutěž, zkuste zjistit cenu takových rekuperací a vynásobte si ji počtem místností v domě, resp. cca 8 x , max.výkon integrované ventilace je 39 m3/h. Běžné jednotky pro RD dávají 300 m3/h.
Jak je zajištěná protimrazová ochrana výměníku? Kde je umístěný předehřev nebo je okno napojené na zemní výměník?
Zase ta hloupá účinnost.
Strašně rád bych našel toho pracovníka marketingu, který zaklínadlo účinnost vymyslel. To musel být naprostý génius! Takovou blbostí lidem zamotat hlavu, všichni tomu věří, všichni to chtějí a přitom je to volovina na entou.
Dementní vzorec účinNOsti podle EN 308:
přívod - sání
odtah - sání
Zkuste mi aplikovat tento vzorec za situace, kdy bude uvnitř domu i venku stejná teplota? Například 22°C.
Logicky vyjde ve jmenovateli nula. Kdo umí dělit nulou?
Ještě mimo soutěž, zkuste zjistit cenu takových rekuperací a vynásobte si ji počtem místností v domě, resp. cca 8 x , max.výkon integrované ventilace je 39 m3/h. Běžné jednotky pro RD dávají 300 m3/h.
-
pavel411
Děkuji moc za odpovědi - z fleku jsem schopen Vám vyjmenovat více potenciálních problémů uvedeného řešení (jakkoliv děkuji za každé upozornění na možné riziko), zajímaly mě spíše něčí zkušenosti s touto rekuperací - ať již praktické nebo teoretické pokud ji někdo zkoumal dříve. Na jednu stranu si říkám, proč by zrovna tahle měla fungovat jako jediná takhle slušně, na druhou si říkám, že výrobce Internorm by si nekazil velmi dobré jméno výrobkem, který je v principu mimo jeho hlavní business (ano, je to v okně, ale je to VZT)
Co se týče zmíněných připomínek:
- mrznutí kondenzátu na zdi pod oknem, popř. na venkovním parapetu okna - toho se také bojím, nevím jak je to ošetřené
- protimrazová ochrana - též ji na první pohled nevidím, vzhledem k deklarovanému příkonu pouze pro elektroniku a motorky není realizována "přímotopně", ale evidentně tam je na principu využívání tepla v mísntosti (viz popis v letáku) - což se dle mého musí projevit na izolačních schopnostech okna
- cena kupodivu nevychází tak hrozně - při porovnání instalace 1-2 jednotek do každé místnosti vůči ceně centrální RJ a ceně rozvodů
- co se týče řízení - jednotky lze centrálně ovládat, jakkoliv dle prozatimních informací chybí zpětná vazba, tzn. znamenalo by to vlastní snímače pro nadřazenou logiku
Co se týče zmíněných připomínek:
- mrznutí kondenzátu na zdi pod oknem, popř. na venkovním parapetu okna - toho se také bojím, nevím jak je to ošetřené
- protimrazová ochrana - též ji na první pohled nevidím, vzhledem k deklarovanému příkonu pouze pro elektroniku a motorky není realizována "přímotopně", ale evidentně tam je na principu využívání tepla v mísntosti (viz popis v letáku) - což se dle mého musí projevit na izolačních schopnostech okna
- cena kupodivu nevychází tak hrozně - při porovnání instalace 1-2 jednotek do každé místnosti vůči ceně centrální RJ a ceně rozvodů
- co se týče řízení - jednotky lze centrálně ovládat, jakkoliv dle prozatimních informací chybí zpětná vazba, tzn. znamenalo by to vlastní snímače pro nadřazenou logiku
-
David Matásek
Podle mého je to jen další tlak vlastního marketingového oddělení na výrobu. Připadá mi to jako by truhlář z reklamy na whisku udělal stůl a nějaký úchyl z marketingu ho donutil do něj udělat uprostřed díru na slunečník.
Někdy ty chlapy z výroby opravdu lituju. Není to poprvé, stačí si vzpomenout na solidního výrobce deskových výměníků, který byl natlačen do nesmyslu zpětného zisku vlhkosti a tak si přidal na deskáč klapačky. Co na tom, že tím dobrou věc zazdil.
Někdy ty chlapy z výroby opravdu lituju. Není to poprvé, stačí si vzpomenout na solidního výrobce deskových výměníků, který byl natlačen do nesmyslu zpětného zisku vlhkosti a tak si přidal na deskáč klapačky. Co na tom, že tím dobrou věc zazdil.